Nincs meglepetés, tovább versenyezhetnek az orosz teniszezők

Közös közleményt adott ki a nemzetközi teniszéletet meghatározó három szervezet, az ATP, a WTA és az ITF: versenyezhetnek az oroszok és a fehéroroszok, de nem hazájuk zászlaja alatt.

Magyar Nemzet
2022. 03. 01. 20:04
Danyiil Medvegyev
Russia's Daniil Medvedev returns the ball to Spain's Rafael Nadal during their Mexico ATP Open 500 men's singles semi-final tennis match at the Arena GNP, in Acapulco, Mexico, on February 25, 2022. (Photo by PEDRO PARDO / AFP) Fotó: PEDRO PARDO / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs egyszerű helyzetben a sportág, amelynek három szervezet is igazgatja a hétköznapjait. A férfiteniszért felelős ATP, a női tenisztornákat szervező WTA és a Grand Slamekért is felelős ITF kedd estére állapodott meg közös közleményben.

Annak tartalma nem meglepő. Ahogy valószínűsítettük, az orosz és a fehérorosz teniszezők továbbra is játszhatnak a tornákon, de nem hazájuk képviseletében, hanem semleges versenyzőkként.

Felfüggesztették az októberre tervezett Kreml-kupát – Moszkvában ATP- és WTA-versenyt is rendeztek volna –, valamint minden Oroszországba, illetve Fehéroroszországba tervezett ITF-versenyt.

A csapatversenyeken is felfüggesztették a két ország csapatát, ami egyelőre a fehéroroszoknak fáj jobban. Az ország férfiválogatottja esélyesként lépett volna pályára Mexikóban, a döntés értelmében viszont elveszítette a Davis-kupa-párharcot. A fehérorosz női válogatott áprilisban a Billie Jean King-kupában Belgium ellen játszott volna a világdöntős szereplés jogáért, de a viadal honlapja már ezt a párharcot is elkönyvelte Belgium javára.

Az orosz csapat mindkét sorozatban címvédőként automatikusan a világdöntő indulója lehetne, így az ukrajnai konfliktus rendeződése esetén ősszel mindkét nem versenyében pályára léphetne a címvédésért.

Elina Szvitolina már reagált is a döntésre, s jelezte, így már pályára lép Monterreyben Anasztaszija Potapova ellen. A mérkőzést helyi idő szerint a keddi programban, de az eredetileg tervezettnél későbbi időpontban rendezik meg.

Borítókép: A világelső Danyiil Medvegyevnek sem kell lemondania a versenyzésről (Fotó: AFP/Pedro Pardo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.