Az olimpiai bronzérmes nem játszik oroszok ellen

Elina Szvitolina belebegtetett visszalépése ellenére a nemzetközi teniszszervezetek egyelőre nem lépnek fel az oroszokkal szemben.

2022. 03. 01. 14:25
Elina Szvitolina
Ukraine's Elina Svitolina hits a return against Belarus' Victoria Azarenka during their women's singles match on day five of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 21, 2022. (Photo by Martin KEEP / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: Martin KEEP / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború következtében minimum pikánsnak tűnt a monterreyi női tenisztorna első fordulós párosítása: az első kiemelt, olimpiai bronzérmes ukrán Elina Szvitolina ellenfelének a húszéves oroszt, Anasztaszija Potapovát sorsolták.

Szvitolina azonban hamar leszögezte: nem játszik orosz – vagy adott esetben fehérorosz – zászló alatt versenyző teniszező ellen. Egyelőre sem a férfi tornákat rendező ATP, sem a női versenyeket irányító WTA, sem a Grand Slam-tornákért, a Davis-kupáért és a Billie Jean King-kupáért felelős ITF nem közölt oroszok elleni szankciókat.

– Kérjük az ATP-től, a WTA-t és az ITF-et, hogy kövessék a NOB ajánlását, és csak semleges versenyzőként fogadják el az orosz és fehérorosz nemzetiségű versenyzőket.

Amíg ez nem történik meg, addig sem Monterreyben, sem máshol nem játszom orosz vagy fehérorosz játékos ellen.

Szvitolina – aki a közösségi médiában férje, Gael Monfils családnevét használja, a versenyeken viszont továbbra is leánykori nevét – hozzátette, hogy nem hibáztatja az orosz sportolókat a hazáját ért támadásért, és megköszönte azoknak, akik felszólaltak a háború ellen.

Ilyenek akadtak szép számmal. A férfiak új világranglista-vezetője, Danyiil Medvegyev Instagram-üzenetében leszögezte, hogy az álmai teljesítéséért játszik, és békére szólított fel az országok között, hogy a mai gyermekek is álmodhassanak. A szintén orosz Andrej Rubljov múlt heti, dubaji menetelése során a kamerán hagyott egyértelmű, háború ellen felszólító üzenetet.

Az oroszok jelenlegi legmagasabban rangsorolt női játékosa, a tavalyi Roland Garros-döntős Anasztaszija Pavljucsenkova is üzent.

– Egész életemben Oroszországot képviseltem. Ez az otthonom, a hazám. Most félelemben élek, ahogy a barátaim és a családom is. De nem félek világosan megfogalmazni az álláspontomat. A háború és az erőszak ellen vagyok – szögezte le Pavljucsenkova.

Anasztaszija Pavljucsenkova (Fotó: Getty Images/Mark Kolbe)

Már csak az orosz éljátékosok kiállása miatt sem valószínű, hogy teljesen kizárnák őket a tenisz vérkeringéséből, profi sportként a tenisz egyébként sem elsősorban nemzeti képviseletről szól, ahogy erre Szvitolina potenciális ellenfele, Potapova is utalt üzenetében. Ugyanakkor egyelőre szembeötlő a nemzetközi tenisz-szervezetek tétovázása.

A WTA hősként ünnepelte az Odesszából tizenöt éves húgával együtt, szüleit hátrahagyva menekülő Dajana Jasztremszkát a lyoni torna helyszínén.

Az orosz zászlók is elkezdtek eltűnni a szervezet felületeiről, hogy aztán újra megjelenjenek. A WTA tavaly Kínával szemben nagyon határozottan lépett fel, igaz, törlendő oroszországi torna egyelőre nem szerepel az idei versenynaptárában.

Az ATP múlt héten, még az ukrajnai invázió előtt hozta nyilvánosságra véglegesnek szánt naptárát a 2022-es évre, ebben megtalálható a hagyományos októberi Kreml-kupa, amelyet az elmúlt években a férfiak és a nők számára is megrendeztek Moszkvában.

A férfiak szervezetének helyzete kevésbé sürgető, a héten nincs egyéni torna a férfiak számára. S hasonlóan kivárhat az ITF is, hiszen az oroszok címvédők a férfiak és a nők csapatversenyében is, így csak az őszi világdöntőben csatlakoznának mind a Davis-kupa, mind a Billie Jean King-kupa idei kiírásához.

Addig pedig még van idő, reménykedhetnek benne, hogy megoldódik az ukrajnai konfliktus.

Borítókép: Elina Szvitolina (Fotó: AFP/Martin KEEP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.