Harmincmillió dollárt áldoz fel elvei oltárán a WTA

Nem tágít a női tenisztornákat szervező WTA. Mivel Peng Suaj ügyében a szervezet eddigi követeléseit nem teljesítette Kína, a WTA felfüggesztette a 2022-re tervezett kínai versenyeit.

Magyar Nemzet
2021. 12. 02. 11:56
Peng Shuai
China's Shuai Peng hits a return against Japan's Nao Hibino during their women's singles match on day two of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 21, 2020. (Photo by Greg Wood / AFP) / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE Fotó: Greg Wood / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párosban kétszeres Grand Slam-bajnok teniszező, Peng Suaj egy hónapja vádolta meg közösségimédia-bejegyzésében szexuális visszaéléssel a korábbi vezető kínai politikust, Csang Kao-lit. A poszt hamar eltűnt a Weibo felületéről, és Pengről sem jött semmi hír a következő két hétben.

Utána viszont fotók és rövid videók jelentek meg Pengről, amint nyilvános, gyerekeknek szervezett teniszeseményen jelent meg. E-mail is érkezett a kínai teniszsztártól, aki később harminc perces videóbeszélgetést folytatott Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével, illetve a NOB néhány további képviselőjével.

A NOB számára megnyugtató volt ez a beszélgetés, a női tenisz legfőbb szervezete, a WTA viszont továbbra sem látja garantáltnak, hogy Peng szabadnak és biztonságban érezheti magát. A WTA másik komoly kifogása, hogy Peng vádjai egyelőre semmilyen vizsgálathoz nem vezettek Kínában.

Steve Simon WTA-elnök korábban kilátásba helyezte, hogy ha Peng helyzete nem rendeződik megnyugtatóan, az a WTA és Kína együttműködésére komoly hatással lesz. Az első lépést megtette a sportvezető: szerda este jelezte, hogy felfüggeszti a kínai tornákat – beleértve a Hongkongba tervezett viadalt is.

– Nem kérhetem jó lelkiismerettel a játékosainktól, hogy ott versenyezzenek, amíg Peng Suaj nem kommunikálhat szabadon, és úgy tűnik, hogy rákényszerítik korábbi vádjainak visszavonására – szögezte le Simon, akinek döntését támogatja többek között a WTA megalakulásában kulcsszerepet játszó amerikai teniszlegenda, Billie Jean King is.

Bár Kína idén a koronavírus-járvány miatt egyetlen WTA-tornát sem rendezett, a távol-keleti ország a pandémia kitörése előtt a szervezet legfontosabb partnerének számított. Kína 2019-ben kilenc WTA-tornának adott otthont, amelyek együttes összdíjazása meghaladta a harmincmillió dollárt. Az 2019-es, sencseni év végi világbajnokságon tizennégy millió dollárt osztottak ki, az idei beugró helyszínen, a mexikói Guadalajarában ez az összeg mindössze ötmillió dollár volt.

Simon elmondta, hogy még van visszaút Kína számára, akár a 2022-es tornákat illetően is, ám a szervezet nem tágít elveitől, és a WTA által várt lépések elmaradása esetén a szakítás hosszú távú, akár végleges is lehet.

Borítókép: Peng Suaj (Fotó: AFP/Greg Wood)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.