A marosvásárhelyi tanár sikere sportága Wembley-jében

Kádár László győzelemmel mutatkozott be a WDF dartsvilágbajnokságon. Az 53 éves marosvásárhelyi „Tanár” ellenfelének meccsnyilai voltak az első fordulóban, mégis Kádár jutott a második körbe.

2022. 04. 03. 8:21
Kádár László darts WDF világbajnokság
Kádár László Forrás: Eurosport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt januárról elhalasztották, de április 2-án, szombaton végre elkezdődött a Nemzetközi Dartsszövetség (WDF) világbajnoksága a nagy hagyományokkal bíró helyszínen, az angliai Lakeside Country Clubban.

A nők között Ihász Veronika vasárnap lép először tábla elé az amerikai Paula Murphy ellen, viszont már szombaton is volt magyar érdekeltség, a marosvásárhelyi, román színekben induló Kádár László révén.

Bár a marosvásárhelyi testneveléstanár már több mint húsz éve indul nemzetközi versenyeken, az ötvenhárom éves sportoló idén mutatkozhat be a világbajnokságon.

Úgy érzem, eljutottam a csúcsra, a legmagasabb szintre. Minden játékos arról álmodik, hogy eljusson a Lakeside-ba, ez olyan helyszín, mint labdarúgásban a Wembley

mondta Kádár, aki újonc létére komoly célokat tűzött ki maga elé. – Ha eljutok a legjobb nyolc közé, nagyon boldog leszek. Keményen edzettem, de biztosan így vannak ezzel az ellenfelek is, akik közül sokan tapasztaltabbak nálam.

A negyeddöntőbe jutáshoz Kádárnak három meccset kellene megnyernie, és már az első fordulóban sem ő számított esélyesnek a svéd Andreas Harrysson ellen. Az első szettet meg is nyerte 3-0-ra a nagy szakállú rivális, Kádár szintén 3-0-val egyenlített. A döntő szettben Harryssonnak meccsnyilai is voltak, de hibázott, a polgári foglalkozása okán csak Tanár színpadi néven versenyző Kádár viszont higgadt maradt.

A legjobb harminckettő között már kiemelt ellenfél, a holland Richard Veenstra (9.) vár Kádárra. Tanárnak minden forduló sokat jelenthet, egy győzelmének köszönhetően már legalább kétezer angol fonttal távozhat a világbajnokságról.

S amíg a legismertebb dartsjátékosok megélnek a sportágból, Kádár esetében egészen más az anyagi háttér.

– Két állást igyekszem összehozni időben a felkészüléssel: testneveléstanárként dolgozom, mellette taxizom is, utóbbira főként a sportolás finanszírozása miatt van szükség. Van ugyan valamennyi szponzori bevételem, de ez nem elég a versenyzés támogatására – árulta el Kádár László.

Most akkor hány világbajnokság van?

Az idei az első vb, amelyet a WDF szervez, az esemény a megszűnt British Darts Organisation (BDO) 1978 és 2020 között évente megrendezett világbajnokságainak jogutódja. A legismertebb játékosok viszont a Professional Darts Corporation (PDC) eseményein, köztük a hagyományosan decemberben kezdődő és január elején záruló PDC-vb-n magasabb pénzdíjakért versenyeznek. Éppen utóbbi reményében hozták létre a szervezetet 1992-ben az akkori legjobb dartsosok, köztük a sportág élő legendája, a végül tizenhatszoros világbajnokként visszavonult Phil Taylor.

Borítókép: Kádár László (Fotó: Eurosport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.