Csodatévő öngól is kellett a történelmi sikerhez

A Paks 3-0-ra legyőzte a címvédő Újpestet a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében, s története során először vívhat finálét a sorozatban.

2022. 04. 19. 21:49
Paks 20220419 Paks Újpest MK labdarúgás mérkőzés foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kupa címvédője, az Újpest a Paks otthonában lépett pályára az idei kiírás elődöntőjében. A két csapat kilenc napja a bajnokságban is találkozott, akkor a lila-fehérek elvitték a három pontot Tolna megyéből.

Nos, valami nem változott: ezúttal is a Paks szerzett vezetést. Nagy Richárd szorult helyzetből játszotta ki a labdát, Windecker indított, Balogh beadott, Ádám pedig érkezett… A labdát ugyan elrúgta az NB I gólkirályjelöltje elől Abdoulaye Diaby, de saját kapujába továbbította azt – 1-0.

S hogy mennyit jelenthet egy öngól: a passza után földre került Nagy Richárd azonnal felpattant ünnepelni, amikor észrevette, hogy vezet a csapata.

A folytatásban is az történt a pályán, amit a Paks akart, noha együttese a szokottnál óvatosabb taktikával játszott.

A paksi mesternek a második félidőre cserélnie kellett, az agyrázkódást szenvedett Lenzsér Bence helyett Szabó Jánost küldte be. A védelem azonban így is jól működött, majd jött a második hazai gól, ismét a két volt újpesti főszereplésével: Balogh Balázs szöglete után Windecker József volt eredményes (2-0). Az immár paksi csapatkapitány nem ünnepelt, társai annál inkább.

Az újpestiek kezdték elveszteni a fejüket, igaz, is szerencsés volt, hogy a pályán maradhatott, miután törlesztés gyanánt ágyékon rúgta Csongvait – tévedésből, hiszen Kutrumpisz lökte fel a hazaiak támadóját. A görög védő néhány perccel később Sajbán megtaposása után, a videóbíró segítségével nyerte el méltó büntetését piros lap formájában.

Emberhátrányban már mindent feltett egy lapra az Újpest, s talán ekkor játszott a legveszélyesebben a vendégcsapat, de a gólig nem jutottak el a lila-fehérek.

Ellenben Sajbán Máté bombájával paksi részről a hajrában megérkezett a slusszpoén (3-0).

A Paks megnyerte a klubtörténet első MK-elődöntőjét, és biztossá tette a zöld-fehér finálét. A május 11-i döntőben ugyanis a Ferencváros vagy az ETO FC Győr lesz a tolnaiak ellenfele a Puskás Arénában.

Magyar Kupa, elődöntő

Paks–Újpest 3-0 (1-0)

Gólszerzők: Diaby (27., öngól), Windecker (66.), Sajbán (86.)

Borítókép: Diaby ugyan megakadályozta Ádám Martint a gólszerzésben, de nem örülhetett ennek (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.