Dressel nemcsak Miláknak, hanem Szabónak is üzent Amerikából

Egy héttel a magyar országos bajnokság után az amerikai úszók is megmutatják, milyen formában vannak. Greensboróban rendezik a héten az amerikai válogatót a júniusban kezdődő budapesti világbajnokságra. Caeleb Dressel és Milák Kristóf újabb visszavágója lehet a vb csúcspontja.

2022. 04. 30. 10:22
Fotó: MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2017-ben ugyancsak Budapesten, a Duna Arénában rendezték a vb-t, Dresselből akkor lett világsztár, Milák pedig akkor robbant be addig szélesebb körben ismeretlen tehetségként. 100 pillangón csaptak össze, Dressel szerezte meg az aranyérmet, mögötte nagy meglepetésre a 17 éves Milák lett a második.

Tavaly a tokiói olimpiára már mindketten világcsúcstartóként érkeztek, Dressel 100 pillangón, Milák 200-on volt legyőzhetetlen, de a magyar nagy versenyre késztette az amerikai sprintert a rövidebbik táv döntőjében. Dresselnek a saját világrekordját kellett megjavítania (49,45) ahhoz, hogy 100-on biztos lehessen a dolgában a mögötte újra második Milákot legyőzve, aki Európa-csúcsot repesztett (49,68).

Mivel Dressel kétszázon nem méreti meg magát, a harmadik összecsapásukra újra az ő felségterületén, százon kerül sor az idei vb-n, Milák azonban Tokióban is egyértelművé tette, feltett szándéka, hogy elkapja az amerikai klasszist. Sőt ebbéli sikeréről a három évvel idősebb amerikai meg volt győződve:

– Egy nap biztosan kiüt a nyeregből. Igyekszem kapaszkodni, hogy ez a pillanat minél később jöjjön el – nyilatkozta Dressel Milákról tavaly júliusban.

Az év budapesti csúcseseménye előtt azonban tagadhatatlan, hogy kettejük közül jelen pillanatban Dressel áll jobban.

Milák a múlt héten rendezett debreceni ob előtt betegséggel küzdött, a formája tehát nem lehetett a legjobb, most mégis az ott elért eredményeiből kell kiindulnunk. Száz pillangón 51,03-mal szerezte meg az aranyérmet, miközben Dressel Greensboróban 50,20-szal nyerte meg az amerikai válogatót, amelyen Milák a Debrecenben úszott idejével csak harmadik lett volna.

a debreceni ob-n Fotó: Magyar Úszószövetség/Derencsényi István

A tavalyi olimpia után mindkét világklasszis komoly elhatározásra jutott a pályafutásában, hiszen mindketten edzőt váltottak. Milák az őt felépítő Selmeci Attilát hagyta el Virth Balázsért, Dressel pedig a hetvenévesen nyugdíjba vonuló Gregg Troytól elköszönve az Anthony Nest, Steve Jungbluth páros irányításával folytatta az úszást.

A jelek szerint a váltás nem koptatta meg Dressel gyorsaságát, aki a 100 pillangón aratott győzelme mellett 100 gyorson kb. egy másodperccel jobb idővel nyerte meg az amerikai válogatót, mint Milák a debreceni ob-t (47,79 vs. 48,71).

A magyar klasszissal egyébként ez utóbbi számban Dressel nem fog összecsapni a vb-n, ugyanis Milák itt nem indul majd a Duna Arénában, 50 pillangón viszont igen. Dressel ebben a számban nemcsak Miláknak üzent Amerikából, hanem Szabó Szebasztiánnak is, aki egy hete a világ idei legjobb idejével nyert (23,08) Milák előtt (23,56).

Dressel máris megjavította Greensboróban a világ (és Szabó) idei legjobbját, ugyanis 22,84 másodpercnél állt meg a stopper, amikor az amerikai válogató első helyén a célba csapott.

Amiben a jelek szerint nem kell tartani az amerikaiaktól, az továbbra is Milák fő száma, a 200 pillangó. A 22 éves pillangókirály Debrecenben a világ idei legjobbjával nyert (1:53,88), és ezt a tengerentúli válogatón sem tudták megjavítani, Luca Orlando 1:54,10-zel lett első helyezett.

Tinisztárok törnek Hosszú trónjára

az ob után azt nyilatkozta, hogy a hazai vb-n egy bronzéremmel már elégedett lenne. A jelenlegi eredmények alapján ezért is meg kell majd küzdenie a Duna Arénában. A háromszoros olimpiai bajnok 200 és 400 vegyesen, valamint 200 pillangón indul el a vb-n.

Hosszú Katinka komolyan készül a vb-re Fotó: Magyar Úszószövetség/Derencsényi István

Utóbbi kettőről van már eredmény Greensboróból: Katinka 400 vegyesen harmadik, 200 pillangón csak hetedik lett volna a debreceni eredményeivel az amerikai válogatón.

400 vegyesen egyébként a győztes Katie Grimes mindössze 16 éves, és junior világcsúccsal nyert (4,36:17).

Jönnek fel a fiatalok Hosszú királyszámában, a vb-n ugyanis nemcsak az Egyesült Államok úszóival kell majd megküzdenie, Budapestre érkezik a 15 éves kanadai csodaúszó, Summer McIntosh is, aki márciusban 4:29,12-t úszott 400 vegyesen, azaz csaknem kilenc másodperccel gyorsabb volt a 32 éves magyar sztár ob-n úszott idejénél.

Világcsúcs is született már az amerikai válogatón, a férfiak 50 méteres hátúszásában Hunter Armstrong 23,71-es rekorddal győzött.

Borítókép: a 2021-ben rendezett tokiói olimpián (Fotó: Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.