Elege van az elnöknek a bicskázásból és a románozásból

Such Györgynél betelt a pohár. Salló Alpár sérülése, Nagy Gergely eltiltása, a kölcsönös sárdobálás, a fegyelmi bizottság döntését kétségbe vonó tiltakozás után a Magyar Jégkorong-szövetség elnöke a nyilvánosság elé állt a sportágban jól ismert, terhes helyzettel, miszerint a Csíkszereda és az FTC közötti feszült viszony rossz hatással van a magyar jégkorongra. A figyelmeztetés időzítése jól érthető, a két csapat 1-1-es összesített állásról kedden 17.15-től vívja a harmadik mérkőzést a bajnoki döntőben a Tüskecsarnokban.

Magyar Nemzet
2022. 04. 05. 9:36
Forrás: Magyar Jégkorong-szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elnökségem alatt folyamatosan és rendszeresen kellett a színfalak mögött konfliktusokat, vitákat kezelnem. Ez a szövetségi munka velejárója, de mintha minden évben ugyanazok a vélt vagy valós sérelmek borzolnák a kedélyeket. Úgy gondolom, most jött el az a pont, hogy nyilvánosan is meg kell szólalnom. Az MJSZ elnökeként nem mehetek el szó nélkül amellett, ami zajlik.

A döntő két csapatának vezetése ahelyett, hogy csillapítaná az indulatokat, hergeli a saját szurkolótáborát. Ahelyett, hogy a klubok a saját házuk táján söprögetnének, nyilvánosan bírálják a játékvezetést és a fegyelmi eljárásokat

– így kezdte a Magyar Jégkorong-szövetség honlapjának adott interjút Such György, a szövetség elnöke.

Mielőtt rátért volna a konkrét esetre, Salló Alpár sérülésére, eltiltására, Such György korábbi, ismert esetek alapján bírálta a két klubot, azok szurkolóit és játékosait is.

– Csíkszeredában nem először fordul elő, hogy mind a mérkőzések alatt, mind utánuk egyes szurkolók a vendégcsapat játékosait és munkatársait vegzálják. Ami ennél is elfogadhatatlanabb, hogy a klubvezetés ettől nem határolódik el, nem próbálja hűteni a kedélyeket, amikor egyesek a civilizált emberi viselkedés alapvető szabályait hágják át, hanem éppen az ellenkezőjét teszi.

A drukkerek a játékosok felé bicskát villantanak, fenyegetőleg lépnek fel a meccsek után is a szállodában, sértegetnek, szitkozódnak, köpködnek. De ugyanígy elítélendő, amikor egy Fradi-játékos bemutat a szeredai B-középnek, vagy lerománozza a székely szurkolótábort, és ennek nincs következménye az edző és a klub részéről.

Ismerve a legfrissebb fejleményeket és a probléma gyökerét, egyet kell értenünk az elnök kifakadásával.

A bajnoki döntő pénteki, csíkszeredai első mérkőzésén, annak is az elején Nagy Gergő, az FTC csapatkapitánya súlyos sérülést okozott Salló Alpárnak. Két kézzel, hátulról nekilökte a palánknak a hazaiak hátvédjét, aki eszméletét vesztve elterült a jégen. Vérömleny keletkezett a fejében, órákon át aggódtak az életéért, szerencsére aztán javult az állapota. Az eset azért vált ennyire súlyossá, mert az ütközés következtében Salló fejéről lerepült a sisak, így anélkül vágódott a palánknak.

Abban igazuk lehet a ferencvárosiaknak, nem kizárt, azért történt így, mert Salló – miként a legtöbb hokis, persze – nem előírásszerűen, becsatolva, hanem hanyagul – viselte a védőfelszerelést. Az azonban valóban olaj a tűzre, ahogy az FTC tiltakozott Nagy Gergő hárommeccses eltiltása miatt.

A klub korábbi neves játékosait is bevonta az akcióba. Akárhányszor is nézzük vissza az esetet videón, kétség sem férhet Nagy Gergő durva szabálytalanságához.

FTC: Tiltakozunk!

Az FTC-Telekom jégkorong-szakosztálya a honlapján közzétett nyilatkozatban azt hangoztatja, nem történt kirívó szabálytalanság, Nagy Gergő hárommeccses eltiltása indokolatlan és hátrányos helyzetbe sodorja a csapatot. 

„Korábbi jégkorongozóként magunk is számos alkalommal megtapasztalhattuk, milyen egy végletekig kiélezett bajnoki döntő hangulata és tempója a jégen. A jégkorong kontaktsport mivoltából adódóan remek lehetőséget nyújt arra, hogy ütközések, adott esetben sportszerű ökölcsaták formájában a felek levezessék az elképesztő tempójú csaták közben felgyülemlett adrenalint. Ezeknek azonban soha nem szabad átlépnie a sportszerűség kereteit – ahogy korábban, pályafutásunk során mi, úgy a Ferencváros mai játékosai is minden helyzetben törekednek arra, hogy kőkeményen, de szabályosan és sportszerűen jégkorongozzanak. Aki közelről megnézi a Nagy Gergő és Salló Alpár ütközéséről rendelkezésre álló videófelvételeket, tisztán láthatja, hogy a Fradi csapatkapitányának részéről sportszerűtlen szándéknak, sérülésokozásra törekvésnek nyoma sincs” – olvasható a közleményben.

– Egyszer és mindenkorra szeretném leszögezni: a játékvezetés jelenleg a nemzetközileg legmagasabban jegyzett része az Erste Ligának – mutatott tükröt a kluboknak Such György. Érdemes megnézni, a bírók hány százaléka fúj például az osztrák ligában vagy nemzetközi versenyeken. A bírók főnöke, Gebei Péter a világ azon néhány szakemberének egyike, akit a nemzetközi szövetség, az IIHF  folyamatosan játékvezető-ellenőrnek kér fel a legkülönbözőbb külföldi mérkőzéseken, de ugyanilyen szakember Peter Orszag, akit a játékvezetők fejlesztésére csábítottunk át Szlovákiából. Örülnék, ha a magyar játékosok, edzők és klubvezetők olyan nemzetközi tiszteletnek örvendenének, vagy úgy fejlődnének, mint a bíróink.

Majd a konkrét esetre rátérve a következőket mondta:

– Tízmillió szövetségi kapitány mellett a tízmillió játékvezető országa is vagyunk, de azt valószínűleg  kevesen tudják, hogy nagy büntetést csak akkor fújhat be egy bíró, ha száz százalékban biztos benne, hogy szabálytalanság történt. Ez nem jelenti azt, hogy ha nem fúj, akkor szabályosnak minősítette a történteket. 

Mindezt azért jegyezte meg, mert az FTC azzal védekezik, hogy meccs közben a játékvezető nem is ítélt szabálytalanságot Nagy Gergő megmozdulásakor.

Újabb parázs csatára van kilátás Fotó: HSC Csíkszereda

Jellemző, hogy a csíkszeredaiak keveslik, a fradisták sokallják a játékos hárommeccses eltiltását. Az elnök megemlítette, hogy az elmúlt öt évben a fegyelmi bizottság 215 esetet vizsgált, ezek között csupán 3 akadt, amikor a döntést sportszakmai vita követte. Azt a kifogást, miszerint a testület a klubok kommunikációs nyomása alapján hozna ítéletet, Such György megmosolyogtatónak tartja, mondván, a fegyelmi bizottság egyik tagja, Joel Hansson svéd nemzetiségű, aki egy szót sem tud magyarul, tehát még ha akarna, akkor sem tudna Facebook-kommenteket olvasgatni.

– Minden esetben meglehetősen hosszú érveléssel alátámasztott ítéletek születnek, amelyek ráadásul publikusak, csakúgy, mint a kikockázott videófelvételek – folytatta Such György. – A nagyobb büntetési tételű ítéleteknél és a rájátszás mérkőzéseihez kapcsolódó eltiltások esetében folyamatosan véleményeztetjük a fegyelmi bizottság döntéseit több külföldi liga – a tengerentúli AHL és NAHL), a svájci NLA, az osztrák ICE, az orosz KHL – fegyelmi testületével. Eddig egyetlen alkalommal sem volt olyan ítélet, amivel nem értettek volna egyet.

Azért tartom felháborítónak a Ferencváros és a Csíkszereda bírókat támadó viselkedését, mert pontosan tudják, hogyan működik a fegyelmi bizottság, mégis inkább velük vagy a szövetség vezetésével próbálnak konfrontálódni, mint a saját szurkolóikkal.

Kemény szavak. De időszerűek. Kedden 17.15-től harmadszorra is megmérkőzik a két csapat a Tüskecsarnokban. A hoki kemény sportág a jégen, ám annál sportszerűbb a lelátón és a színfalak mögött. Jó lenne, ha ezt a két klub is tiszteletben tartaná.

Eltiltották Beczét is

Kedd délben közölte a szövetségi fegyelmi bizottsága, hogy a Csíkszereda egyik játékosát, Becze Tihamért is eltiltották, egy mérkőzésre. Az FTC fordult beadvánnyal a bizottsághoz több esetet kivizsgálását kérve. S egy esetben helyt adott a kérvénynek, mégpedig azért, mert a döntő második mérkőzésén, a 27. percben Becze Tihamér a botjával szándékosan az ellenfelére ütött. "Becze Tihamér botját két kézzel fogva, tudatos, nagy erejű ütést mért ellenfelére. A megmozdulásból könnyen súlyos sérülés történhetett volna” – állapította meg a fegyelmi bizottság, s egy mérkőzésre eltiltotta Beczét, aki tehát a keddi, harmadik meccsen nem játszhat. Az esetet videón visszanézve indokolt a büntetés.

Borítókép: Such György és Gebei Péter (Fotó: Magyar Jégkorong-szövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.