Hamilton egyre mélyebben – már Horner is a védelmére kelt

Lewis Hamilton, a Formula–1 hétszeres világbajnoka idénybeli legrosszabb teljesítményt produkálva csak a tizenharmadik helyet szerezte meg a vasárnapi Emilia-Romagna Nagydíjon. A Mercedes pilótájának szenvedését jól példázza, hogy már Christian Horner, a tavalyi fő rivális Red Bull csapatfőnöke is a védelmére kelt.

Magyar Nemzet
2022. 04. 25. 14:03
HAMILTON, Lewis
Imola, 2022. április 22. Lewis Hamilton a Mercedes brit versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Emilia Romagna Nagydíjának otthont adó imolai pályán rendezett sajtótájékoztatón 2022. április 22-én. A futamot április 24-én rendezik. MTI/AP/Luca Bruno Fotó: Luca Bruno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mercedes az elmúlt nyolc év konstruktőri világbajnoki címének bezsebelése után idén a középmezőnyben találta magát. A németek egyelőre csak küszködnek az idei autójukkal, ami főképp esetében feltűnő: a hétszeres vb-győztes pilóta csapattársához képest meglehetősen alulteljesít. Az idénynyitó futam kivételével minden nagydíjon George Russell mögött végzett, és immáron huszonegy pont a lemaradása hozzá képest.

Russell a hétvégi Emilia-Romagna Nagydíj előtt megvédte Hamilton, miszerint továbbra is ő az istálló kapitánya, és ő ezt a szerepet nem szeretné elvenni tőle. 

Hamilton ezek után Imolában szezonbeli legrosszabb teljesítményével rukkolt elő, és a sprinten, valamint a nagydíjon is a legjobb tízen kívül végzett, miközben csapattársát vasárnap negyedikként intették le. A 37 éves brit pilóta nem tudta felvenni a versenyt az Alpha Taurival és a Williamsszel, tizennegyedik helyen ért célba, s végül csak Esteban Ocon (Alpine) hátrasorolásának köszönhetően ugrott előre a tizenharmadik helyre.

Toto Wolff nem sikerhalmozó pilótáját hibáztatja a bukdácsolásért, sőt a csapatfőnök az imolai futam után elnézést kért Hamiltontól, amiért nem tudtak jobb autót biztosítani neki.

– Bocsánat kérünk azért az autóért, amit ma vezetned kellett. Nem ezt az eredményt érdemeltük – mondta a rádión Wolff Hamiltonnak. A Mercedes csapatfőnöke hozzátette, szörnyű versenyen vannak túl, jobb, ha minél előbb megpróbálják elfelejteni. Hamilton egyetértett az osztrákkal, majd kiemelte, keményen kell dolgozniuk a jövőben, ha szeretnének előrelépni.

 

A futam utáni nyilatkozatában a pilóta úgy fogalmazott, ezennel kiszállt a bajnoki versengésből.

– Szerintem nem jelentett volna nagy különbséget, ha hamarabb kereket cserélünk. A legszívesebben elfelejteném ezt a hétvégét. Nem kérdés, én kiszálltam a bajnoki címért folyó csatából. Ettől függetlenül továbbra is keményen fogok dolgozni azon, hogy javítani tudjunk a helyzetünkön.

Hamilton számára a futam egyik mélypontját az jelenthette, hogy Max Verstappen (Red Bull), akivel az előző idényben az utolsó pillanatig harcolt a bajnoki címért, ezúttal kört adott neki. A holland pilóta elárulta, tavalyi fő riválisa lekörözése nem okozott neki különösebb örömet, a Red Bull tanácsadójaként dolgozó Helmut Marko azonban nem állta meg, és odaszúrt Hamiltonnak:

Kört adtunk neki, szóval talán az járt a fejében, hogy tavaly vissza kellett volna vonulnia 

– utalt Marko azokra az év eleji híresztelésekre, amelyek arról szóltak, hogy Hamilton befejezi Formula–1-es pályafutását, és 2022-ben nem lesz ott a rajtrácson.

Christian Horner kegyesebb volt a tanácsadónál, még egy extra vb-címet is „odaajándékozott” a britnek.

– Nyilvánvaló, hogy rettenetes hétvégéje volt, de továbbra is egy nyolcszoros világbajnokról van szó – fogalmazott a Red Bull csapatfőnöke, majd természetesen korrigálta magát, mert Hamilton csak hétszeres vb-győztes. 

– Nem felejtett el vezetni az elmúlt négy futam során. A Mercedes egyszer megoldást talál a problémáira, és onnantól újra versenyképes lesz, ebben biztos vagyok.

Borítókép: Lewis Hamilton Imolában (Fotó: MTI/AP/Luca Bruno)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.