Leclerc: Túl kapzsi voltam, de nem történt tragédia

A világbajnoki éllovas Charles Leclerc önhibájából maradt le a dobogóról a Formula–1-es Emilia-Romagna Nagydíjon. A Ferrari pilótája sajnálja a vasárnap történteket, és elismerte, a győzelemre nem volt esélye. A futamon első helyen leintett Max Verstappen nem volt kárörvendő, ugyanakkor örült neki, hogy végre a Red Bull oldalára állt a szerencse.

Magyar Nemzet
2022. 04. 25. 11:00
F1 Grand Prix of Emilia Romagna
Charles Leclerc (MON) Ferrari F1-75 during the Formula 1 Championship Formula 1 Rolex Emilia Romagna Grand Prix 2022, 4rd round of the 2022 FIA Formula One World Championship Race on April 24, 2022 at the Enzo e Dino Ferrari Circuit in Imola, Italy (Photo by Alessio De Marco/LiveMedia/NurPhoto) (Photo by Alessio De Marco / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Max Verstappen (Red Bull) lett az imolai versenyhétvége királya, a szombati sprintfutamot és a vasárnapi nagydíjat is megnyerte, így begyűjötte a maximális 34 pontot, és sikerült csökkentenie a hátrányát a listavezető Charles Leclerc-rel (Ferrari) szemben. A címvédő elárulta, a külső szemlélőknek úgy tűnhetett, hogy könnyű dolga volt a versenyen, valójában azonban ez egyáltalán nem volt így.

– A televízióban nézve talán könnyű győzelemnek tűnhetett, de végig összpontosítanunk kellett. Amikor a lekörözendő pilóták mellett hajtottunk el, megtörténhetett volna, hogy rámegyünk egy-egy nedves foltra, blokkoljuk a kerekeket, lesodródunk a pályáról. Nem így történt, sikerült nyernünk. Az autónk remekül működött, már a szombati sprinten láttuk, hogy jó a tempónk. Összességében nem volt nagyszerű az idénykezdetünk, ezért szükségünk volt már egy jó hétvégére. Nem számítottam rá, hihetetlen hétvége volt: kettős győzelmet ért el a csapat, én pedig megszereztem a maximális pontszámot. Végig kézben tartottuk a futamot, nem követtünk el hibákat. A csapat jó döntést hozott, amikor az átmeneti esőgumikról szárazakra váltottunk – emelte ki Verstappen.

 

A holland pilótáról az is kiderült, nem kárörvendő. Amikor arról megkérdezték, milyen érzés volt számára, hogy lekörözte előző évi nagy riválisát, Lewis Hamiltont (Mercedes), így felelt:

Semmi különös nem történt. Nem tett boldogabbá, hogy adtam egy kört Lewisnak.

Verstappen Leclerc-t sem marasztalta el, aki egy hiba miatt elveszítette a harmadik helyet. A monacói megpördült a nedves pályán, eltalálta gumifalat, de szerencséjére nem esett ki, és a hatodik helyen futott be.

– Könnyen megesik az ilyesmi – vélekedett Verstappen. – Keményen nyomta, hogy utolérje Checót (Pérez). Fájdalmas, mikor ez történik, de ezzel ő is tisztában van, nincs szüksége arra, hogy valaki mástól is hallja. Ugyanakkor még nagyon sok van hátra a bajnokságból, sok pontot szerezhet még idén. Nem jó dolog történt vele, de most már nem tud rajta változtatni és természetesen nem szánt szándékkal csinálta az egészet.

ünnepel a dobogó legfelső fokán Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

A másodikként leintett Sergio Pérez örült, hogy a műszaki hibák tömkelege után valami jó is történt a Red Bull-lal.

– A verseny felében nagyon intenzív csatát folytattunk. Mindent az irányításunk alatt tartottunk, de aztán a kerékcseréket követően a Ferrari elkezdett üldözni minket, aztán pedig azzal küzdöttünk, hogy felmelegítsük az abroncsainkat. Azt hiszem, ma az volt a legfontosabb, hogy ne kövessünk el hibákat, mivel a vizes körülmények között ez könnyen előfordulhatott volna. Az, hogy kettős győzelmet szereztünk, fantasztikus eredmény a csapatnak – lelkendezett a mexikói pilóta, majd a nehéz idénykezdetről is beszélt: 

– Nagyon szerencsétlenek voltunk. Nehéz volt az idénykezdet számunkra, úgyhogy nagyon boldog vagyok, hogy ma mindenki mosolyog a garázsban.

Pérez hozzátette, most már ő is nyerni szeretne. 

– Ez a célom. Azt hiszem, van még néhány dolog, amiben fejlődnünk kell, hogy meglegyen a győzelem, de most nagyon boldog vagyok, hogy Max nyert.

Leclerc hibája miatt Lando Norris ölébe hullott a harmadik hely. A McLarennél nem álmodoztak a dobogóról.

– Ez egy csodálatos verseny volt, sőt, összességében egy csodálatos hétvége. Az, hogy legyőztünk egy Red Bullt és egy Red Bullt az időmérőn, sokkal jobb eredmény, mint amit reméltünk, szóval boldog vagyok. A csapat megérdemli, hogy abból a mélységből, ahol az első futamon tartottunk, eljutottunk a dobogóra.

 

Charles Leclerc mentette a menthetőt, és kicsúszását, valamint orrkúpcseréjét követően három pilótát is megelőzött, és hatodikként látta meg a kockás zászlót. A monacói versenyző sajnálja a történteket, és fogadkozott, a jövőben igyekezni fog, ne kövessen el hasonló hibákat.

– Eddig kevés hibát követtem el az idényben, de ma nagyot hibáztam. Reálisan nézve, nem tudtuk tartani a tempót a Red Bull-lal, a vizes körülmények között túl gyorsak voltak. A 14-es és 15-ös kanyaron próbáltam nagyobb gázzal áthaladni, hogy Checo közelében maradjak, és a 2-es kanyarban el tudjak menni mellette. A verseny során úgy tapasztaltam, hogy ez szinte az egyetlen előzési lehetőség, úgyhogy túlságosan is nyomni kezdtem. 

Miért vállaltam kockázatot? Ez jó kérdés. Túl kapzsi voltam, megfizettem a hibám árát, és hét ponttal kevesebbet gyűjtöttem, mint amennyit a harmadik helyért kaptam volna. Ez szégyenletes. A hét pontnak nagy jelentősége lehet az idény végi elszámoláskor, úgyhogy biztosra kell mennem, hogy többé nem történik meg ilyesmi.

Leclerc arról is elmondta a véleményét, hogy a Red Bull jelenleg hol tarthat a Ferrarihoz képest:

– Nehéz megállapítani, hogy mennyit léptek előre, de versenyképesebbnek tűntek, mint eddig. Mi voltunk fölényben Bahreinben és Ausztráliában, ők pedig Dzseddában és most nőttek fölénk. Nagyon szoros a csata, szerintem ez így is marad az idény hátralévő részében. Ha a hibámra gondolunk, rosszabbul is járhattunk volna. Ma csak hét pontot buktam el, legközelebb ez több is lehet, szóval óvatosnak kell lennem.

 

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: AFP/NurPhoto/Alessio De Marco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.