Tízéves mélyponton a Mercedes, Verstappen idén először az élen

Max Verstappen nyerte a Formula–1-es Emilia-Romagna Nagydíj pénteki időmérő edzését. A címvédő mögött Charles Leclerc és Lando Norris volt a további sorrend az esővel és a piros zászlók sokaságával tarkított kvalifikáción.

Magyar Nemzet
2022. 04. 22. 19:00
null
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen celebrates pole position for the Sprint race during the qualifying session at the Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari race track in Imola, Italy, on April 22, 2022, ahead of the Formula One Emilia Romagna Grand Prix. (Photo by GUGLIELMO MANGIAPANE / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sprinthétvégés lebonyolítás miatt a megszokott kettő helyett pénteken mindössze egy szabadedzés állt a pilóták rendelkezésére, hogy ráhangolódjanak az Autodromo Enzo e Dino Ferrari versenypályára. A mezőny dolgát ráadásul jócskán megnehezítette, hogy csütörtökön és pénteken is esett az eső Imolában, így vizes körülmények között kellett teljesíteniük az első tréninget. 

Emiatt a hibák száma is magas volt, Charles Leclerc (Ferrari) többször is megforgott, Nicholas Latifi (Williams), Lando Norris (McLaren) és Valtteri Bottas (Alfa Romeo) pedig a kavicságyat járták meg, de szerencséjükre nem törték össze az autójukat.

Leclerc olyannyira nem, hogy hatalmas előnnyel meg is nyerte a szabadedzést, majdnem kilenc tizeddel előzte meg csapattársát, Carlos Sainzot. A harmadik (Red Bull) lemaradása már közel másfél másodperc volt. A két Haasnak jól sikerült az eső áztatta tréning, Kevin Magnussen a negyedik, Mick Schumacher az ötödik legjobb időt autózta. (Mercedes) volt a másik véglet, ő csak a tizennyolcadik helyen zárt.

Az időmérő kezdetére nagyjából felszáradt az ideális ív, így száraz időre való abroncsokkal folytatódott a száguldozás. Ennek köszönhetően lecsökkent a vezetői hibák száma, de volt, akinek így is idő előtt véget ért a kvalifikáció. Az első szakaszban Alex Albon autóján kigyulladt a fék, majd a Williams folyamatosan hullajtott el alkatrészeket, míg a thai pilóta beért a bokszutcába. Természetesen piros zászlós időszak következett, amíg letakarították a maradványokat a pályáról.

A Q1-et Leclerc nyerte meg Verstappen és Sainz előtt, Cunoda Juki (Alpha Tauri), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Nicholas Latifi (Williams), Esteban Ocon (Alpine) és Albon búcsúzott. A két Mercedes az utolsó utáni pillanatban menekült meg a kieséstől, Hamiltont mindössze négy ezred választotta el a tizenhatodik helyen végzett Cunodától.

 

A második szakaszra esőt jósoltak, de mielőtt leszakadhatott volna az ég, Sainz összetörte a Ferrariját. A spanyol versenyző az Ausztrál Nagydíjon is kicsúszott, és az imolai versenyhétvége sem indult jól neki, bár a hibája ellenére is bejutott a Q3-ba, a tizedik hely jut neki szombaton a rajtrácson.

Sainz balesete miatt piros zászlóval újra megszakították az időmérőt, és a szünet alatt „várva várt” eső is megérkezett. Azok a pilóták jártak jól, akik ekkor az első tízben álltak, a többieknek esélyük sem volt a továbbjutásra. A maradék tíz percben így a kiesőjelöltek egyike, azaz George Russell (Mercedes), Schumacher, Hamilton, Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) és Lance Stroll (Aston Martin) sem tért már vissza a pályára. Verstappen, Sainz, Norris volt az első három sorrendje.

A Mercedes-istállóval a 2012-es Japán Nagydíj után először fordult elő az a blama, hogy egyik pilótája sem jutott be az utolsó szakaszba.

A Q3 is vizes körülmények között zajlott, mondhatjuk, hogy ennek megfelelően alig volt pilóta, aki ne szélesítette volna ki a pályát, esetleg csúszott ki legalább egyszer. Először Magnussen miatt kezdték el lengetni a piros zászlót, aki megjárta a sóderágyat, a falat viszont elkerülte. A tapasztalt dán versenyző mentette a menthetőt, és ahelyett, hogy „elásta” volna az autóját, visszaevickélt a pályára.

Az újraindítás után Verstappen állt az élre, Leclerc, Norris, Magnussen, Fernando Alonso (Alpine), Daniel Ricciardo (McLaren), Sergio Pérez (Red Bull), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Sebastian Vettel (Aston Martin) és Sainz volt a további sorrend. 

Három perccel a leintés előtt negyedszerre is „lecsapott” a piros zászló: technikai hiba miatt Bottas parkolta le a pálya szélére az Alfa Romeót. 

A megszakítást követően már nem változott a sorrend, köszönhetően az újabb piros zászlónak: fél perccel a kvalifikáció vége előtt ugyanis Norris koccolta le a falat. 

A címvédő Verstappen így idén először indulhat az első rajtkockából, igaz, nem a vasárnapi nagydíjon, hanem a szombati sprinten teheti ezt meg.

A hétvége menetrendje

Szombat: 2. szabadedzés 12.30, sprintfutam 16.30

Vasárnap: futam 15.00

Borítókép: Max Verstappen nyerte az időmérőt Imolában (Fotó: AFP/POOL/Guglielmo Mangiapane)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.