Ronnie O'Sullivan a győzelem érdekében kivetkőzött önmagából

A várakozásoknak megfelelően a biztos vezetésről nem okozott gondot Ronnie O'Sullivannek, hogy megnyerje a John Higgins elleni elődöntőt a sznúker-világbajnokságon. A hatszoros vb-győztes 17-11-re hozta a meccset, és a döntőben Judd Trumppal találkozik.

2022. 04. 30. 21:37
null
SNOOKER-GBR-WORLD-CHAMPIONSHIP Fotó: OLI SCARFF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ronnie O'Sullivan hihetetlenül idegesen kezdte, még csütörtökön, a John Higgins elleni elődöntőt, aki ezt kihasználva elhúzott 3-0-ra. A sportág magyar ígérete, a csupán 15 éves Révész Bulcsú bizonyította a hozzáértését, akkor is meggyőződéssel állította, O'Sullivan magabiztos, 17-12 körüli győzelmet arat majd.

Igaza lett. A hatszoros vb-győztes már az első szakaszt kihozta döntetlenre (4-4), majd a folytatásban elhúzott (10-6), a szombat esti zárást pedig lényegében már nyerő pozícióból, 15-9-es vezetésről várta.

Úgy, hogy nem is a megszokott Ronnie-t láthattuk, olyan stílusban játszott a Rakéta, mint Mark Selby (akit mellesleg nem kedvel különösebben).

Ő, aki a gyors játékával nyűgözi le a közönséget, rendszeresen sokat gondolkozott, egy frémen belül gyakran kétszer is kérte a golyó megtörlését. Mintha felkészítették volna arra, hogy John Higginsszel szemben ez a célravezető. Ne feledjük, O'Sullivan felkészülését sportpszichológus is segíti.

Szombat este előbb Higgins nyert egy frémet, majd O'Sullivan, aki tehát egyetlen frémre volt a végső győzelemtől. Vele egyidős ellenfele az első meccslabdát még hárította, a másodikat már nem tudta. 17-11-re, tehát összességében magabiztosan győzött. 

A hét jobban hangzik

Ronnie O'Sullivan: Ez a világbajnokság, itt mások a törvények. Megvan annak a módja, hogyan lehet itt mérkőzést nyerni. 0-3-nál tudtam, hogy változtatni kell, muszáj megtalálnom azt a ritmust, amivel nyerhetek. Azzal lehet elnyerni a vb-címet, ha minden mérkőzésen a tudásod legalább hetven-nyolcvan százalékát hozod. Az kevés, ha egy-egy meccsen, egy-egy szakaszban száz százalékot hozol, másszor viszont csak ötvenet. A kiegyensúlyozottság a lényeg. Johnnak ifjú korunk óta ismerjük egymást. Ha megy a játék, mindenki képes jól játszani. Neki éppen az az erénye, hogy rossz formában is képes mérkőzéseket nyerni. A hetedik vb-címem? A hét jobban hangzik, mint a hat...

John Higgins: Megtiszteltetés volt három napon keresztül együtt játsznia Ronnie-val. Sajnos nem ment jól a játék, nem tudtam elkapni a fonalat. Olyan kiválóság ellen, mint Ronnie, az pedig kevés, hogy olykor elcsensz egy-egy frémet. Igen, mi, idős játékosok a mai napig meghatározzuk a sznúkert, az is bámulatos volt, ahogy Mark Williams küzdött Judd Trump ellen.

A másik elődöntő annál izgalmasabb volt, Judd Trump csupán döntőfrémben múlta felől Mark Williamst.

A fináléban tehát Ronnie O'Sullivan és Judd Trump találkozik, a világbajnoki címhez tizennyolc frémet kell nyerni. A mérkőzés két napon át tart, vasárnap és hétfőn is két szakaszt teljesítenek a felek.

Borítókép: Ronnie O'Sullivan nagyon erősen összpontosított Higgins ellen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.