Már megvan az ellenfele – O’Sullivan vajon hozza a kötelezőt?

Judd Trumpa örökre emlékezetes mérkőzésen, döntőfrémben, 17-16-ra győzte Mark Williamset a sznúker-világbajnokság elődöntőjében. A háromszoros vb-első walesi rendkívül sportszerűen fogadta a vereséget. A másik ágon a szombat esti negyedik szakasz előtt Ronnie O’Sullivan 15-9-re vezet John Higgins ellen, tehát érik a Trump–O’Sullivan finálé.

2022. 04. 30. 19:53
null
SNOOKER-WORLD Fotó: PAUL ELLIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem úgy indult a meccs, hogy Judd Trump döntőfrémre kényszerül, sőt a végén már ő örülhetett annak, hogy egyáltalán addig eljutott. Az 32 éves angol világbajnok az elődöntő első, még csütörtöki szakaszában 7-1-re lemosta 47 éves, háromszoros vb-győztes riválisát. Mark Williams egyfolytában ráncolta a szemöldökét, rázta a fejét, a testbeszéde arról árulkodott, alig várja, hogy véget érjen a kínszenvedése. A folytatásban aztán látványosan összekapta magát.

A sznúker-világbajnokságok sajátossága, hogy az elődöntőket három napon át játsszák. Az első nap mindkét pár egy nyolcfrémes szakaszt teljesít. A másodikon az első pár kettőt, a második egyet, a harmadik napon fordítva.

Pénteken Mark Williams a második felvonást 4-4-re hozta, ezzel persze a különbség nem változott, maradt Trump hatfrémes előnye (11-5), de lehetett érezni, a meccsben benne van a fordulat. Így is történt, Williams a péntek esti etapot megnyerte 6-2-re, összesítésben tehát feljött 13-11-re. Amikor elhagyta a Crucible színpadát, önmagát és a közönséget is biztatva többször előrebiccentette a fejét.

A szombat délutáni negyedik etapban a walesi előbb egyenlített. Egy látványos hosszú pirossal indult meg, ebből lett később 14-14. Ráadásként a 16. százas brékét lökte a világbajnokságon, ezzel beállította Stephen Hendry rekordját.

Williams 16-15-nél aztán a vezetést is átvette, mi több, a 32. frémben ő indult meg, de aztán egy közepesen nehéz feketét kihagyott, Trump átvette a kezdeményezést, előnyre tett szert. A végén a walesi veterán még megpróbálkozott sznúkert adva faragni a hátrányából, de nem sikerült. Trump egyenlített, 16-16.

A sznúkerben a sportszerűség a mai napig alapkövetelmény, mi sem természetesebb, hogy a döntőfrémet a két játékos kézfogása előzte meg, Trump ráadásul a közönséget is hergelte kicsit.

A döntőfrémben előbb Williams indult meg, de aztán elhibázta bal középre a kék golyót. Trump elhúzott, de nem tudta lerázni a meccset. Újra Williams következett, feljött 50-25-re, de a bal szélre kiszorult három golyóval nem tudott mit kezdeni.

A biztonsági csatában aztán Trump mellé állt a szerencse, kétszer is mázlival esett be neki a piros golyó kereszt dupla után.

A frémet ismét biztonsági csata zárta, Williams három sznúker hátrányban becsületből még próbálkozott, de nem tudta zavarba hozni Trumpot, aki tehát 17-16-ra megnyerte a roppant izgalmas és az első szakaszt leszámítva színvonalas találkozót.

A vesztes is élvezte

Judd Trump: Tele volt érzelemmel a mérkőzés, azt hiszem, ez a karrierem legnagyobb győzelme. Tudtam, hogy egy bizonyos ponton Mark visszaküzdi magát. Hihetetlenül játszott, én pedig csak ültem és néztem őt. Az ő elképesztő játéka megkönnyítette elfogadni ezt a helyzetet, mert voltaképpen semmit nem rontottam el. Élvezet volt figyelni őt nézni, csodálatosan játszott. Imádkoztam, hogy végre hibázzon, és igen, a döntőfrémben szerencsém volt. Ha ilyen lökések bemennek, akkor tudod, hogy ez a nap a tiéd.

Mark Williams: Az elején úgy tűnt, hogy Judd kiüt engem, de sikerült visszakapaszkodnom. Amikor vezettem, jól indultam meg, de kihagytam a trükkös fekete golyót. Ez volt az egyik legjobb hangulatú mérkőzés, amit valaha játszottam. A közönség felállva éljenzett, amikor a pihenőkről visszajöttem a színpadra. A nézők nyolcvan százaléka mellettem volt, ami ritkaság Judd-dal szemben, mert ő a legnépszerűbb játékos. Minden elismerésem neki, nem is kérdéses, hogy megnyerheti a világbajnokságot.

A másik ágon a szombat esti negyedik szakasz előtt Ronnie O’Sullivan 15-9-re vezet John Higgins ellen, tehát csupán két frémet kell nyerni a győzelemhez. Itt kevésbé várható fordulat, de ki tudja.

Borítókép: Judd Trump a második vb-címére törhet (Fotó: Paul Ellis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.