Bruce Lee inspirálja a hetedik vb-címére törő Ronnie O'Sullivant

Kedden már a negyeddöntők kezdődnek meg a sheffieldi Crucible színházban a sznúker-világbajnokságon. A legjobb nyolc között öt korábbi világbajnok található, s még egyaránt versenyben van a három 1975-ös születésű kiválóság, Ronnie O’Sullivan, John Higgins és Mark Williams. A hatszoros vb-győztes Rakéta arról beszélt, hogy Bruce Lee-t követve próbál a csúcson maradni.

2022. 04. 26. 9:50
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két roppant izgalmas mérkőzéssel zárultak hétfőn éjszakába nyúlóan a nyolcaddöntők a sheffieldi Crucible színházban zajló sznúker-világbajnokságon. Neil Robertson 7-10-ről fordított 11-7-re – úgy, hogy közben lökött egy maximális bréket –, végül mégis kikapott 13-12-re Jack Lisowskitól. Judd Trump ugyancsak végig szoros csatában múlta felül Anthony McGillt 13-11-re.

Ezzel a két meccsel kialakult a legjobb mezőnye, amelyben öt korábbi világbajnok található: Ronnie O’Sullivan (hatszor), John Higgins (4), Mark Williams (3), Stuart Bingham (1) és Judd Trump (1). Rajtuk kívül Stephen Maguire, Jack Lisowski és Jen Ping-tao várja a negyeddöntőket.

Csupán az eredményeket böngészve, eddig az ugyancsak négyszeres világbajnok Mark Selby kiesése jelenti a legnagyobb meglepetést, ám a 38 éves angol címvédő az egész idényben gyenge formát mutatott, és az év elején maga ismerte be, hogy lelki problémákkal küzd.

Meglepőnek mondhatjuk még a harmadik kiemelt, idén sikert sikerre halmozó Neil Robertson kiesését, de ha a vagabund Lisowski elkapja a fonalat, bárkire veszélyes. Maga az ausztrál világbajnok mondta, hogy Lisowski élete meccsét játszotta ellene, s ebben bizony van igazság. Előzetesen továbbá a két éve döntős Kyren Wilsont esélyesebbnek tartották Binghamnél, de a 45 éves veterán biztos kézzel múlta felül ifjabb riválisát.

Az idei világbajnokságot az öregfiúk sokadvirágzásaként is jellemezhetjük, hiszen Bingham mellett ott van a legjobb a nyolc között a sportág három legendája, Ronnie O’Sullivan, John Higgins és Mark Williams. Mindhárman kereken 30 éve profik, és Higgins úgy fogalmazott, jobbak, mint valaha.

Ronnie O’Sullivan, a Rakéta a maga részéről el is árulta, minek köszönheti, hogy 46 évesen is felveszi a versenyt a fiatalokkal.

– A gyakorlással eltöltött sok-sok év és az a felfogás, miként hozhatod ki magadból a legjobbat. Ez áll az eredményeim mögött – mondta O’Sullivan, majd meglepő párhuzamot vont közötte és Bruce Lee között. – Idősebb korában is több órát készült naponta, s nem csak a testét, az elméjét is edzette. Mindenkinek megvan a maga módszere, de én is ezt igyekszem követni – tette hozzá a közönségkedvenc.

Ronnie O’Sullivan olykor sportszerűtlen viselkedésre ragadtatja magát, ugyanakkor a vetélytársairól rendre szuperlatívuszokban beszél. Így tett akkor is, amikor a következő ellenfeléről, Stephen Maguire-ról kérdezték.

– Briliáns játékos, rég világbajnoknak kellene lennie, ma is olyan színvonalon játszik. Nem volt olyan rég, hogy ne emlékeznénk rá, 2020-ban a Tour Championshipben szétszedte az ellenfeleit, a döntőben hat darab százas bréket lökött – méltatta az ellenfelét O’Sullivan. 

Mégis hatalmas meglepetés lenne, ha Maguire akár csak megszorítaná őt. 

A negyeddöntőben ugyanúgy 13 frémet kell nyerni a továbbjutáshoz, mint a nyolcaddöntőben.

A negyeddöntő párosítása:

Jen Ping-tao (kínai, 16.)–Mark Williams (walesi, 8.)
Stuart Bingham (angol, 12.)–Judd Trump (angol, 4.)
Jack Lisowski (angol, 14.)–John Higgins (skót, 6.)
Stephen Maguire (skót)–Ronnie O’Sullivan (angol, 2.)

Borítókép: Ronnie O’Sullivan mint Bruce Lee… (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.