időjárás 15°C Emánuel 2023. március 26.
logo

„Megtiszteltetés lenne Ronnie O'Sullivannel együtt uralkodni”

Novák Miklós
2022.04.28. 08:15 2022.04.28. 14:43
„Megtiszteltetés lenne Ronnie O'Sullivannel együtt uralkodni”

John Higginsnek igaza van. Az egyaránt 1975-ös születésű három klasszis, Ronnie O'Sullivan, John Higgins és Mark Williams jobb, mint valaha. A három korábbi, sokszoros vb-győztes ott van a sznúker-világbajnokság elődöntőjében, amire korábban csupán egyszer, 1998-ban volt példa. Akár teljes lehetett volna a veterántalálkozó, de Judd Trump hátrányból fordítva végül legyőzte Stuart Binghamet. Az elődöntő párosítása: O'Sullivan–Higgins, Williams–Trump.

A négyszeres világbajnok John Higgins még a negyeddöntők előtt fogalmazta meg a véleményét, miszerint az 1975-ös korosztály három kiválósága, a hatszoros világbajnok Ronnie O'Sullivan, a háromszoros győztes Mark Williams és persze ő maga jobb, mint valaha. A négyszeres világbajnok nem a levegőbe beszélt. A három veterán egyaránt bejutott a legjobb négy közé, amire eddig csupán egyszer, 1998-ban fordult elő, igaz, a három klasszis akkor még nem érett játékos, hanem inkább tehetséges ifjú volt.

A sikereiket elsősorban a remek technikájuknak köszönhetik. Lehet, hogy a fiatalabbak golyóbelökésben már pontosabbak, jobban bírják a hosszú meccseket, de a terelésben, a fehér golyó pozícióba hozásában a három klasszis ma is utolérhetetlen.

Elsőként Ronnie O'Sullivan jutott be az elődöntőbe. Nem játszott igazán jól, de ez a meccs már az első frém előtt eldőlt: Stephen Maguire nem hitte el, hogy felülmúlhatja a közönségkedvenc bálványt. Sima 13-5 lett a vége.

Mark Williams és John Higgins jobban megszenvedett a kínai Jen Ping-taóval, illetve az angol Jack Lisowskival szemben. Williams elhúzott 6-2-re, de Ping-tao visszakapaszkodott, az utolsó szakasz 8-8-ról kezdődött. 11-11 után a Williams bírta jobban idegekkel, káprázatos lökésekkel hozta a győzelmet.

Lisowski közel állt hozza, hogy Neil Robertson után John Higginst is kiverje. A döntőfrémben ő indult meg, de aztán hibázott, a skót klasszisnak ezután nem remegett meg a keze, s 13-12-re nyert.

Majdnem teljes lett a veterántalálkozó az elődöntőben, a szintén az idősek közé sorolható, 1976-ös születésű Stuart Bingham 8-5-re vezetett Judd Trump ellen, utána azonban lefagyott, a 32 éves világbajnok zsinórban nyolc frémet nyerve győzött 13-8-ra.

– Szenvedtem, nem játszottam jól, nem is tudom, hogyan nyertem meg a meccset 11-12-ről – vágott bele az értékelésébe Higgins. Már láttam magam, amint nézem Lisowskit a Ronnie elleni elődöntőben. Nem hinném, hogy megérdemeltem a győzelmet, de természetesen elragadnak az érzelmek. 

Az olyan pillanatokért él az ember, mint hogy Ronnie O'Sullivannel mérkőzhessen meg a Crucible-ben, amikor már egy asztal áll a színpadon. Őt az hajtja, hogy befogja a világbajnoki címek számában Stephen Hendryt, de persze engem meg az ötödik, Mark Williamst a negyedik, Judd Trumpot pedig a második siker motiválja.

Maga a Rakéta a szokásos sirámát adta elő, miszerint már nincs is kedve a világbajnoksághoz, a Masters-zal együtt ez a legkeményebb versenye, ami kiszívja az energiáját. Aztán persze kimondta a lényeget:

– Kellemes érzés, hogy eljutottam addig a szakaszig, amikor már csak egyetlen asztalt állítanak fel az arénában. Minden pillanatot értékelek, amikor ott vagyok és játszhatok.

O'Sullivan és Higgins összesített mérlegében előbbi vezet 38-35-re, ám kettejük legutóbbi négy találkozóját egyaránt utóbbi nyerte.

Megkérdezték az elmúlt másfél évben a visszatéréssel nem éppen sikeresen próbálkozó Stephen Hendryt, mit szólna hozzá, ha Ronnie O'Sullivan utolérné őt.

– Megtiszteltetés lenne Ronnie-val együtt uralkodni, mert ő más szintre emelte a játékot.

E szavak nem igényelnek kommentárt.

Sznúker-világbajnokság, a negyeddöntő eredményei:

Ronnie O'Sullivan (angol, 2.)–Stephen Maguire (skót) 13-5
Mark Williams (walesi, 8.)–Jen Ping-tao (kínai, 16.) 13-11
Judd Trump (angol, 4.)–Stuart Bingham (angol, 12.) 13-8
John Higgins (skót, 6.)–Jack Lisowski (angol, 14.) 13-12

Az elődöntő párosítása:
Mark Williams (walesi, 8.)–Judd Trump (angol, 4.)
John Higgins (skót, 6.)–Ronnie O'Sullivan (angol, 2.)

Az elődöntőben az egyik félnek már 17 frémet kell nyerni a győzelemhez.

Borítókép: Ronnie O'Sullivan (Fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.