BL: Hiába a briliáns ítélet, a magyar bíró lemaradhat a döntőről

A nagykárolyi Kovács István rengeteg dicséretet kapott a Manchester City–Real Madrid Bajnokok Ligája-elődöntőn nyújtott teljesítménye után. A játékvezetőnek akár finálébeli részvételt is érhetne a produkció, bár a Radio Marca más forgatókönyvet jósol.

Magyar Nemzet
2022. 04. 28. 12:09
Kovács István Phil Foden Bernardo Silva
Manchester City's English midfielder Phil Foden (C) and Manchester City's Portuguese midfielder Bernardo Silva (R) argue with Romanian referee Istvan Kovacs during the UEFA Champions League semi-final first leg football match between Manchester City and Real Madrid, at the Etihad Stadium, in Manchester, on April 26, 2022. (Photo by Oli SCARFF / AFP) Fotó: AFP/Oli Scarff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a játékosokra gondolunk, akkor idén a második számú európai kupasorozat végjátéka a legizgalmasabb magyar szempontból, hiszen és csapata, az RB Leipzig bejutott az Európa-liga elődöntőjébe.

Azonban a Bajnokok Ligájában is volt a héten magyar főszereplő: a nagykárolyi születésű Kovács István teljesítménye méltó volt az elit sorozat idei talán legjobb színvonalú meccséhez, a Manchester City–Real Madrid elődöntő első, 4-3-as hazai sikerrel zárult felvonásához.

Kovács határozattan vezette a mérkőzést, nem volt szüksége a videóbíróra, hogy befújja a tizenegyest Aymeric Laporte kezezése miatt, és nem félt sárga lapot adni a túlságosan hevesen reklamáló Pep Guardiolának sem.

A manchesteri szakvezető mégsem kritizálta Kovács Istvánt a lefújás után, hanem sokkal ritkább edzői reakciót tanúsítva bocsánatot kért tőle.

– Elnézést kértem tőle, elragadtak az érzelmeim. Ott helyben azt éreztem, nekünk kellett volna jönnünk kifelé, de az ellenkezőjét döntötte – helyesen – ismerte el Guardiola.

Köszönjük válaszát!

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligája idei kiírását?

  • 54%
  • 46%

Még több dicséretet kapott Kovács azért a jelenetért, amelynek a katalán szakember is örülhetett: a Manchester City negyedik gólja előtt a játékvezető kiválóan alkalmazta az előnyszabályt, ezt kihasználva lőtt a Real kapujába.

Fantasztikus döntés, tankönyvbe illő bíráskodás volt

– fogalmazott a korábbi Premier League-bíró, Mark Halsey, a BBC riportere, Phil McNulty pedig briliánsnak nevezte Kovács ítéletét.

A BL-elődöntők előtt kapott szárnyra a sajtóhír, hogy a május 28-i, párizsi döntő játékvezetője az elődöntőben közreműködő négy bíró közül kerülhet ki. A szerdai Liverpool–Villarreal meccsen a lengyel Szymon Marciniak fújta a sípot, azt azonban az UEFA egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy kik vezetik a két visszavágót.

A Radio Marca viszont úgy tudja, hogy az európai szövetség már eldöntötte, kinek adja a finálét. A francia Clément Turpin valóban logikus jelölt, hiszen tavaly az Európa-liga döntőjében fújta a sípot, és nem elhanyagolható a sportpolitikai szempont sem. Francia játékvezető a BL-érában még nem dirigálhatott döntőt, az UEFA-tól jelzésértékű gesztus lenne, ha éppen Párizsban megkapná a lehetőséget.

Az elődök

Bár Kovács István neve mellett a Romániára utaló országjelzés jelenik meg, és a nemzetközi közvetítésekben minden bizonnyal Nicolae Rainea (1983) és Ion Craciunescu (1995) neve hangzana el a BEK/BL-döntők múltjából, ha mégis Kovács vezethetné az idei finálét, nem vitás, hogy mi sokkal inkább egy másik névsorhoz illesztenénk a nevét. A BEK-érában Palotai Károly két döntőt (1976, 1981) is dirigálhatott, míg a Bajnokok Ligája-időszakban Puhl Sándor (1997) és Kassai Viktor (2011) is vezetett finálét. Kettős állampolgárként egyébként Kovács sem román, sem magyar csapat meccsére nem kaphat megbízást.

Borítókép: Bár Bernardo Silva (jobbra) nem mindig értett egyet Kovács Istvánnal, a gólját részben a sípmesternek köszönheti (Fotó: AFP/Oli Scarff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.