időjárás 23°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

BL: Hiába a briliáns ítélet, a magyar bíró lemaradhat a döntőről

Magyar Nemzet
2022.04.28. 12:09 2022.04.28. 15:01
BL: Hiába a briliáns ítélet, a magyar bíró lemaradhat a döntőről

A nagykárolyi Kovács István rengeteg dicséretet kapott a Manchester City–Real Madrid Bajnokok Ligája-elődöntőn nyújtott teljesítménye után. A játékvezetőnek akár finálébeli részvételt is érhetne a produkció, bár a Radio Marca más forgatókönyvet jósol.

Ha a játékosokra gondolunk, akkor idén a második számú európai kupasorozat végjátéka a legizgalmasabb magyar szempontból, hiszen Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik csapata, az RB Leipzig bejutott az Európa-liga elődöntőjébe.

Azonban a Bajnokok Ligájában is volt a héten magyar főszereplő: a nagykárolyi születésű Kovács István teljesítménye méltó volt az elit sorozat idei talán legjobb színvonalú meccséhez, a Manchester City–Real Madrid elődöntő első, 4-3-as hazai sikerrel zárult felvonásához.

Kovács határozattan vezette a mérkőzést, nem volt szüksége a videóbíróra, hogy befújja a tizenegyest Aymeric Laporte kezezése miatt, és nem félt sárga lapot adni a túlságosan hevesen reklamáló Pep Guardiolának sem.

A manchesteri szakvezető mégsem kritizálta Kovács Istvánt a lefújás után, hanem sokkal ritkább edzői reakciót tanúsítva bocsánatot kért tőle.

– Elnézést kértem tőle, elragadtak az érzelmeim. Ott helyben azt éreztem, nekünk kellett volna jönnünk kifelé, de az ellenkezőjét döntötte – helyesen – ismerte el Guardiola.

szavazás

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligája idei kiírását?

  • Liverpool
    54%
  • Real Madrid
    46%

Lejárt szavazás!

Még több dicséretet kapott Kovács azért a jelenetért, amelynek a katalán szakember is örülhetett: a Manchester City negyedik gólja előtt a játékvezető kiválóan alkalmazta az előnyszabályt, ezt kihasználva lőtt Bernardo Silva a Real kapujába.

Fantasztikus döntés, tankönyvbe illő bíráskodás volt

– fogalmazott a korábbi Premier League-bíró, Mark Halsey, a BBC riportere, Phil McNulty pedig briliánsnak nevezte Kovács ítéletét.

A BL-elődöntők előtt kapott szárnyra a sajtóhír, hogy a május 28-i, párizsi döntő játékvezetője az elődöntőben közreműködő négy bíró közül kerülhet ki. A szerdai Liverpool–Villarreal meccsen a lengyel Szymon Marciniak fújta a sípot, azt azonban az UEFA egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy kik vezetik a két visszavágót.

A Radio Marca viszont úgy tudja, hogy az európai szövetség már eldöntötte, kinek adja a finálét. A francia Clément Turpin valóban logikus jelölt, hiszen tavaly az Európa-liga döntőjében fújta a sípot, és nem elhanyagolható a sportpolitikai szempont sem. Francia játékvezető a BL-érában még nem dirigálhatott döntőt, az UEFA-tól jelzésértékű gesztus lenne, ha éppen Párizsban megkapná a lehetőséget.

Az elődök

Bár Kovács István neve mellett a Romániára utaló országjelzés jelenik meg, és a nemzetközi közvetítésekben minden bizonnyal Nicolae Rainea (1983) és Ion Craciunescu (1995) neve hangzana el a BEK/BL-döntők múltjából, ha mégis Kovács vezethetné az idei finálét, nem vitás, hogy mi sokkal inkább egy másik névsorhoz illesztenénk a nevét. A BEK-érában Palotai Károly két döntőt (1976, 1981) is dirigálhatott, míg a Bajnokok Ligája-időszakban Puhl Sándor (1997) és Kassai Viktor (2011) is vezetett finálét. Kettős állampolgárként egyébként Kovács sem román, sem magyar csapat meccsére nem kaphat megbízást.

Borítókép: Bár Bernardo Silva (jobbra) nem mindig értett egyet Kovács Istvánnal, a gólját részben a sípmesternek köszönheti (Fotó: AFP/Oli Scarff)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.