Kapusa büntetőjével nyerte meg az Európa-ligát a Villarreal!

Unai Emery ismét bebizonyította, hogy ő „Mister Europa League”. A spanyol szakember vezette labdarúgócsapat immár negyedszerre hódította el a kontinens második legrangosabb klubtrófeáját: Emery háromszor a Sevillával diadalmaskodott, szerda este pedig a Villarreallal is felért a csúcsra. A sárgák az 1-1-es végeredményt követően tizenegyesekkel 11-10 verték a gdański fináléban az angol Manchester Unitedet.

2021. 05. 26. 23:58
Villarreal
Az ünneplő sárgák Fotó: EPA/Maja Hitij / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manchester United már az Európa-liga korábbi szakaszaiban már megvívta a finálénak is beillő párharcait: a nyolcaddöntőben a Serie A ezüstérmesét, az AC Milant, az elődöntőben pedig egy másik olasz nagyágyút, az AS Romát búcsúztatta. A döntőben ehhez képest a La Ligában mindössze hetedik helyen végzett Villarreal várt rá, de nem lehetett előre leírni a spanyolokat, hiszen az elődöntőben már egy másik angol topklubot, az Arsenalt is kiejtették.

Ettől függetlenül nem jelentett meglepetést, hogy a gdański fináléban a United ragadta magához a kezdeményezést. Unai Emery tanítványainak nagyjából negyedórába telt, míg először túljutottak a felezővonalon, majd ettől felbátorodva újabb tizennégy perc elteltével szintet léptek, és első igazán veszélyes helyzetükből azonnal be is találtak. Daniel Parejo bal oldali szabadrúgását követően Victor Lindelöf próbálta lerántani a Villarreal házi gólkirályát, de nem járt sikerrel, és Gerard Moreno idénybeli harmincadik gólját emelte közelről a hálóba. (1-0)

A találat előtt elszundított a MU védelme. A manchesteriek hátsó alakzatából hetek óta hiányzik annak vezére, Harry Maguire, és ez most is meglátszott. Ole Gunnar Solskjær menedzser abban reménykedett, hogy szerda este már a kezdőcsapatba állíthatja az angolt, de végül csak a cserepadra nevezte a kapitányt. A világ legdrágább védőjétől finoman szólva sem állnak távol a bakik, de nélküle még elveszettebb a Vörös Ördögök védelme: bokasérülése miatt nem volt bevethető az idény utolsó négy bajnokiján, ebből csapata két bukás mellett csak egyet tudott megnyerni, míg vele a kezdőcsapatban azelőtt zsinórban tizennégy meccsen maradtak veretlenek a Premier League-ben.

Moreno gólja:

 

A másik oldalon viszont stabilan állt a lábán a védelem, igazán nagy helyzet nem alakult ki a sárgák kapuja előtt. A legveszélyesebb jelenetre a félidő hajrájáig kellett várni, de ekkor sem manchesteri, hanem villarreali játékos tesztelte Geronimo Rullit, a „hazai” hálóőrt. Persze ha valakit, akkor a Manchester Unitedet nem szabad leírni, a vert helyzetből való fordítás a csapat specialitása.

A fordulás után ezt gyorsan bizonyították is az ördögök. Az 53. percben Alfonso Pedraza rúgott oda Mason Greenwoodnak – a Villarreal a videóbíró jóindulatának köszönhetően úszta meg a büntetőt. Két perccel később viszont már nem menekültek meg a spanyolok: Luke Shaw szögletét kifejelték a sárgák, majd próbálkozott távolról egy lövéssel, de Alfonso Pedrazában elakadt a labda, Edinson Cavani lecsapott rá, és az ötösről bevágta a hálóba. (1-1) Az uruguayi veterán ötödik fellépésén immár hatodik gólját szerezte az El-ben.

Cavani egyenlítő találata:

 

A folytatásban megszaporodtak az angolok ziccerei, de Rashford és Cavani is kihagyta a maga lehetőségét. A hajrára felpörgött a Villarreal is, Unai Emery öt cserelehetőséget elhasznált a második félidőben a nemes cél, azaz a második gól megszerzése érdekében. Hasztalanok voltak a törekvései, ugyanis sajátjai nem tudtak már betalálni. De az ellenfél sem, így kétszer tizenöt perc ráadással folytatódott az aranycsata.

A sárgák uralták az utolsó harminc percet, azonban nem voltak elég pontosak, és a videóbiró sem állt mellettük: Fred kezezett, de nem járt érte tizenegyes, és végül büntetőpárbajba torkollt a meccs.

 

Egészen elképesztő előadást tártak elénk a csapatok a zárásra: az első tíz körben egy mezőnyjátékos sem hibázott, így a kapusok is sorra kerültek. Geronimo Rulli magabiztosan értékesítette a tizenegyesét, David de Gea azonban kihagyta a sajátját, így a Villarreal 11-10-re legyőzte az esélyesebbnek tartott Manchester Unitedet.

A Sárga Tengeralattjáró fennállása során először – Unai Emery pedig vezetőedzőként negyedszer – diadalmaskodott az Európa-ligában, ráadásul ez a spanyol klub első rangos trófeája, korábban csupán az UEFA Intertotó-kupát nyerték meg két alkalommal.

Az ünneplő sárgák
Fotó: EPA/Maja Hitij / POOL

Európa-liga, döntő:

Villarreal–Manchester United 1-1 (1-0, 1-1) – büntetőkkel 11-10

gólszerző: G. Moreno (29.), ill. Cavani (55.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.