Gulácsiékat hétezer skót fanatikus tartja rettegésben Lipcsében

A Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik, Willi Orbán magyar trióból csak kettő léphet pályára az RB Leipzigben a Glasgow Rangers elleni Európa-liga elődöntő első mérkőzésén csütörtökön. Papíron a német klub az esélyes, de Giovanni van Bronckhorst, Aaron Ramsey és a hétezer skót fanatikus sokat tehet azért, hogy kiélezett legyen a párharc.

2022. 04. 28. 6:58
Atalanta v RB Leipzig: Quarter Final Leg Two - UEFA Europa League
SOCCER-EUROPA-ATT-RBL/REPORT Fotó: FRANCESCO SCACCIANOCE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három idény alatt a második elődöntőjére készül az RB Leipzig a nemzetközi kupákban. Gulácsiék 2020-ban a Bajnokok Ligájában a Paris Saint-Germain ellen 3-0-s vereséget szenvedtek a legjobb négy között, ezúttal az El-ben viszont esélyesnek számítanak. Nemcsak a Rangers elleni elődöntőben, hanem a végső győzelem tekintetében is, hiszen a német klub keretértéke messze a legnagyobb a versenyben maradt együttesek közül.

Az El elődöntőseinek keretértékei a Transfermarkt.com adatai alapján:
RB Leipzig (német) – 465,6 millió euró
West Ham United (angol) – 348,65 millió
Eintracht Frankfurt (német) – 199,05 millió
Glasgow Rangers (skót) – 132,05 millió

Esélyesek – pont ezt a szót szeretné kiverni a fejekből Domenico Tedesco. A lipcseiek vezetőedzője szerint nem szabad favoritnak tekinteni a csapatát.

– A skótok a Dortmundot ütötték ki a legjobb harminckettő között, és ez számunkra sokatmondó – jelezte Tedesco a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón, amelyből a Kicker idézett. – A Rangers fizikailag és a széleken is nagyon erős, a jó napjain bármelyik csapat ellen van esélye a győzelemre.

A kérdés mégsem az, hogy milyen napja lesz a Rangersnek, hanem az, hogy az RB Leipzig játékosai milyen lábbal kelnek fel. A lipcseiek 2022-ben egészen az elmúlt hét végéig szárnyaltak, ám a Bundesliga legutóbbi fordulójában, 15 veretlenül megvívott tétmérkőzés után hazai pályán 2-1-re kikaptak az Union Berlintől.

– Egyáltalán nem – utasította el a felvetést Tedesco, miszerint a játékosai talán mentálisan és fizikailag elfáradtak az idény végére. – Háromnaponként játszani kiváltság, amit kiérdemeltünk. A futballistákat inspirálják a nagy célok, a Német Kupában már ott vagyunk a döntőben, és az Európa-ligában ugyanez a cél a Rangers ellen is.

A skótok elleni első mérkőzésen nélkül kellene kivívni a sikert, aki alapember Tedescónál, 2022-ben csak egy tétmérkőzésen nem volt végig a pályán, ezúttal azonban a magyar válogatott középhátvéd a három sárga lapja után az automatikus eltiltását tölti. Rajta kívül ugyancsak a védelemből hiányzik majd Mohamed Simakan és a középpályáról Kevin Kampl is szintén eltiltás miatt.

A Rangers nem a lipcseiektől hiányzó láncszemekben bízik, hanem abban, hogy idegenben is hazai hangulatban léphet pályára, ugyanis hétezer skót érkezik a német városba, akik képesek a túlerőt is túlkiabálni.

– Mindig tényező, ha sok a vendégszurkoló, olyan ez, mint egy idegenbeli hazai meccs – nyilatkozta a Rangers vezetőedzője, a skót együttest korábban játékosként is szolgált Giovanni van Bronckhorst. A korábbi kiváló balhátvéd másik korábbi klubja, az FC Barcelona is megtapasztalta ezt a negyeddöntőben, amikor 30 ezer német drukker szurkolta ki a Nou Campban az Eintracht Frankfurt továbbjutását.

A Leipzig és a Rangers legutóbbi (eddigi egyetlen) egymás elleni – barátságos – meccsét 2017 januárjában a német együttes 4-0-ra nyerte meg. Azóta főleg Glasgow-ban nagyot változott a világ, tavaly tíz év után nyerte meg a skót bajnokságot a csőd miatt a negyedosztályból indulva újjáépülő Rangers, amely Aaron Ramsey személyében ma már sztárjátékost is foglalkoztat a régi szép időket idézve.

Egyáltalán nem előre lefutott a párharc, de Lipcsében bizonyosan csalódottak lennének, ha nem ők jutnának a döntőbe. És mi, magyarok is, mert Gera Zoltán 2010-es El-fináléja óta először van jó esély arra, hogy magyarok európai kupadöntőben lépjenek pályára.

Európa-liga, elődöntő, 1. mérkőzések: 
RB Leipzig–Glasgow Rangers 21.00 (tv: M4 Sport)
West Ham United–Eintracht Frankfurt 21.00

Borítókép: és Willi Orbán az RB Leipzig Atalanta elleni továbbjutását ünnepli az Európa-liga negyeddöntőjében (Fotó: Francesco Scaccianoce)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.