Szoboszlai győztes gólja repítette a dobogóra a Leipziget

Mindhárom magyar, Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is kezdőként végig a pályán volt a Bundesliga 30. fordulójának legnagyobb rangadóján az RB Leipzigben, amely az utóbbi góljával 1-0-s győzelmet aratott a Bayer Leverkusen otthonában vasárnap este, s ezzel fellépett a harmadik helyre.

Magyar Nemzet
2022. 04. 17. 21:22
null
Leverkusen's German midfielder Robert Andrich (L) and Leipzig's Hungarian midfielder Dominik Szoboszlai vie for the ball during the German first division Bundesliga football match Bayer 04 Leverkusen v RB Leipzig in Leverkusen, western Germany on April 17, 2022. (Photo by UWE KRAFT / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO Fotó: AFP/UWE KRAFT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön még az Atalanta otthonában aratott 2-0-s sikert az RB Leipzig, amely ezzel bejutott az Európa-liga elődöntőjébe, vasárnap pedig már a Bundesligában várt fontos rangadó Domenico Tedesco csapatára.

A Leverkusen elleni meccs a BL-indulás szempontjából volt fontos. Az első két hely gyakorlatilag már elkelt a Bayern München és a Dortmund részére, a harmadik és negyedik BL-helyre viszont három együttes hajt szoros versenyben, s ezek közül kettő nézett szembe egymással.

Miután a Freiburg szombaton duplájával legyőzte a Bochumot, úgy állt az ötödik helyen, hogy ugyanannyi pontja volt, mint a negyedik Leipzignek és csak eggyel kevesebb, mint a harmadik Leverkusennek. Tehát a vasárnapi rangadó egyik szereplője sem érezhette biztonságban magát és a BL-indulását.

A nagy tétnek nyoma sem volt az első félidőben. Helyzet is alig akadt, a játék lényegében unalomba fulladt, a 0-0-s állás mindent elmondott a színvonalról.

Tedesco elégedetlenségét jól mutatta, hogy már a szünetben becserélte a Leipzig idénybeli legjobbját, Christopher Nkunkut, akinek némi pihenőt igyekezett adni a sűrű áprilisi programban.

és hatástalanította a Leverkusen támadóit Fotó: AFP/Uwe Kraft

A francia szélső egyből helyzetet alakított ki, a 46. percben szép csellel jutott túl a védőjén, majd elesett. Tizenegyes nem lett belőle, de kapufa igen: 

a labda tovább perdült épp Orbán elé, aki azonban a kapufát találta el.

A Leipzig több minőségi cserét is végrehajtott később, bejött Dani Olmo és Konrad Laimer, a csapat teljesítménye pedig érezhetően feljavult. Jó jel volt, hogy az első félidőben szürkén játszó Szoboszlait a pályán hagyta Tedesco.

És milyen jól tette! A 69. percben Nkunku lódult meg középen, a Leverkusen védői képtelenek voltak féken tartani, majd a francia Szoboszlait hozta játékba a tizenhatoson belül, aki külsővel, pazar mozdulattal lőtt a jobb felsőbe – 0-1.

Szoboszlai egy hete a Hoffenheim ellen is főszereplő volt, akkor góllal és gólpasszal bizonyított kezdőként, most pedig az idénybeli hatodik találatát érte el a Bundesligában.

Ez a gól pedig rendkívül fontos három pontot ért a Leipzignek, ugyanis a Leverkusen nem tudott reagálni a hátralévő időben. Az 1-0-s lipcsei győzelemmel a két csapat helyet cserélt a tabellán, a Leipzig fellépett a dobogó harmadik fokára 54 ponttal, az immáron negyedik Leverkusennek maradt 52, a Freiburg 51-gyel az ötödik.

Szoboszlai győztes gólja mellett a Leverkusent lenullázó lipcsei védelem is dicséretet érdemel, az élén Orbánnal és Gulácsival. A magyar kapus a kilencedik kapott gól nélküli Bundesliga-mérkőzésén van túl az idényben.

Borítókép: a Leverkusen elleni meccsen (Fotó: AFP/Uwe Kraft)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.