„Tegyük félre a szidalmazást, gyűlölködést. Ez nem vezet sehova”

Heves indulatok kísérték a magyar jégkorong-bajnokság, az Erste-liga döntőjét, amely végül szerencsére a két csapathoz illően, méltóságteljesen csengett le. A fradisták az ötödik meccsen elszenvedett 5-3-as vereség és a párharc 4-1-es elvesztése után nem szították tovább a tüzet, a csíkszeredaiak pedig székely himnusszal, hatalmas székely és magyar zászlóval, ria-ria, Hungária kiáltással ünnepelték a csapatuk negyedik aranyérmét.

2022. 04. 10. 13:03
bajnoki cím 2022 Forrás: HSC Csíkszereda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombati mérkőzés harmadik harmadában, 4-0-s hazai vezetés után félő volt, hogy ismét elszabadulnak az indulatok, de az egymás követő több kakaskodás, a sok kiállítás még belefért a hoki kereteibe. Ismét emeljük ki a finálé antihősének, Nagy Gergőnek a szerepét. Az FTC csapatkapitánya okozott még az első mérkőzésen – igaz, nem szándékosan – súlyos sérülést Salló Alpárnak, ami után eltiltották három találkozóra. (Azóta szerencsére a csíki bekk állapota folyamatosan javult, de még kórházban ápolják.) Nagy a szombati, ötödik meccsen térhetett vissza, s noha a párharcot két gólja ellenére sem tudta megfordítani, a feszült, ellenséges hangulat feloldása érdekében mindent elkövetett. Csitította a társait, a bunyóknál békítőként lépett fel, a mérkőzés végén pedig sportszerűen gratulált a győztesnek.

vezetésével gratulálnak a fradisták Fotó: HSC Csíkszereda

A döntő – nem szakmai jellegű – tanulságaival később még foglalkozunk, e helyütt érjük be azzal, hogy a kölcsönös ingerkedés, üzengetés, hangulatkeltés után szerencsére békés mederbe torkollott a két fél közötti feszült viszony. Szándékosan írunk két felet, nem csupán két csapatot, mert a szurkolók és érthetetlenül, sőt kissé felelőletlenül a két klub vezetői mérgesítették el igazán a hangulatot.

Már-már odáig jutottunk, egyesek a Csíkszereda magyar indentitását is kétségbe vonták. A hazaiak ünneplésének csúcspontja, ami a tévéközvetítésből sajnos kimaradt, erre ékes cáfolatként szolgál. A szurkolók szokás szerint a csapattal együtt elénekelték a székely himnuszt, miközben a leláton egy-egy hatalmas székely és magyar zászló borította a nézőket, majd a drukkerek fergeteges ria-ria, Hungária kiáltása követte az éneket.

(A jelenet a Csíkszeredai Sportklub szurkolók határok nélkül zárt Facebook-csoportra feltöltött videón látható, kár, hogy ezt nem lehet megosztani, s nincs feltöltve az ismert videómegosztóra.)

Székely himnusz, magyar zászló Fotó: HSC Csíkszereda

S ha már hangulatkeltés. Érdemes idézni egy csíkszeredai drukkernek az FTC Facebook-oldalára írt bejegyzését.

Fel a fejjel, Fradi, kemény ellenfelek voltatok és vagytok mindig. Most jobbak voltunk. Sajnálom az első meccsen történteket s ezek kihatását. Felejtsük el, tegyük félre a szidalmazást, gyűlölködést. Ez nem vezet sehova. Tiszteljük egymást, mint ellenfél. Te neked, Gergő, meg válogatott társaidnak sok sikert a vb-n. Ott lyukasszad az ellenfél hálóját. Hajrá, Szereda! Hajrá, Fradi!

– írta Veres-Kupán László. Kőbe véshetnénk minden szavát.

A meccs után Fodor Szabolcs sem keresett kifogást, nem emlegetett fel korábbi sérelmeket, hanem tárgyilagosan értékelt.

A Csíkszereda nagyon ránk jött már a találkozó elején, az első harmadban nem találtuk a játékunkat. A második harmadban némileg jobbak voltunk, de a helyzeteink nem akartak bemenni. A végén kapaszkodtunk, de sajnos kevés volt már az idő. Tudtuk már a keretek kialakításánál, hogy a Csíkszereda papíron is nagyon erős, ezt pedig a gyakorlatba is át tudták ültetni.

Bejutottunk a döntőbe, ezzel pedig 29-szeres magyar bajnokok lettünk, amire büszkék lehetünk. A papírformát végül nem tudtuk borítani a döntőben

– fogalmazott az FTC vezetőedzője. Igen, ne feledkezzünk meg arról, hogy noha az Erste-liga fináléját elvesztette a Fradi, legjobb magyarországi csapatként a zöld-fehéreket illeti a magyar bajnoki cím.

Rico Rossi, a hazaiak 57 esztendős kanadai–olasz vezetőedzője sokat látott már a pályafutása során, 2021 nyarán szerződött Csíkszeredára, s őt is megérintette az egyedi miliő, a csapat aranyérme. A tréner a mérkőzések után rendre meglehetősen szárazon érzékelt, a finálé után persze ő is az érzelmeiről beszélt.

– Fantasztikus volt a találkozó, mindig egyedi érzés, amikor bajnokságot nyer egy csapat. Lenyűgöz, hogy egy ilyen kisváros ilyen hatalmas jégkoronghagyománnyal büszkélkedhet. Számos elvárás volt felém és a csapat felé, amikor ide érkeztem, de eddig sikerrel vettük az akadályokat. A döntő legnehezebb pillanata Salló Alpár sérülése volt mindannyiunknak, mélyre kerültünk, de nagyon örülök, hogy a fiatal hátvéd jól van, és mi is visszakapaszkodtunk. Egyértelműen a serleg magasba emelése a legjobb pillanata a szezonnak.

Sofron István is egy éve érkezett Csíkszeredába – helyesebben haza. 

– Leírhatatalan, tényleg. Pályafutásom során igazából még nem nyertem semmi. Az osztrák ligában nem jutottunk túl a play off  körön, ahogy Németországban sem. Csodálatos érzés, ráadásul itthon, hazai közönség előtt. Örök élmény, ezért jöttem

– mondta a 34 éves kiválóság, a város szülöttje egyre jobban elcsukló hangon.

Ahogy Nagy Gergő és Arany Gergely a Fradiból, úgy a Szeredából várhatón Sofron István és talán Becze Tihamér is tagja lesz a válogatott keretnek. A bajnoki cím szép siker, de soha nem tévesszük szem elől, a válogatott, a világbajnokság az igazán nagy, közös cél.

Borítókép: A Csíkszereda bajnokcsapata (Fotó: HSC Csíkszereda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.