Vérét adta a Csíkszereda az újabb bajnoki aranyért

Az ötödik mérkőzésén 5-3-ra győzött a Csíkszereda az FTC ellen, s 4-1-es összesítéssel megnyerte a jégkorong-bajnokság döntőjét. A székelyföldi csapat megvédte a címét, 2011, 2019 és 2021 után negyedszer végzett az Erste-liga élén. A Fradi a magyar bajnoki aranyéremmel vigasztalódik.

Magyar Nemzet
2022. 04. 09. 19:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem dugig, roskadásig telt meg a Vákár Lajos Műjégpálya szombat este. A hazai közönség természetesen egy húron pendült a csapattal és annak vezetőedzéjével, Rico Rossival, a negyedik győzelem kivívását, a párharc lezárását, a bajnoki cím ünneplését áhította.

A Csíkszereda ennek megfelelően kezdte a mérkőzést, az orosz Szkacskov révén már a 2. percben megszerezte a vezetést (1-0). A folytatásban bőven volt lehetősége egyenlíteni a Fradinak. Előbb Tóth Adrián helyezett fonákkal – igaz, a kapunak háttal – a kapu mellé, majd Kuljas szabálytalansága és sportszerűtlen viselkedése miatt négy percen át emberelőnyben játszhatott. A vendégek nem tudtak élni a lehetőséggel, sőt az első játékrész végén a hazaiak növelték az előnyüket. A középre tett korong ugyan Részegh lábáról pattant a hálóba, de mert nem volt rúgómozdulat, a találat érvényes volt (2-0).

– Örülhetünk, hogy nem hat-nullra vezet a Csíkszereda. Sürgősen változtatunk kell mindenen – értékelte roppant önkritikusan az első húsz percet az FTC szemszögéből a hárommeccses eltiltás után visszatért csapatkapitány,

A második harmadot jobban is kezdte a Fradi, a helyzetek azonban kimaradtak, majd a 29. percben eldőlt a meccs, a párharc, a bajnoki cím. Gyors egymásutánban Fowlie-t, majd Tamminent is kiállították, s a kettős emberelőnyt nagyon gyorsan kihasználta a Csíkszereda. Ismét az alapszakasz pontkirálya, Szkacskov volt eredményes (3-0). A rutinos, 37 éves orosz csatár a finálé első négy meccsén nem talált be, most pótolta a mulasztását.

A harmadik harmad legelején a döntő legeredményesebb játékosa, Stach bevitte a kegyelemdöfést (4-0). Ezután elszakadt a cérna a ferencvárosiaknál, potyogtak a kiállítások, Hajóst nem is kettő, hanem öt percre küldték ki a bírók.

A harmad derekán sérülés borzolta a kedélyeket. Nagy Gergő lövése megpattant egy boton, a korong telibe találta Láday Tamás arcát, akiből ömlött a vér. Peches jelenet volt, a kétméteres óriást ezután a palánkon túl ápolták, az ünneplésre szerencsére azonban már visszatért.

Az 50. percben Sofron megszerezte az első gólját a fináléban (5-0), ami után a hazaiak érthetően kiengedtek. A vendégek Nagy Gergő és Tamminen találatával kozmetikázták az eredményt, de ez már nem osztott, nem szorzott, sőt 25 másodperccel a vége előtt Nagy Gergő újabb góllal állította be az 5-3-as végeredményt. 

Fotó: MTI/Veres Nándor

A ferencvárosi csapatkapitányt több okból is méltatni kell. Az első meccsen ő okozott – igaz, nem szándékosan – súlyos sérülést Salló Alpárnak. Az eset valahol érthetően felborzolta a kedélyeket. A Fradi eltiltásból visszatért csapatkapitánya nem csak a játékával volt vezéregyéniség, igyekezett csitítani a társait, elejét venni a bunyóknak.

A Csíkszereda győzelmének megakadályozásához azonban az ő játéka kevés volt. Az erdélyi csapatot már az idény előtt a bajnoki cím várományosának kiáltották ki, tehát csupán a papírforma érvényesült.

Harmadszor is kikapott a Fehérvár

A Hydro Fehérvár AV19 2-1-re kikapott a Red Bull Salzburgtól idegenben az osztrák jégkorongliga (ICEHL) döntőjének harmadik mérkőzésén, így a győztes csapat 3-0-ra vezet összesítésben az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban, amely hétfőn folytatódik a magyar együttes otthonában.

A mérkőzés lefújása után szerencsére mindkét oldalon kiengedett a nyomás, a két csapat játékosai sportemberekhez méltóan ölelkeztek össze.

Az erdélyi gárda megvédte a címét, és 2011, 2019 és 2021 után negyedszer lett a liga aranyérmese. Az FTC a magyar bajnoki címmel vigasztalódik.

Borítókép: Szkacskovot ünneplik a szeredaiak (Fotó: SC Csíkszereda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.