Az MTK legyőzte a Ferencvárost, és még bennmaradhat az élvonalban

A labdarúgó NB I 32. fordulójának az utolsó szombati mérkőzésén az MTK-nak nyernie kellett a Ferencváros otthonában, ha életben akarta tartani a bennmaradási esélyét az utolsó körre. Ez sikerült is neki, a második félidőben három gólt szerezve 3-0-ra nyert a Groupama Arénában. A Fradi ettől függetlenül ünnepelhetett, a találkozó után vehették át a játékosok a bajnoki címért járó aranyérmeket.

2022. 05. 07. 21:11
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepelni készült a Ferencváros, az NB I-es létéért játszott az MTK. A Fradi már fordulókkal ezelőtt megnyerte a bajnokságot, ez volt az utolsó hazai meccse, ezért az MLSZ a lefújás utánra időzítette az aranyérmek átadását, a klub pedig fiesztával fejelte meg az éremosztást. A csapat számára az önbecsülés mellett csupán ennyi volt a tét: szerettek volna a játékosok is győzelem után ünnepelni, egy esetleges vereség kínossá tehette volna a ceremóniát, és mint kiderült, azzá is tette.

Azzal, hogy a Bp. Honvéd nem tudott nyerni délután a Mezőkövesd ellen, még hagyott esélyt az MTK-nak a bennmaradásra, mert a két csapat közötti öt pont két meccsen behozható. Ehhez azonban az kellett, hogy az örökrangadón vendéggyőzelem szülessen, ami első hallásra talán lehetetlen küldetésnek hangzik, ám ha figyelembe vesszük, hogy a Ferencváros ebben a bajnokságban eddig még csak gólt sem szerzett az MTK ellen, akár elképzelhetővé is válik a vendégek sikere. Ugyanakkor a két csapat gazdag közös történelmében sohasem fordult elő, hogy háromszor egymás után 0-0-ra végeztek volna…
Bár a Fradi nem játszott eredménykényszerben, uralta a meccset, sokkal többet birtokolta a labdát ellenfelénél. Tokmac rúgott egy gyönyörű gólt, ám lesről indult, ezért a játékvezető nem adta meg. Ezt leszámítva inkább csak a mezőnyben, az MTK térfelén küzdöttek egymással a felek, nem sok említésre méltó eseménnyel, sőt. Kissé monoton, unalmas futballal telt el az első félidő.

 

Fotó: Havran Zoltán

A 48. percben viszont nagyon közel állt a gólhoz az MTK: Miknyóczki lépett ki a jobb oldalon, majd 14 méterről a keresztlécet találta el. Az 59. percben Mezei fejelt tiszta helyzetből a jobb alsó sarok mellé, egy perccel később viszont Futács Márkó már nem hibázott: Miovszki ívelte hozzá a labdát, ő 14 méterre a kaputól, annak háttal állva mellel maga elé tette, majd ráfordult, és a jobb alsó sarokba lőtt, nagyon szép gól volt – 0-1.

Akár növelhette is volna az előnyét az MTK, majd a szemlátomást felbosszantott Fradi csaknem egyenlített, ám Pászka kapáslövését Mijatovics nagy bravúrral védte. Nagyon nyomott a hazai csapat, a vendégek minden erejükkel védekeztek, de egy kontra végén a 85. percben kettőre növelték az előnyüket: Vancsa pompásan adott a középen beinduló Futács elé, aki elrúgta a labdát a kivetődő Bogdán mellett, és a gólvonal elől Miovszki bombázta azt a hálóba – 0-2. És ez még nem volt elég: a 93. percben Futács egy csel után 13 méterről, ballal a bal alsó sarokba lőtt – 0-3.

Az MTK tehát megérdemelten győzve belerondított a Ferencváros ünnepébe, és ezzel életben tartotta a bennmaradási reményeit. A jövő hét végén hazai pályán meg kell vernie a Debrecent, a Bp. Honvédnak pedig ki kell kapnia Felcsúton a Puskás Akadémiától ahhoz, hogy az MTK bennmaradjon az élvonalban. Az tehát, hogy a Gyirmót mellett melyik csapat esik ki, csak az utolsó fordulóban derül ki.

A mérkőzés után Csányi Sándor, az MLSZ elnöke és Bánki Erik, az MLSZ elnökségének a tagja adta át az aranyérmeket a Ferencváros játékosainak és a stáb tagjainak.

 

NB I, 32. forduló
 

Szombat
 

Debrecen–Puskás Akadémia 1-1 (1-0), Debrecen, Nagyerdei Stadion, 3621 néző, jv.: Berke. Gólszerző: Bódi (34.), illetve Favorov (62.)

Bp. Honvéd–Mezőkövesd 0-0, Bozsik Aréna, 3155 néző, jv.: Bognár T.

Ferencváros–MTK 0-3 (0-0), Groupama Aréna, 13 199 néző, jv.: Bogár. Gólszerző: Futács (60., 93.), Miovszki (85.)

 

Vasárnap

Paks–Kisvárda 14.05 (M4 Sport+)
Zalaegerszeg–Gyirmót 16.15 (M4 Sport+)
Újpest–Mol Fehérvár 18.45 (M4 Sport)

Borítókép: Futács Márkó két szép gólt lőtt  (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.