Az UEFA elnöke üzent a Real Madrid első emberének

A Bajnokok Ligája nem a szuperliga – jelentette ki az európai futball első számú nemzetközi sorozatáról a kedden ismertetett reformokra utalva Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke a Bécsben tartott szerdai sajtótájékoztatón. Ebből kiindulva ismét erős szavakkal bírálta az elitklubok egyelőre hiábavalónak tűnő törekvéseit.

Magyar Nemzet
2022. 05. 11. 15:52
null
FBL-UEFA-EUR Fotó: FABRICE COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Bajnokok Ligája nem a szuperliga. De nem is akarom így hívni, mert egyszerűen nem szuper. Itt senki sincs monopolhelyzetben. Senki sincs kötelezve arra, hogy itt szerepeljen. Az a gond, hogy azok a csapatok, amelyek pereskednek velünk, rész vesznek a mi sorozatunkban – utalt Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke a renitens klubokra, a szuperliga mellett a mai napig elkötelezett és az UEFA-val pereskedő trióra, a Real Madridra, a Barcelonára és a Juventusra.

A BL idei fináléja pikáns helyzetet szül, hiszen a Real Madrid az egyik döntős – a Liverpool a másik –, így a madridiak elnöke, Florentino Pérez is ott lesz a VIP-páholyban, méghozzá Ceferin szomszédságában, elkerülhetetlen, hogy találkozzanak egymással.

– Hogy kértem-e tőle találkozót? Nem, azt gondolom, ennek fordítva kellene történnie – üzente meg Ceferin.

A perről csak annyit mondott, hogy az ítéletet az UEFA a maga részéről tiszteletben tartja, majd az UEFA-n belül a három klubbal szemben indított fegyelmi eljárásra is utalt. 

– A fegyelmi bizottságunk független testület. Remélem, minél hamarabb magunk mögött hagyhatjuk az ügyet – zárta le a kérdést. 

Aleksander Ceferin védelmébe vette a Bajnokok Ligája kedden bejelentett reformáját, miszerint a 2024–2025-ös idénytől kezdve a BL – csakúgy, mint a másik két sorozat, az Európa-liga és az Európa-konferencialiga – mezőnyét 32-ről 36 csapatosra növelik, megszüntetik a csoportküzdelmeket, továbbá a BL-ben és az EL-ben nyolcra növelik az őszi mérkőzések számát.

– Bármit cselekszünk, mindig számíthatunk kritikára. Az új lebonyolítás érdekesebbé és szorosabbá teszi a két kupát. Úgy vélem, a szurkolók kilencvenkilenc százaléka belátja majd, hogy az új lebonyolítás is nyílt küzdelmet hoz – érvelt a szlovén sportvezető. 

Ceferin az egyik korábbi interjúban azt mondta, jó ötletnek tartaná, ha a Bajnokok Ligájában négyes döntőt rendeznének, a szerdai sajtótájékoztatón ugyanakkor kijelentette, ez a változtatás nincs napirenden.

– Az kevés, hogy nekem tetszene, de nem elég. A legnagyobb gondot az jelentené a négyes döntő bevezetésével, hogy a csapatok eggyel kevesebb meccset játszanának, ráadásul azt is semleges pályán, így jelentős bevételektől esnének el – cáfolta meg önmagát logikusan érvelve... 

A Európa-konferencialigáról az UEFA elnöke azt elmondta, a vártnál nagyobb volt az érdeklődés a szurkolók részéről a torna iránt, így a szervezet megfontolja, hogy a 2023–2024-es idénytől kezdve nagyobb stadionban rendezzék a döntőket. Az idei finálét a 22 500 fő befogadására alkalmas tiranai Arena Kombëtareban játssza a Roma és a Feyenoord, jövőre pedig a 20 800 fős prágai Sinobo Stadionban lesz a helyszín.

Aleksander Ceferint ezt követően kérdezték az orosz klubok és válogatottak kizárásáról is. Az UEFA elnöke kijelentette, a szervezet a megfelelő szankciókat léptette életbe, további büntetéseket ugyanakkor nem tervez.

Borítókép: Aleksander Ceferin nem keresi Florentino Pérez társaságát

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.