Az UEFA bejelentette, hogy bővül a Bajnokok Ligája mezőnye

Kedden Bécsben ülésezett az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága, amely elfogadta a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénytől életbe lépő reformját, egyfajta válaszul a tavaly hamvában holt Szuperliga ötletére. Nemcsak több csapat lesz, hanem új lebonyolítás is váltja a jelenlegit.

Magyar Nemzet
2022. 05. 10. 18:04
Madrid, 2022. május 5. A Real Madrid játékosai ünnepelnek, miután csapatuk győzött a labdarúgó Bajnokok Ligája Real Madrid –Manchester City elődöntőjének visszavágó mérkőzésén a madridi Santiago Bernabeu Stadionban 2022. május 4-én. A Real Madrid 3-1-re győzött, és bejutott a fináléba. MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez Fotó: Rodrigo Jiménez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BL-ben évek óta 32 csapat szerepel, amelyek nyolc darab négyfős csoportba vannak beosztva. Ez az a rendszer, amelyet két év múlva el kell felejtenünk. 2024-től 36 együttes kerül a főtáblára, és a csoportok megszűnnek. Lényegében egy nagy alapszakasz alakul ki közös tabellával, de nem játszik mindenki mindenki ellen.

Az összes együttesnek nyolc mérkőzése lesz, négy otthon, négy idegenben, és az UEFA közleménye szerint a sakkból ismert „svájci rendszer” alapján dől majd el, ki kivel kerül szembe. A párosítások kialakításának alapelve, hogy a közel azonos teljesítményt nyújtó csapatok játszanak egymással, ám a sorsolásról egyelőre nincsenek további részletek.

A 36 csapatos alapszakasz végén az első nyolc helyezett automatikusan a nyolcaddöntőbe jut, a 9–24. helyezettekre rájátszás vár a 16 közé kerülésért.

A bővítésről és a csoportok megszűnéséről már tavaly áprilisban beszélt az UEFA elnöke, Aleksander Čeferin, aki a reformokat az európai topklubok kiszakadási kísérletére, a hamvában holt Szuperliga ötletére reagálva jelentette be, ám a terveket egyeztetni kellett a nemzeti szövetségekkel.

Most az is eldőlt, hogy a jelenlegi mezőnyhöz képest a plusz négy helyet a klubok aktuális teljesítménye alapján osztják szét. 

Ennek magyar szempontból kedvező fejleménye lehet, hogy a BL-selejtező bajnoki ágáról a mostaninál eggyel több, azaz öt csapat jut majd fel a főtáblára.

Az UEFA döntött arról is, hogy a BL-mérkőzéseket (a döntő kivételével) továbbra is hétköznapokon játsszák le, tiszteletben tartva a hagyományosan a hétvégékre koncentráló nemzeti bajnokságok érdekeit.

Hasonló változásokat jelentettek be a másik két európai kupasorozatban is: az Európa-ligában nyolc, az Európa-konferencialigában hat mérkőzést vív minden csapat a főtáblán. Mindkét sorozat alapszakaszában 36 csapat vesz részt.

– Egyértelművé tettük, hogy elkötelezettek vagyunk a sport alapvető értékei, a nyílt verseny kritériumainak megvédése mellett –nyilatkozta az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin. – Meggyőződésünk, hogy az új rendszer tovább növeli a sorozatok népszerűségét és a bevételeket is stabilizálja, ami fontos a klubok, a ligák és a szabadidős futballt is támogató szövetségek gazdálkodása miatt. 

A részvételi lehetőség csak a sportteljesítményen múlik, minden klub álmodozhat arról, hogy eljuthat a legjobbak közé.

A főtáblás küzdelmek tíz hétig zajlanak, és mindhárom sorozatnak lesz egy kizárólagos hete, azaz lesz egy olyan hét, amelyiken csak a Bajnokok Ligájában rendeznek mérkőzéseket, egy, amelyiken csak az Európa-ligában és egy, amelyiken csak az Európa-konferencialigában.

Borítókép: A Real Madrid játékosai ünnepelnek, miután csapatuk győzött a labdarúgó Bajnokok Ligája Real Madrid–Manchester City elődöntőjének visszavágó mérkőzésén a madridi Santiago Bernabeu Stadionban 2022. május 4-én. A Real Madrid 3-1-re győzött, és bejutott a fináléba. (Fotó: MTI/EPA/ EFE/ Rodrigo Jiménez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.