Hamilton mindenre fittyet hány, mondván vele úgyis kivételt tesznek

Mi fontosabb, az önkifejezés vagy a biztonság? Ebben a kérdésben nem jut dűlőre egymással a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton és a Nemzetközi Automobil-szövetség vezetői. Az elmúlt évtizedekben figyelmen kívül hagyott ékszertilalom felkorbácsolta a kedélyeket, a Formula–1-es miami versenyhétvégén Hamilton mellett Sebastian Vettel is viccet csinált a versenyirányítás legutóbbi lépéseiből.

Magyar Nemzet
2022. 05. 10. 15:44
null
Mercedes' British driver Lewis Hamilton smiles before a drivers' parade during the Miami Formula One Grand Prix at the Miami International Autodrome in Miami Gardens, Florida, on May 8, 2022. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról beszámoltunk, a Formula–1 egyik új versenyigazgatója, Niels Wittich kényelmetlen helyzetbe Lewis Hamiltont (Mercedes) azzal a döntésével, hogy ezentúl betartat olyan biztonsági szabályokat, amelyekre az elmúlt 17 évben sok pilóta fittyet hányt. Wittich Melbourne-ben közölte velük, a 2005-ben bevezetett előírásnak megfelelően az autóban tilos lesz az ékszerek viselése, illetve a versenyzők a továbbiakban csak a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) által hitelesített, tűzálló alsóneműt hordhatnak az overalljuk alatt.

 

A hétszeres világbajnok Hamilton az ékszerviselési tilalommal nem ért egyet, és elmondása szerint akkor sem tudná kivenni egyes piercingjeit, ha szeretné, mivel azok összenőttek a fülcimpájával, tehát a fülét is le kellene vágnia a szabály betartásához. A Mercedes pilótája szerint az FIA ezzel a lépéssel felesleges vitát gerjeszt, és ellenkezésének Miamiban újra hangot adott, amikor 

a sajtótájékoztatóra annyi ékszert magára húzott, amennyit csak tudott, egészen pontosan két fülbevalót, három karórát, négy nyakláncot és nyolc gyűrűt viselt.

Hamiltonnal átmenetileg kivételt tettek, a Miami és a Spanyol Nagydíj során engedélyezték neki az orrában lévő piercing viselését, amit szintén nehézkes eltávolítani. A május 27-én kezdődő monacói versenyhétvégére viszont már a rekordbajnoknak is ékszermentesen kell megérkeznie. Amennyiben figyelmen kívül hagyja a szigorításokat, kezdetben pénzbüntetés, a sorozatos kihágásokért pedig pontlevonás lesz „a jutalma”.

A brit pilóta azonban nem tart ettől, és Miamiban kijelentette, nem távolítja el az orrából a piercinget.

Kivételt tettek velem most is, és ezt az idény végéig meg fogják tenni. A jegygyűrűket engedélyezik. Szóval én legközelebb négy órát veszek fel

– mondta az F1-ben 2007-ben bemutatkozott versenyző. – Amikor szóltak az ékszertilalomról, kijelentették, hogy a biztonság mindennél fontosabb. Erre megkérdeztem tőlük, hogy mi történt az elmúlt tizenhat évben? Tizenhat éve ékszerek viselése mellett versenyzek, korábban tehát a biztonság nem volt fontos? – tette fel a költői kérdést Hamilton.

Az ügyről Toto Wolff is kifejtette a véleményét, kiállt a pilótája mellett.

– Most arra van szükség, hogy Lewis és Mohammed (bin Szulajm, a FIA elnöke – a szerk.) megegyezzen. Világos, hogy az előírásokat a pilóták biztonsága érdekében hozták létre, azonban szükségünk van a diverzitásra és arra, hogy mindenki úgy fejezhesse ki önmagát, ahogy szeretné. Tudjuk, hogy Lewisnak ez rendkívül fontos. Anélkül, hogy belemennék a részletekbe, vagyis hogy mely piercingek maradtak meg, illetve melyeket távolította el, biztos vagyok abban, hogy megoldást találnak erre a problémára – bizakodott a Mercedes csapatfőnöke.

Nemcsak a hétszeres világbajnokot zavarják az új rendelkezések, 

Kevin Magnussen (Haas) elárulta, nehéz szívvel veszi le a jegygyűrűjét, de a súlyos büntetések elkerülése érdekében muszáj ezt tennie. A négyszeres vb-győztes Sebastian Vettel (Aston Martin) pedig az ellen tiltakozott, hogy bárki is megszabja neki, milyen alsóneműt viseljen. Ezért Miamiban az overalljára húzott alsónadrágban flangált.

Gyerekes viselkedés

Az egykori F1-es pilótának, Ralf Schumachernek kicsit sem tetszett a tapasztalt rókák „előadása”, szerinte Hamiltonnak és Vettelnek példát kellene mutatnia.

Kissé gyerekesen viselkednek. Ők is tudhatnák, hogy ezeket a szabályokat a biztonságuk érdekében hozták meg. Azoknak a pilótáknak, akik jelenleg a Formula–3-ban vagy a Formula–4-ben versenyeznek, azt kellene látniuk, hogy a legnagyobb sztárok is betartják a szabályokat. Rengeteg szörnyű balesetnek voltunk már szemtanúi, már csak emiatt is őrültségnek tartom, hogy a tapasztalt versenyzők gúnyolódnak a szabályokon

– magyarázta Schumacher.

 

Borítókép: Miamiban (Fotó: AFP/Brendan Smialowski) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.