Hamilton a csapatára, Verstappen a hőségre panaszkodott

Max Verstappen győzelmével ért véget a Formula–1 történetének első Miami Nagydíja, mögötte a két Ferrari élt célba Charles Leclerc, Carlos Sainz sorrendben. A főszereplőket rendkívüli módon megviselte a hőség, a hatodik helyen befutott Lewis Hamilton pedig csapata ténykedésével nem volt megelégedve. A főszereplők nyilatkozataiból szemezgettünk.

Magyar Nemzet
2022. 05. 09. 12:52
F1 Grand Prix of Miami
MIAMI, FLORIDA - MAY 08: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes walks in the Paddock prior to the F1 Grand Prix of Miami at the Miami International Autodrome on May 08, 2022 in Miami, Florida. Jared C. Tilton/Getty Images/AFP (Photo by Jared C. Tilton / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Max Verstappennek (Red Bull) az időmérőn nem jött ki a lépés, utolsó gyors körében hibázott, (talán) emiatt lemaradt a pole pozícióról. A címvédő a versenyen viszont semmit sem bízott a véletlenre, és a pályán megelőzte mindkét Ferrarit, így megszerezte idei harmadik futamgyőzelmét, és tizenkilenc pontra csökkentette a hátrányát a második helyen befutott Charles Leclerc-rel (Ferrari) szemben.

A holland versenyző természetesen nagyon boldog volt, hogy elsőként intették le, azonban a floridai hőség nagyon megviselte.

– Fizikailag rendkívül megterhelő futam volt, nagyjából három kilogrammot fogyhattam, mire célba értem. Charles mindent megtett, hogy közel maradjon hozzám. Nem egyszerű egy ilyen pályán az élen haladni, egyes részeken könnyű hibákat véteni. Emellett nagy volt a hőség is, úgyhogy örültem, amikor a hosszú egyenesen haladtunk – ott legalább kaptam egy kis levegőt. A biztonsági autós szakasz alatt fel tudtam hajtani a sisakrostélyt, így több levegőhöz jutottam. Mindent egybevetve csodálatos érzés, hogy én győztem Miamiban. Elképesztő hangulat uralkodott itt a hétvégén – értékelt Verstappen a leintést követően.

 

Az élről indult Leclerc már a futam elején elveszítette vezető pozícióját, ezután esélye sem volt rá, hogy újra Verstappen közelébe férkőzzön. Azonban a Pierre Gasly (Alpha Tauri) és Lando Norris (McLaren) ütközése miatti biztonsági autós szakasz után lehetősége nyílt rá, hogy megküzdjön a Red Bull pilótájával, de megelőzni nem tudta őt.

– Fizikailag nehéz verseny volt. Küszködtünk a közepes gumikon a futam első etapjában, így Max meg tudott előzni minket. Ez nagyon megnehezítette a versenyünket. A kemény abroncsokon már gyorsabbak voltunk, a futam utolsó szakaszában arra gondoltam, hogy sikerülhet elmennem Max mellett, de a tempóelőny ma náluk volt – vélekedett Leclerc. – Továbbra is keményen kell dolgoznunk. A fejlesztéseknek fontos szerepük lesz, remélhetőleg a következő futamtól előreléphetünk. Izgalmas volt az idénykezdet, olyan, amilyet szerettünk volna.

Carlos Sainznak (Ferrari) továbbra is várnia kell F1-es pályafutása első futamgyőzelmére, Miamiban a harmadik helyen futott be. Egyébként sem volt könnyű hétvégéje a spanyolnak, pénteken a falhoz csapta a Ferrarit, ennek következtében még a futam közben is fájt Sainz nyaka. A nagydíj hajrájában pedig Sergio Pérezzel (Red Bull) vívott nagy csatát a harmadik helyért, végül sikerült maga mögött tartania a mexikóit.

– A pénteki baleset után fájt a nyakam. Ezt kezelni kellett, a versenyre valamelyest javult a helyzet, de a futamon is éreztem – vallotta be Sainz. – Nehéz feladat volt a futam végén magam mögött tartani Checót (Pérez – a szerk.), szerencsére sikerült, összességében ez így jó eredménynek tekinthető.

 

A hatodik helyről indult és hatodik helyen leintett Lewis Hamilton kissé feldühödött a Mercedesre, amiért a biztonsági autós szakasz idején nem álltak a helyzet magaslatán. Csapattársa ugyanis végig a hátsó traktusokban autózott, de kivárt a kerékcseréjével, a csapat csak a biztonsági autós szakasz alatt ejtette meg azt, ezek után George Russell a friss gumikon el tudott menni Hamilton mellett. A Mercedes a hétszeres világbajnoknak is felajánlotta, hogy hajtson ki a bokszba, azonban túl későn tette ezt meg. Hamilton végül nem cserélt, a döntést viszont egyik fél sem akarta magára vállalni.

– Akkor sejtésem sem volt, hogy ki hol van. Tehát amikor a csapat szólt, hogy én dönthetek, nem tudtam megtenni, mivel nem volt elég információm a dolgok állásáról – panaszkodott Hamilton. – Az a feladatuk, hogy döntéseket hozzanak helyettem, amikor olyan információknak is a birtokában vannak, amiknek én nem. Rájuk bíztam magam, erre ezt kaptam ma tőlük. Nem teljesen értem a történeket, de mindegy… A biztonsági autós szakaszból kicsit szerencsétlenül jöttünk ki, de legalább sikerült pontokat szereznünk. Befejeztük a versenyt, a megbízhatóságra nem lehet panasz. Elmondhatatlanul várom, hogy végre előrelépjünk, ami eddig még nem történt meg.

 

Borítókép: (Fotó: AFP/Getty Images/Jared C. Tilton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.