Juan Antonio Samaranch: Magyarországnak olimpiát kellene rendeznie

Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke szerint Magyarországnak meg kellene céloznia a nyári ötkarikás játékok megrendezését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 02. 18:43
megnyitó
Tokió, 2021. július 23. A XXXII. nyári olimpiai játékok nyitóünnepsége a tokiói Olimpiai Stadionban 2021. július 23-án. A világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották a 2020-as tokiói nyári olimpiát. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Öttusaszövetség első alelnökeként is tevékenykedő Samaranch vasárnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett világkupaverseny miatt érkezett Budapestre. Ebből az alkalomból nyilatkozott a magyar sportról, illetve annak hátteréről.

A MOB honlapjának nyilatkozva úgy fogalmazott: jól látható, felfelé ívelő görbén halad a Magyar Olimpiai Bizottság, ami abból is érzékelhető, hogy nagyon sok új sportlétesítmény épül Magyarországon.

– Kevés olyan ország van, ahol ennyire lelkiismeretesen viselik az olimpiai mozgalom gondját. Most már csak egyetlen dolog van hátra: célozzák meg az olimpiai rendezést – fogalmazott a spanyol sportvezető, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) néhai elnökének fia, majd hozzátette:

Önökben megvan ehhez a szenvedély, a tapasztalat, a megfelelő sportdiplomácia és a kormányzás is sportvezérelt.

Samaranch hangsúlyozta, kevés olyan ország van Európában, amely alkalmasabb lenne az olimpia megrendezésére, mint Magyarország. Meglátása szerint az olimpia jövőjét illetően nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a tradíció és az újítások között, de a NOB-nál keményen dolgoznak rajta, mert a sikerhez a régi és az új tökéletes kombinációjára van szükség.

Magyarország, pontosabban Budapest legutóbb a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére pályázott, sokak szerint jó eséllyel, ám végül az ügy mögött korábban felsorakozott politikai egység felbomlott, ami miatt a pályázat visszavonásra került. 

Mint ismert, a soron következő, 2024-es olimpiát Párizs rendezi, ahogy azonban látható, a NOB alelnöke is örömmel venné, ha hazánk újra nyitna a rendezés irányába.

A világ legjelentősebb sporteseményei közül Budapesten rendezik idén nyáron a vizes világbajnokságot, a héten a Giro d’Italia első három szakaszának is Magyarország ad otthont, jövőre pedig az atlétikai vb-t tartják nálunk.

Borítókép: Jelenet a 2021-es tokiói olimpia megnyitóünnepségéről (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.