időjárás 26°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Magyar a magyart ütötte ki a győzelem kapujában + videó

Magyar Nemzet
2022.05.08. 18:21 2022.05.08. 18:36
Magyar a magyart ütötte ki a győzelem kapujában + videó

Ritka pillanat, amikor két magyar autóversenyző rajtol az első sorból komoly nemzetközi bajnokságban. A túraautó-világkupában (WTCR) ez történt Franciaországban vasárnap, de a szép pillanat balesetbe torkollott: Michelisz Norbert és Tassi Attila összeütközött.

Káosz a rajtnál, ezzel a szöveggel osztotta meg a bajnokság hivatalos Facebook-oldala a két magyar ütközését rögtön a rajt után. Íme:

Pedig szép pillanatok voltak kibontakozóban a WTCR franciaországi idénynyitóján. A szombati időmérőn a hyundaios Michelisz a 10., a hondás Tassi a 9. helyre kvalifikálta magát, amiben jó adag taktika is lehetett a két magyar részéről, ugyanis ezzel a fordított rajtrácsos versenyen

ők foglalták el az első sort: Micheliszé volt a pole pozíció, mellette Tassié a második hely.

A rajt ránézésre Tassinak sikerült jobban, Michelisz igyekezett visszatámadni, ám a fal mellett nem maradt elég hely egykori tanítványának, így összeütköztek. Nagy kár volt érte, a magyar kettős győzelem reményei még az első kanyar előtt elillantak.

AUTO - WTCR - RACE OF FRANCE 2022
Michelisz Norbert nem így képzelte a szezonrajtot Fotó: Antonin Vincent

A két magyart faképnél hagyta a mezőny, mindketten a bokszutcába hajtottak. Michelisz hyundaios csapattársa, Mikel Azcona állt az élre a baleset miatt pályára küldött biztonsági autó mögött.

A rajtom átlagos volt, aztán sajnos összeütköztünk Attikával. Sajnálom ezt az egészet, mert nem így szerettük volna kezdeni a szezont. Nagyon nehéz bármit is mondani.

Ilyen csalódottan nyilatkozott Michelisz a közvetítésben, miután kiszállt az autóból, az Elantra ugyanis nem volt olyan állapotban, hogy visszatérhessen a pályára.

Tassi szerencsére folytatni tudta, és kihasználva a biztonsági autós szakaszt, nem is halmozott fel ledolgozhatatlan hátrányt a bokszban töltött idővel, és végül a 13., tehát pontszerző helyen fejezte be a futamot. A győzelmet Azcona szerezte meg a Link & Cót vezető Santiago Urrutia előtt.

Külön pikantériát ad Michelisz és Tassi afférjának, hogy néhány éve még előbbi volt az utóbbi mentora. 

Sőt 2017-ben a vendégpilótaként beugró Michelisz szó szerint pályafutása első nemzetközi futamgyőzelméhez segítette Tassit a WTCR előszobájának számító TCR International Seriesben.

Akkor is Michelisz indult a pole-ból, Tassi pedig a harmadik helyről. A rajtnál az akkor 18 éves ifjonc megelőzte a második helyen Jean-Karl Vernay-t, Michelisz pedig látványosan elengedte őt az élen, majd mögé besorolva az egész futamon hátvédként védte Vernay-vel szemben.

Erről is van videó:

Most sajnos másként alakult a két magyar közös története.

Michelisz korábban az első futamon a 10. helyről rajtolva 9. lett a pau-i utcai pályán, Tassi a 9. helyről lépdelt előre, de műszaki probléma miatt ki kellett állnia, és a 17. helyen értékelték.

A bajnokság harmadik magyar versenyzője, Nagy Dániel mindkét versenyen pontszerző lett a Zengő Motorsport színeiben – a 13. és a 11. helyre hozta be a Cuprát.

A WTCR második fordulóját május 26–28-án Németországban a legendás Nordschleifén rendezik.

Borítókép: Michelisz Norbert a WTCR franciaországi idénynyitóján (Fotó: Michael Jurtin)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.