időjárás 18°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Óriási baleset után Michelisz a pole-ban, és Tassi is első soros

Szalay Attila
2022.05.07. 21:32
Óriási baleset után Michelisz a pole-ban, és Tassi is első soros

Franciaországban, a pau-i utcai pályán zajlik a túraautó-világkupa (WTCR) idénynyitója, szombaton a két szabadedzés után a kvalifikáció szerepelt a programban. Ezen Michelisz Norbert szerezte meg a pole pozíciót a fordított rajtrácsos futamra, melyen Tassi Attila rajtol mellőle az első sorból.

Hatalmas baleset borzolta a kedélyeket a WTCR franciaországi kvalifikációján. Thed Björk, a 2017-es túraautó-világbajnok csapódott a falnak a szűk utcai pályán, miután egy kerékvető megdobta az autóját. Nagy szerencse kellett hozzá, hogy a mögötte érkezők nem szaladtak bele a pályán keresztbe állt Link & Cóba.

Mindez az időmérő második szakaszában, a Q2-nek az elején történt, ami után hosszú ideig szünetelt a kvalifikáció piros zászlóval, amíg elszállították az útból Björk autóját és meghegesztették a megsérült korlátot.

A legjobb tizenkettőbe már nem jutott be a Zengő Motorsport két versenyzője, akik közül Rob Huff a 13., Nagy Dániel pedig az utolsó előtti, azaz a 17. helyen búcsúzott. Ők ezekből a pozíciókból rajtolnak mindkét vasárnapi futamon.

Sikeresen vette az akadályt ugyanakkor Michelisz a Hyundaijal és Tassi a Hondával. Előbbi a nyolcadik, utóbbi a tizenegyedik legjobb idővel jutott a Q2-be, amelyben mindketten rámentek a tizedik pozícióra, amely a fordított rajtrácsos futam pole pozícióját jelenti.

AUTO - WTCR - RACE OF FRANCE 2022
Michelisz sikeres időmérőn van túl Fotó: Gregory Lenormand

Michelisz autója is megsérült, miután a második kanyarban lenyúzta vele a falat, de a csapat ragasztószalaggal beburkolta a bal első részt, a magyar versenyző pedig ezt azzal hálálta meg, hogy bejött a tizedik helyre. Tehát a vasárnapi második futamon ő rajtol a pole-ból. Mellőle pedig az időmérő kilencedik helyén végző Tassi Attila indul, így magyar első sor lesz a WTCR-ben.

Tassi elárulta, hogy a kiérkezés után megkért egy taxisofőrt, hogy tegyen meg néhány kört vele a pau-i utcai pályán. Talán Samy Naceri, a Taxi-filmek Danielje volt a sofőr, mindenesetre megérte a lecke.

Az időmérő legnagyobb meglepetése a Link & Co szenvedése volt. A legutóbbi két bajnoki címet megszerző Yann Ehrlacher hazai pályán ugyancsak törte az autóját, így végül csak hatodik lett, csapattársa, Santiago Urrutia a hetedik, Björk ugye a balesete után a 12., egyedül Yvan Muller mentette meg a csapat becsületét a harmadik helyezésével.

Az idény első időmérőjét Tassi márkatársa, a hondás Esteban Guerrieri nyerte meg.

A vasárnapi futamokat 13.10-kor és 17.10-kor rendezik.

Borítókép: Michelisz Norbert a pau-i időmérőn a WTCR idénynyitóján (Fotó: Antonin Vincent/DPPI)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.