Sokakat kiütött a Blockhaus, de az öreg rókák sokáig jól bírták

Az ausztrál Jai Hindley nyerte vasárnap az első igazán kemény hegyi szakaszt a Giro d’Italia országúti kerékpáros-körversenyen, amelyen a spanyol Juan Pedro Lopez meg tudta tartani éllovas-pozícióját.

Magyar Nemzet
2022. 05. 15. 18:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d’Italia kilencedik szakaszán ma 191 kilométeres szakasz várt a mezőnyre Isernia és Blockhaus között, a kerékpárosoknak összesen ötezer méter szintkülönbséget kellett leküzdeniük. Az öt kategorizált emelkedő közül a negyedik és az ötödik is első kategóriás volt: az 1310 méter magas Passo Lanciano (12,2 kilométeren átlagban 8,4 százalékos meredekséggel) és befutóként a legendás, 1665 méteres Blockhaus (14 kilométeren 8,5 százalékos meredekséggel).

Az első, kilencfős szökevénycsoportból az olasz Diego Rosa (EOLO–Kometa) annyi pontot gyűjtött a hegyi hajrákban, hogy átvette a kék trikót a holland Koen Bouwmantól (Jumbo–Visma). Az esélyeseket magában foglaló mezőny azonban nem engedte el messzire az élbolyt, és már a hajrá előtt utolérte. A Blockhausra vezető kaptatón az INEOS Grenadiers diktálta a tempót, a nagy esélyesek közül pedig korán leszakadt a brit Simon Yates (BikeExchange–Jayco). Három „öreg róka”, a 37 éves olasz Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan Team), a 39 éves olasz Domenico Pozzovivo (Intermarché–Wanty) és a 41 éves spanyol Alejandro Valverde (Movistar) tartotta a tempót. Ám a 2019-es Giro d’Italia győztese, az ecuadori Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) öt kilométerre a céltól váltott ritmust, s csupán ketten tudták tartani vele a lépést, a francia Romain Bardet (DSM) és a spanyol Mikel Landa (Bahrain Victorius), pedig utóbbinak a nap során volt egy bukása. Mögöttük egy szintén hármas csoport küzdött a hátrány minimalizálásáért, s nem sokkal a cél előtt összeért a két csoport, így hatan sprinteltek a győzelemért. Végül a 2020-as Girón második helyezett ausztrál Jai Hindley (BORA–hansgrohe) diadalmaskodott Bardet és Carapaz előtt. Landa lett a negyedik, míg Pozzovivo a hatodik, fél perccel lemaradva Nibali a nyolcadik helyen érkezett be, s Valverde is befért az első tízbe, ő kilencedikként zárt. Legjobb magyarként (Groupama–FDJ) a 48. helyen végzett, közel húsz perc hátránnyal.  

A szakasz előtt az összetettben vezető, így az ikonikus rózsaszín trikóban tekerő spanyol Juan Pedro Lopez (Trek–Segafredo) korán lemaradt az élbolytól, de a 15. helyen csak 1:46 perccel kapott ki a győztestől, így megőrizte az első helyét. A második helyen a ma ötödik portugál Joao Almeida (UAE Emirates) hátránya tizenkét másodperc, a harmadik helyet elfoglaló Bardet tizennégy másodperccel van lemaradva.

Giro d’Italia, 9. szakasz, Isernia–Blockhaus, 191 km, hegyi befutó:
1. Jai Hindley (ausztrál, BORA–hansgrohe) 5:34:44 óra
2. Romain Bardet (francia, DSM) azonos idővel
3. Richard Carapaz (ecuadori, INEOS Grenadiers) a.i.
... 48. Valter Attila (Groupama–FDJ) 19:47 perc hátrány
... 74. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 31:39 p h.
...141. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) 44:01 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Juan Pedro Lopez (spanyol, Trek–Segafredo) 37:52:01 óra
2. Joao Almeida (portugál, UAE Emirates) 12 mp hátrány
3. Bardet 14 mp h.
...43. Valter 33:38 p h.
...97. Fetter 1:25:04 ó h.
...138. Peák 2:02:03 ó h.

Borítókép: A vasárnapi szakasz végén Jai Hindley örülhetett (Forrás: Twitter/Giro d’Italia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.