Trófeával a kézben ér véget az Eintracht Frankfurt fantasztikus utazása

Az Eintracht Franfurt nyerte meg az Európa-liga döntőjét szerdán este, a német csapat 1-1-es végeredmény, hosszabbítás után, tizenegyespárbajban múlta felül a sevillai fináléban a skót Glasgow Rangers együttesét, és ezzel a következő szezonban a Bajnokok Ligájában szerepelhet. A találkozó után a frankfurtiak szinte hihetetlenkedve nyilatkoztak, a skótok pedig azt is megemlítették, hogy erőt kell meríteniük ebből a kudarcból.

Magyar Nemzet
2022. 05. 19. 8:11
null
Sevilla, 2022. május 19. A frankfurti csapat ünnepel a bajnoki trófeával a labdarúgó Európa-liga döntõjében játszott Eintracht Frankfurt - Glasgow Rangers mérkõzés végén Sevillában 2022. május 18-án. A német együttes az 1-1 arányú döntetlen mérkõzést követõ hosszabbítás után 5-4-re nyert büntetõrúgásokkal. MTI/AP/Manu Fernández Fotó: Manu Fernández
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meccs előtti oddsok alapján még az igazán dörzsölt szakik se akartak állást foglalni, hogy a Rangers vagy az Eintracht Frankfurt a sevillai csörte esélyese. A csata várt kiegyenlítettségét csak még hangsúlyosabbá tette, hogy a német és a brit lapok is hosszas bekezdéseket szenteltek annak az opciónak, mi van, ha nem sikerül 90 perc alatt lezárni az Európa-liga 2022-es döntőjét.

Nos, nem is sikerült, sőt, erre 120 perc sem volt elegendő, és tizenegyesek döntöttek. A negyedik pár első rúgójaként Aaron Ramsey hibázott elsőként – s mint később kiderült, a Juventustól kölcsönvett, a véghajrában beállított walesi középpályás hibája végzetesnek is bizonyult. Az Eintracht Frankfurt 42 évet várt az újabb döntőre és vele az újabb győzelemre: 1980-ban megnyerte az El elődjének számító UEFA-kupát egy másik Bundesliga-gárda, a Borussia Mönchengladbach ellen (2–3, 1–0).

 

 

Érdekesség, hogy hosszú idő után először jött össze egy olyan finálé a második számú európai kupasorozatban, amelybe mindkét résztvevő egyenes ágon, nem a Bajnokok Ligája csoportköréből tavaszra kipottyanva verekedte el magát. Ráadásul a sorozatban harmadik csapatként az Eintracht veretlenül jutott el eddig a számára hatalmas sikerig. Oliver Glasner vezetőedző is ezt kiemelve kezdte a nyilatkozatát:

– Hihetetlen! Ez volt a tizenharmadik meccsünk az európai porondon, és egyiket sem veszítettük el! Ma hátrányból fordítottunk, úgyhogy nem találom a szavakat arra, amit a fiúk ma és ebben a szezonban tettek, ezúttal sem hagytak cserben. Büszke vagyok a játékosaimra és a munkámra. A Rangers pontosan azt játszotta, amit vártunk, fizikumra építő futball hosszú labdákkal jellemezte. Ellenőriznünk kellett a tempót, a tizenegyeseket jól lőttük, ami nem véletlen, mert sokat gyakoroltuk őket. Ez az év nehezen indult, de a játékosok hittek abban, amit akartunk, ahogyan edzettünk. A döntőben látott mentalitás nem lepett meg, mindenki mindent megtett a győzelemért. Gondoltam-e, hogy a következő szezonban a Bajnokok Ligájában szerepelhetünk majd? Nem. Sosem beszélek a jövőről, mert nem tudjuk, mi történik a következő hónapokban. A döntő előtt azt mondtam a játékosoknak, hogy fantasztikus utazáson vagyunk túl, és ennek az utazásnak nem Sevillában kell véget érnie, hanem holnap, amikor hazatérünk a trófeával.

 

Fotó: Pablo Garcia

Az UEFA szakemberei a német csapat kapusát, Kevin Trappot választották meg a meccs legjobbjának. Ő így beszélt a nagy győzelem után:

– Hihetetlen érzés! Még mindig próbálok levegőhöz jutni… Számunkra, Frankfurt, a régió, egész Németország számára ez egy csodálatos eredmény, az, hogy így tudunk visszaadni a szurkolóinknak a felénk sugárzó szeretetből, nagyon különleges érzés. Hittünk benne, hogy meg tudjuk csinálni, de mindenki láthatta, nagyon meg kellett dolgoznunk ezért a győzelemért. Hátrányba kerülve sem adtuk fel, végig hittünk magunkban. Sokunknak ez volt életünk legnagyobb élménye, és időre lesz szükségünk, hogy feldolgozzuk. Bár én lettem a mérkőzés embere, ez nem csupán az én estém, ez mindannyiunk estéje. Nem egy játékoson múlik a siker, hanem az egész csapaton. A bajnoki szezon csalódás volt, mert nem jutottunk ki Európába, most viszont hatalmas az eufória, hiszen a Bajnokok Ligája előtt állunk, amire nehéz szavakat találni.

 

Fotó: Pablo Garcia

Giovanni van Bronckhorst, a Glasgow Rangers vezetőedzője érthető módon csalódottan értékelte a döntőn látottakat:

– Mindent megtettünk a győzelemért. A játékosok mindent beleadtak, végig igen szoros meccs volt, kevésen múlott a siker, roppant csalódottak vagyunk, hiszen tényleg nagyon közel voltunk a trófea megnyeréséhez. Amikor nyersz, örökre megmaradnak az emlékeid, amikor veszítesz, az fáj. Fizikailag komoly igénybevételt jelentett a döntő, a játékosok mindent beleadtak a pályán, mindkét oldalon többeket fáradtság miatt kellett lecserélni. Készültünk a tizenegyesekre, de néhány játékos nem volt olyan állapotban, hogy a labda mögé állhasson. Ramsey rendelkezésre állt, de sajnos hibázott. Láttam, nagyon maga alá került, de ez a futball része. Vállalta a felelősséget, ám sajnos nem talált be, senki sem kárhoztatja érte.

 

Fotó: Pablo Garcia

James Tavernier, a Glasgow Rangers csapatkapitánya is letörten beszélt, de már a jövőre is gondolva fogalmazta meg az érzéseit:

– Sosem jó így elveszíteni egy meccset. Büszke vagyok minden egyes srácra az öltözőben, és arra az útra, amelyen végigmentünk, büszke vagyok minden egyes szurkolóra, akik ilyen fantasztikusan támogattak minket. Egyszerűen nem tudtuk befejezni azt, amit elkezdtünk, és mindannyian le vagyunk sújtva. A nagy sorozatoknak ebben a szakaszában apróságok döntenek. A saját kezünkben volt a sorsunk, hiszen vezettünk, de kaptunk egy elkerülhető gólt, majd Trapp nagyszerűen védett Ryan Kent elől, majd a tizenegyesek során kivédte Ramsey lövését, és mindannyian összetörtünk. Nyilvánvaló, hogy ezután találkozunk a családunkkal, ami segít majd megemészteni ezt a vereséget. Szombaton egy hatalmas meccs vár ránk, a Hearts elleni skót kupadöntő a Hampden Parkban, és ezt a fájdalmat kell felhasználnunk üzemanyagként a hétvégére.


Európa-liga, döntő: Eintracht Frankfurt–Glasgow Rangers 1-1 (0-0, 1-1, 1-1, 1-1), tizenegyesekkel 5-4, Sevilla, 38 842 néző, jv.: Vincic (szlovén). Gólszerző: Borré (70.), ill. Aribo (57.). 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.