Álomszerű kapuscsere után jutott ki Ausztrália a vb-re + videó

Megvan a 31. világbajnoki résztvevő nemzet: Ausztrália lesz ott az év végén esedékes katari labdarúgó-tornán, miután az interkontinentális pótselejtezőn tizenegyespárbajban legyőzte Perut. Az ausztrálok hőse a végjátékra beküldött cserekapus, a gólvonalon látványos táncot lejtő Andrew Redmayne volt.

Magyar Nemzet
2022. 06. 14. 8:44
Andrew Redmayne
Australia's goalkeeper Andrew Redmayne (L) celebrates with Australia's defender Aziz Behich after winning the FIFA World Cup 2022 inter-confederation play-offs match between Australia and Peru on June 13, 2022, at the Ahmed bin Ali Stadium in the Qatari city of Ar-Rayyan. - Australia beat Peru in a sudden death penalty shootout to secure the penultimate free place at the World Cup finals. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP) Fotó: KARIM JAAFAR / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatni, eseménytelen 0-0-s döntetlennel ért véget az al-Rajjanban megrendezett mérkőzés, amelyen az ázsiai selejtezőkön résztvevő Ausztrália és a dél-amerikai kvalifikáció ötödik helyén végzett Peru csapott össze, hogy eldöntse, melyikük lesz ott a katari vb-n.

Az igazi izgalmak a 120. percben (és utána) következtek. Ekkor ugyanis Graham Arnold, az ausztrálok szövetségi kapitánya kapuscserére szánta el magát. Az addig hibátlanul védő, a La Ligában szereplő Real Sociedadot erősítő Mathew Ryan helyére a Sydney FC kapusát, Andrew Redmayne-t cserélte be.

Andrew Redmayne, a hős Fotó: Karim Jaafar/AFP

Merész húzás volt ez a tizenegyespárbaj előtt, hiszen Ryan sokkal tapasztaltabb a kiélezett helyzetekben, nemcsak azért, mert egy európai topligában szerepel, hanem azért is, mert 74-szeres válogatott, szemben Redmayne mindössze harmadik nemzetközi fellépésével.

Ami igazán érdekes, hogy a lecserélt Ryan tizenegyes-statisztikája is jobb volt, mint a helyére állított Redmayne-é a Transfermarkt adatbázisa szerint. Előbbi 54-ből 12 büntetőt hárított, utóbbi 31-ből csak négyet.

Ennek ellenére bejött Arnold húzása, ugyanis a tizenegyespárbajban a lövések előtt a gólvonalon látványos táncot lejtő Redmayne két perui kísérletet is megfogott, így 5-4-re megnyerte a szétlövést Ausztrália.

– Andrew Redmayne egy hős. És nagy gratuláció Graham Arnoldnak, mert sok bátorság kellett ehhez a húzáshoz – reagált a Twitteren Mark Bosnich, az ausztrál válogatott korábbi kapusa, aki a Manchester Unitedben is védett.

– Valószínűleg feltették maguknak a kérdést: miért hozzák be most ezt a srácot? Valószínűleg azért, mert nagyon jó lehet. Talán egy százalékot zavartuk meg ezzel a peruiakat, de közrejátszhatott abban is, hogy az első rontott büntetőjüknél a kapufát találták el. Kockázatos dolog volt a párbajra kapust váltani, de bejött – nyilatkozta a cseréről Graham Arnold.

A tizenegyespárbajra időzített kapuscsere nem új keletű edzői bravúr volt, a 2014-es vb-n Louis van Gaal élt ezzel a kockázatos módszerrel a Hollandia–Costa Rica negyedöntőben. Ő akkor Jasper Cillessen helyére küldte be Tim Krult a 120. percben, ami hasonló sikert hozott: a cserekapus ugyancsak kétszer védett, Hollandia pedig továbbjutott.

A mostani hős, Redmayne nem tartja magát hősnek, a cseretervét már egy hónapja kieszelték, a gólvonalon előadott tánca és az ellenfél játékosainak provokálása miatt a játékvezető figyelmeztette, de szerinte megérte: 

– Ha csak egy-két százalékot nyerhetünk az ilyen hülyeségekkel, valamint azzal, hogy közben hülyét csinálok magamból, akkor megteszem. Kis szerepem volt ebben az egészben, nem hinném, hogy most ezzel én lennék a hős. Az érdem a srácoké, akik elképesztő százhúsz percet hoztak össze egy kiváló ellenféllel szemben. Még a társaink előtt is titkoltuk, mire készülünk a kapuscserével. A történtek ellenére sincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hol a helyem az ausztrál kapusok házi rangsorában. 

Ausztrália hatodszor lesz ott a vb-n, amelyre már csak egy hely kiadó. A katari torna utolsó résztvevője Costa Rica vagy Új-Zéland lesz a kedden esedékes másik interkontinentális pótselejtező után.

Borítókép: a hőssé váló cserekapust, Andrew Redmayne-t ünneplik (Fotó: Karim Jaafar/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.