Mbappé és Benzema kifacsarva, júniusi mélyponton a franciák

Hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett a világbajnoki címvédő francia labdarúgó-válogatott Horvátország ellen a Nemzetek Ligájában hétfő este, ezzel négy mérkőzés után mindössze két pontja van Didier Deschamps csapatának, amely már biztosan nem juthat tovább.

Magyar Nemzet
2022. 06. 14. 7:58
BENZEMA, Karim
Saint-Denis, 2022. június 3. A francia Karim Benzema (j) és a dán Victor Nelsson a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 1. csoportjának elsõ fordulójában játszott Franciaország - Dánia mérkõzésen Saint-Denisben 2022. június 3-án. MTI/EPA/Mohamed Badra Fotó: Mohamed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tekintélyes francia sportlap, a L’Equipe azzal a címmel írt a meccsről , hogy és ki vannak facsarva. A két sztárcsatárnak egyetlen helyzete sem volt Horvátország ellen, a teljesítményük meg sem közelítette azt, amit a klubjaikban nyújtottak a teljes mögöttünk hagyott idényben.

A Real Madridot BL-győzelemre vezető Benzema 46 tétmeccsen 44 gólt szerzett a királyi gárdában, sokan az Aranylabda legnagyobb esélyesének tartják, Mbappé pedig 46 találkozón 39 találattal örvendeztette meg a PSG szurkolóit. 

Horvátország ellen viszont, mintha a pályán sem lettek volna.

A vendégek egy korai tizenegyesgóllal szerezték meg a vezetést, az ötödik percben értékesítette az Ibrahima Konaté által teljesen fölöslegesen összehozott büntetőt, és ezzel el is dőlt a meccs, mivel a francia támadójátékban nem volt elég energia.

– Nagyon nehéz ez június nekünk, nincsen meg az elengedhetetlen energia és erő a játékosokban, ellentétben az ellenfeleinkkel – panaszkodott Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya a vereség után. – Szerencsénk sem volt, de a legnagyobb problémát a frissesség hiánya okozta. 

Attól, mert mi vagyunk a világbajnokok, még nem nyerjük meg automatikusan a meccseinket.

A franciák mindkét hazai mérkőzésüket elveszítették az NL-csoportban eddig, hiszen június elején Dánia is nyert a Stade de France-ban. A két meccs között idegenben sem tudott győzni Deschamps csapata, amely Horvátországban és Ausztriában is 1-1-es döntetlent ért el. 

Mindez azt jelenti, hogy négy forduló után, mindössze két pontot gyűjtve a csoportja utolsó helyén Franciaország, és már biztos nem juthat tovább az elődöntőbe.

Ez azzal dőlt el, hogy a csoport másik mérkőzésén Dánia hazai pályán 2-0-ra legyőzte Ausztriát, aminek köszönhetően már kilenc ponttal áll a csoport első helyén, így a hátralévő két fordulóban a franciák őket már semmiképpen sem előzhetik meg. A csoportgyőzelem persze még nem dőlt el, a horvátok kétpontos hátránnyal tapadnak a dánokra, és szeptemberben Zágrábban megfordíthatják az állást.

Horvátország az első fordulóban otthon 3-0-ra kikapott Ausztriától, utána viszont jól reagált a pofonra, Dánia után Franciaországban is győzni tudott.

– Az osztrákok elleni vereség után kevés csapatnak lett volna ereje ahhoz, hogy felálljon a padlóról, ehhez erős karakter szükséges – jelezte Zlatko Dalic, a horvátok szövetségi kapitánya. – A 2018-as vb után, amikor elveszítettük a döntőt, volt egyfajta franciakomplexusunk. Horvátország azelőtt sosem győzött a franciák ellen, tíz meccsen ez először sikerült. Legyőzni a világbajnokot a saját otthonában, fantasztikus érzés, kétségkívül az egyik legnagyobb sikerem.

Nemzetek Ligája, A divízió, 1. csoport, hétfői mérkőzések:
Franciaország–Horvátország 0-1, gólszerző: Luka Modric (5. - tizenegyesből)
Dánia – Ausztria 2-0, gólszerző: Jonas Older Wind (21.), Andreas Skov Olsen (37.)

A csoport állása négy forduló után: 1. Dánia 9 pont, 2. Horvátország 7, 3. Ausztria 4, 4. Franciaország 2.

A hátralévő két forduló programja: 
Szeptember 22.: Horvátország–Dánia, Franciaország–Ausztria
Szeptember 25.: Ausztria–Horvátország, Dánia–Franciaország

Borítókép: a francia Karim Benzema (j) és a dán Victor Nelsson a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 1. csoportjának első fordulójában játszott Franciaország–Dánia mérkőzésen Saint-Denisben 2022. június 3-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.