Kísértett az elődöntő: biztos vezetésről kapott ki a Veszprém a BL bronzmeccsén

Kísértett az elődöntő emléke: a Telekom Veszprém négygólos vezetésről veszítette el a bronzmeccset a német THV Kiel ellen a férfikézilabda Bajnokok Ligája Final Fourban. A mérkőzés rendes játékidőben 34-34-es döntetlenre végződött, a Kiel pontosabban dobta a hétmétereseket, és 37-35-re győzött.

2022. 06. 19. 17:14
MAHÉ, Kentin
Köln, 2022. június 19. A veszprémi Kentin Mahé (k), valamint Harald Reinkind b) és Patrick Wiencek (j), a német csapat játékosai a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntõjében a harmadik helyért játszott Telekom Veszprém - THW Kiel mérkõzésen Kölnben, a Lanxess Arenában 2022. június 19-én. MTI/Kovács Anikó Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Telekom Veszprém a THV Kiel csapata ellen játszotta a férfikézilabda Bajnokok Ligája bronzmérkőzését. A Sander Sagose és Hendrik Pekeler sérülése miatt igencsak tartalékos, a Barcelona elődöntőben 34-30-ra alulmaradt német alakulat edzője, a korábbi BL-győztes játékos, Filip Jicha a meccs után hangsúlyozta, hogy nehéz lesz motiválnia a játékosait a Veszprém elleni bronzmeccsre.

Nem lehetett tudni, Jicha játékosai fékezett habzású programmal kedveskednek a Lanxess Arénában vagy odateszik magukat a Veszprém ellen.
Momir Ilics, a bakonyiak edzője alaposan belenyúlt a Kielce elleni meccskeretbe, benevezte a bronzmérkőzésre a fiatal Lukács Pétert és a saját fiát, Ilics Zoránt, sőt a Szeged elleni bajnoki döntő visszavágóján és a BL-elődöntőben sem szerepelt is megkapta a lehetőséget, hogy a szezon utolsó tétmeccsén a pályán búcsúzzon el a közönségtől.

Az első harminc percben látványosan kiütközött, hogy melyik csapat veszi komolyabban a meccset.

Blagotinsek és Jahja kőkeményen védekezett:

JAHJA, Omar ; BLAGOTINSEK, Blaz
Fotó: MTI/Kovács Anikó


Rodrigo Corrales 11-szer védett az első félidőben, a két fiatal góllal jelentkezett, Lékai is nagy kedvvel vetette bele magát a meccsbe. A 11 védést bemutató kapus, Rodrigo Corrales volt a Veszprém legjobbja, de panasz senkire sem lehetett. 

A 18-14-es eredmény is ezt igazolta. Zarabec és Winczek sem találta a legjobb formáját az ellen oldalon, de akkor mit mondjunk Niklas Landínról? A világ egyik, ha nem a legjobb kapusa nemigen találkozott a labdával. Rune Dahmke, a győri irányító, Stine Oftedal barátja villogott.

A folytatásban – csakúgy, mint a Kielce elleni elődöntőben – megint visszaesett a Veszprém. Tíz perc játék után többször is felkapaszkodott két gólra a Kiel, a védelemben látványosan szórták ki a játékvezetők a bakonyi védőket, Andreas Nilsonnt és Blaz Blagotinseket. Valahogy kihúzta magát a csávából Ilics csapata, többször is volt lehetősége visszaállítani a négygólos előnyt, ez végül bő negyedórával a vége előtt Jahja lövésével következett be.

28-24-nél az utolsó szalmaszálba kapaszkodott Jicha, időt kért, és azonnal fel is jött kettőre a német csapat. Erre Ilics időkéréssel válaszolt, nem akarta hagyni, hogy a Kielce elleni meccs után újabb párharcot bukjon el vezetésről a csapata. Hát… nem teljesült az óhaja: néhány veszprémi pontatlanságot okosan használt ki a Kiel, előbb Duvnjak csökkentette egyre a távolságot, majd Zarabec kiegyenlített. 30-27-ről lett 30-30. 13-13 után lett megint döntetlen. És 2-1, valamint 3-2 után megint vezetett a Kiel.

A Lékai helyére érkezett Nenadics hibái, elrontott hetese sokba kerültek a Veszprémnek. Corrales helyére Cupara érkezett a kapuba. A hajrában belejött Landin, elkezdett bravúrokat bemutatni, de megint visszaküzdötte magát a meccsbe, visszavette a vezetést. Két perccel a vége előtt egyenlített a Kiel. Nilsson videóelemzés után érvénytelenített góljával kanyarodtak rá a csapatok az utolsó percre. Egy perc 14 másodperccel a vége előtt támadt a Kiel, és egy vitatható hetessel át is vette a vezetést. 33 másodperce maradt az egyenlítésre a Veszprémnek, ebből lepörgött 14, amikor Ilics időt kért.   Ebből szint semmi sem lett, majd hat másodperccel a vége előtt Lauge és Jahja kínai figurát igyekezett összehozni, de Dahmke a levegőben lökte Jahjét. Hétméteres következett. Mahé ezt belőtte.

Jöhettek a hétméteresek, ennél izgalmasabb végjáték nem is kerekedhetett volna a meccsen. A Kiel kezdte a hetespárbajt: Ekberg belőtte Corralesnek, Marguc lövését kivédte Landin, Weinhold lövését nem tudta védeni Corrales, Jahja próbálkozott Landinnal szemben, az egyiptomi a lécre bombázott. Kapust cserélt a Veszprém, és ez be is jött: Zarabec lövését védte Cupara. Majd Nenadics belőtte. Magnus Landin belőtte, a Veszprém csapatkapitánya, Lauge lövését kivédte Landin. 
Vége, eldőlt, a Kiel lett a harmadik. A Telekom Veszprém a negyedik helyen végzett a Final Fourban.

Férfikézilabda Bajnokok Ligája, mérkőzés a harmadik helyért: Telekom Veszprém–THV Kiel 34-34 (18-14), hétméteresekkel a Kiel győzött. 

A döntőben a címvédő Barcelona kétszeri hosszabbítás után hétméteresekkel győzött a Kielce ellen, és ezzel a Final Four történetének első címvédője lett.

Borítókép: Kentin Mahé hihetetlenül motiváltan játszott (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.