időjárás 29°C János, Pál 2022. június 26.
logo

Megsemmisítő vereséget szenvedett a józsefvárosi baloldal az időközi választáson

Zidane elárulta, ki menthette volna meg a piros laptól

Magyar Nemzet
2022.06.23. 09:06 2022.06.23. 15:11
Zidane elárulta, ki menthette volna meg a piros laptól

Ötvenedik születésnapját ünnepli Zinédine Zidane, aki játékosként, majd edzőként is maradandót alkotott a futballban.

Zinédine Zidane labdarúgó-pályafutása során megnyerte a világbajnokságot, az Európa-bajnokságot és emlékezetes győztes góljának köszönhetően a Bajnokok Ligáját is. Edzőként egyedülálló bravúrt vitt véghez: 2016 és 2018 között egymás után három BL-kiírásban vezette végső sikerre a Real Madridot.

Edzőként még sok siker állhat Zidane előtt, akit a közelmúltban a PSG és a francia válogatott kispadjával kapcsolatban is szóba hoztak. Az ötvenedik születésnapját ünneplő klasszis konkrét választ ugyan nem adott a jövőjével kapcsolatban, de leszögezte:

Vannak még céljaim edzőként, a futball a szenvedélyem, előbb-utóbb visszatérek.

Zidane játékosként két világbajnoki döntőben játszott, s mindkettőben főszereplő volt. 1998-ban Brazília ellen két gólt fejelt, Franciaország pedig első vb-címét hazai pályán ünnepelhette.

– Aimé Jacquet szövetségi kapitány a mérkőzés előtt odajött hozzám és azt mondta, a rögzített helyzetekből betalálhatok, mert a brazilok nem emberfogást, hanem területvédekezést használnak, és nem túl magasak a játékosaik. Igaza lett, két gólt szereztem így. Csodálatos este volt, és még szebbé varázsolta, hogy a családtagjainkkal élhettük át azokat a pillanatokat.

2006-ban is gólt szerzett Zidane, büntetőből vette be az olaszok kapuját, ám a hosszabbításban Marco Materazzi lefejelése miatt kiállították, a franciák pedig tizenegyespárbajban elveszítették a finálét.

Az esetet néhány napja Alessandro Del Piero is felidézte lapunknak. Zidane szerint egy fontos csapattársa jelenléte sokat jelenthetett volna akkor.

Abban a pillanatban annyira dühös voltam, hogy csak Bixente Lizarazu tudott volna visszatartani, de akkor ő már nem volt tagja a válogatottnak. Fontos lett volna, hogy ott legyen mellettem, de nem tudom visszatekerni az idő kerekét. Nem vagyok büszke arra, amit tettem, de ez is része a pályafutásomnak.

2002-ban a világbajnokság – többek között Zidane sérülése miatt – hatalmas csalódást hozott a franciáknak, viszont a labdarúgó ebben az évben is vívott fontos döntőt: a Bayer Leverkusen elleni Bajnokok Ligája-fináléban Zidane szenzációs találata volt a győztes gól.

– Nem tudom, ez volt-e pályafutásom legszebb gólja, de az biztos, hogy az egyik legfontosabb. Akkorra már megnyertem minden fontos trófeát, egyet kivéve. A Bajnokok Ligája hiányzott a gyűjteményemből, és nagyon vágytam már rá. Döntőben gólt szerezni mindig csodálatos érzés. Így viszont még inkább az volt, arról nem is beszélve, hogy valóban elég szépre sikerült az a lövés.

Borítókép: Zinédine Zidane (Fotó: AFP/Clement Mahoudeau)