Zidane elárulta, ki menthette volna meg a piros laptól

Ötvenedik születésnapját ünnepli Zinédine Zidane, aki játékosként, majd edzőként is maradandót alkotott a futballban.

Magyar Nemzet
2022. 06. 23. 9:14
zinédine zidane
(FILES) This file photo taken on February 11, 2022 shows French football coach and former footballer Zinedine Zidane attends the inauguration of a digital health center in La Castellane neighbourhood in Marseille, southern France. - Zinedine Zidane was born under a lucky star, that of 1998 world champion, the founding achievement of a singular destiny. But the genial playmaker, now a triumphant coach at Real Madrid, has often proved unpredictable, leaving his future open as he celebrates his 50th birthday on June 23, 2022. (Photo by CLEMENT MAHOUDEAU / AFP) Fotó: AFP/Clement Mahoudeau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zinédine Zidane labdarúgó-pályafutása során megnyerte a világbajnokságot, az Európa-bajnokságot és emlékezetes győztes góljának köszönhetően a Bajnokok Ligáját is. Edzőként egyedülálló bravúrt vitt véghez: 2016 és 2018 között egymás után három BL-kiírásban vezette végső sikerre a Real Madridot.

Edzőként még sok siker állhat Zidane előtt, akit a közelmúltban a PSG és a francia válogatott kispadjával kapcsolatban is szóba hoztak. Az ötvenedik születésnapját ünneplő klasszis konkrét választ ugyan nem adott a jövőjével kapcsolatban, de leszögezte:

Vannak még céljaim edzőként, a futball a szenvedélyem, előbb-utóbb visszatérek.

Zidane játékosként két világbajnoki döntőben játszott, s mindkettőben főszereplő volt. 1998-ban Brazília ellen két gólt fejelt, Franciaország pedig első vb-címét hazai pályán ünnepelhette.

– Aimé Jacquet szövetségi kapitány a mérkőzés előtt odajött hozzám és azt mondta, a rögzített helyzetekből betalálhatok, mert a brazilok nem emberfogást, hanem területvédekezést használnak, és nem túl magasak a játékosaik. Igaza lett, két gólt szereztem így. Csodálatos este volt, és még szebbé varázsolta, hogy a családtagjainkkal élhettük át azokat a pillanatokat.

2006-ban is gólt szerzett Zidane, büntetőből vette be az olaszok kapuját, ám a hosszabbításban Marco Materazzi lefejelése miatt kiállították, a franciák pedig tizenegyespárbajban elveszítették a finálét.

Az esetet néhány napja Alessandro Del Piero is felidézte lapunknak. Zidane szerint egy fontos csapattársa jelenléte sokat jelenthetett volna akkor.

Abban a pillanatban annyira dühös voltam, hogy csak Bixente Lizarazu tudott volna visszatartani, de akkor ő már nem volt tagja a válogatottnak. Fontos lett volna, hogy ott legyen mellettem, de nem tudom visszatekerni az idő kerekét. Nem vagyok büszke arra, amit tettem, de ez is része a pályafutásomnak.

2002-ban a világbajnokság – többek között Zidane sérülése miatt – hatalmas csalódást hozott a franciáknak, viszont a labdarúgó ebben az évben is vívott fontos döntőt: a Bayer Leverkusen elleni Bajnokok Ligája-fináléban Zidane szenzációs találata volt a győztes gól.

– Nem tudom, ez volt-e pályafutásom legszebb gólja, de az biztos, hogy az egyik legfontosabb. Akkorra már megnyertem minden fontos trófeát, egyet kivéve. A Bajnokok Ligája hiányzott a gyűjteményemből, és nagyon vágytam már rá. Döntőben gólt szerezni mindig csodálatos érzés. Így viszont még inkább az volt, arról nem is beszélve, hogy valóban elég szépre sikerült az a lövés.

Borítókép: Zinédine Zidane (Fotó: AFP/Clement Mahoudeau)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.