Hiába ígért revansot a címvédő – Chris Froome feltámadt

Tadej Pogacar revansot ígért a szerdai szakasz után, de a francia kerékpáros-körverseny címvédője a csütörtöki királyetapon nem tudott közelebb kerülni az összetettben élen álló Jonas Vingegaard-hoz. A brit Tom Pidcock nyerte a tizenkettedik szakaszt, a négyszeres Tour-győztes Chris Froome megrázta magát, és harmadik lett.

Magyar Nemzet
2022. 07. 14. 18:42
VINGEGAARD, Jonas
Col du Granon Serre Chevalier, 2022. július 13. Jonas Vingegaard, a Jumbo-Visma dán versenyzõje a dobogón, miután gyõzött és összetettben átvette a vezetést a 109. Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny 11., Albertville és Col du Granon Serre Chevalier közötti 152 kilométeres szakaszán 2022. július 13-án. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Galibier és Alpe d’Huez, két legendás hegy a Tour de France történetéből ugyanazon a napon. A fele sem tréfa. A kettő között ráadásként még a Croix de Fer. Három kiemelt kategóriás hegy, nem véletlenül tartották úgy, hogy a 12. szakasz az úgynevezett királyetap az idei francia kerékpáros-körversenyen.

A 12. szakasz Briancon és Alpe d’Huez között

Megspékelve azzal az érdekességgel, hogy a címvédő, sőt 2020-ban is győztes, az összetettben élen álló Tadej Pogacar a 11. napon bajba került. A szlovén majdnem három perccel lemaradt első számú kihívójától, a dán Jonas Vingegaard-tól, s az összetettben 2:22 perces hátrányba került, ami azért soknak tűnik.

Pogacar: Revansot veszek

– Nem tudom, hogy mi történt, hisz a Galibier emelkedőjén még nagyon jó erőben éreztem magam. Egész nap támadtak a Team Jumbo-Visma versenyzői, remek taktikát találtak ki. Nem tudtuk kontrollálni a történéseket, hamar egyedül maradtam, még akkor is, ha a végén Majka visszaért és segített. Nem ez volt a legjobb napom.

Revansot veszek, a Tour még nem ért véget, talán holnap én leszek az, aki három percet ad a riválisainak.

Támadni fogok, a célom, hogy mindent kiadjak magamból, amire Párizsba érünk – mondta Pogacar eltökélten a francia televíziónak adott interjúban.

A szavaihoz két rövid kiegészítés. Egy, a pártatlan nézők (ha vannak ilyenek) nem bánhatták, hogy Pogacar gyengébb napot ment, mert szerdáig roppant magabiztosnak tűnt, kevesen hitték volna, hogy meg lehet törni. Kettő, nem tévedés, a mezőnynek szerda után csütörtökön is fel kellett másznia a Galibier-re, csak most éppen a másik irányból, Briancon felől. A bringások 2652 méteres magasságig jutottak, ahol bizony már ritkább az oxigén.

Froome szökésben

Fotó: AFP/David Pintens

Egy szökevénycsoport hamar meglépett, érdekesség, hogy közöttük volt a Tour négyszeres nyertese, Chris Froome, aki súlyos balesetéből visszatérve, 37 évesen már inkább csak egy szakaszsikerben bízhat. Froome a rajt előtt felidézte az Alpe d’Huezzel kapcsolatos keserű élményeit, előrebocsátva, most jobb formára számít, azaz előre megmondta, hogy szökni készül. Így is tett, de az Alpe d’Huezt ezúttal sem bírta, úgy 10 kilométerrel a cél előtt leszakadt, amikor a brit Pidcock robbantott.

Az összetettben élen állók, ahogy arra számítani lehetett, az első két hegyen csak fárasztották, méregették egymást, az Alpe d’Huezre hagyták a döntést.

Alpe d’Huez... A síparadicsom a téli sportok szerelmeseinek így él a lelkükben:

Ám más hüttétől hüttéig ereszkedni a téli napsütésben, és megint más felkaptatni kerékpárral a csúcsra... Még akkor is, ha két év Covid után ismét fürtökben lógtak a nézők az út mellett.

Miközben elöl a terepkerékpárban a legjobbak közé tartozó Pidcock egyre fáradtabban, mégis magabiztosan tekert az élen, a sárga trikós csoport tagjai sokáig csak nézegették egymást. Pogacar úgy három és fél kilométerrel a vége előtt gondolt egyet, iramot váltott, de amikor látta, hogy Vingegaard gond nélkül átveszi a támadást, akkor visszavett a tempóból.

Másfél kilométerrel a cél előtt Pogacar ismét próbálkozott, de a dán ezúttal is ment vele. A célegyenesben a szlovén harmadszor is indított, keményen sprintelt, de Vingegaard-nak meg sem kottyant, nem változott kettejük között a különbség.

Elmaradt a revans, bajban van a címvédő.

S hogy meg ne feledkezzünk róla, Tom Pidcock nyerte a szakaszt, Froome bejött harmadiknak.

12. szakasz, Briancon–Alpe d'Huez, 165.5 km, hegyi befutó:

1. Tom Pidcock (brit, INEOS Grenadiers) 4:55:24 óra
2. Louis Meintjes (dél-afrikai, Intermarché-Wanty) 48 mp hátrány
3. Chris Froome (brit, Israel) 2:06 p h.

Az összetett állása:

1. (dán, Jumb-Visma) 46:28:46 ó
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 2:22 p h.
3. Geraint Thomas (brit, INEOS Grenadiers) 2:46 p h.

Borítókép: Jonas Vingegaard simán megőrizte a sárga trikót (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.