Megkeverték a kártyákat: a Jumbo a király előtt

Gazdát cserélt a sárga trikó a Tour de France tizenegyedik szakaszán. Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma) megnyerte az etapot, és átvette a sárga trikót az utolsó kilométerekre elfáradó Tadej Pogacartól (UAE).

Magyar Nemzet
2022. 07. 13. 17:08
VINGEGAARD, Jonas
Col du Granon Serre Chevalier, 2022. július 13. Jonas Vingegaard, a Jumbo-Visma dán versenyzõje gyõz és összetettben átveszi a vezetést a 109. Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny 11., Albertville és Col du Granon Serre Chevalier közötti 152 kilométeres szakaszán 2022. július 13-án. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már ránézésre is komoly kihívásnak tűnt a Tour de France tizenegyedik szakasza az első kategóriás Télégraphe-fal, majd a kultikus Galibier-vel és a viadal története során ritkábban használt, de nem kevésbé nehéz Granonnal, a kerékpárosok pedig tettek arról, hogy az ígéretes útvonal valóban tűzijátékot hozzon.

Szinte az első pillanatban elindult a szökés, két világsztárral. A holland Mathieu van der Poel (Alpecin–Deceuninck) számára ez a próbálkozás idei Tour-szereplése végét jelentette, a szakasz közepén feladta a francia körversenyt. A zöld trikós Wout van Aert (Jumbo–Visma) tovább növelte előnyét a pontversenyben, majd később ő is félreállt, igaz, teljesen más okból. Az utolsó lejtmenetben segítenie kellett csapattársának, Primoz Roglicnak, aki szintén nem lazsálással töltötte az addigi kilométereket.

Ő indította ugyanis az első igazán veszélyes támadást honfitársa, a sárga trikós Tadej Pogacar (UAE) ellen. A címvédő minden akcióra ugrott a Galibier-n, olykor ő is támadott, ahogy (Jumbo–Visma) is. Roglic itt el is lőtte minden puskaporát, végül több mint tizenegy percet kapott a tizenegyedik szakaszon. Ahogy azt már néhány szakasszal ezelőtt valószínűsítettük, a háromszoros Vuelta-bajnok mostantól dán csapattársa segítője.

Úgy tűnt, a Jumbo egyesített akciósorozata nem jár eredménnyel, a Tour legutóbbi két kiírásának királya, Pogacar még bele is mosolygott a kamerába. Lejtmenetben sokan felértek a legerősebbnek tűnő Pogacar, Vingegaard kettősre, sőt az utolsó emelkedőn Nairo Quintana (Arkéa Samsic) támadott először. Erre nem ugrott Pogacar, ahogy Romain Bardet (DSM) akciójára sem.

Amikor azonban Vingegaard is elindult, akkor már látszott, hogy ez nem taktika volt a szlovén részéről: a sok támadás megtette a hatását, leszakadt a sárga trikós!

Vingegaard gyorsan megelőzte Bardet-t és Quintanát, megnyerte a szakaszt és átvette a sárga trikót is. A dán kerékpáros tavaly összetettbeli második helyével is meglepetést okozott, ám akkor Pogacartól több mint öt perccel kikapott.

Most viszont a Tour de France legnagyobb esélyesévé lépett elő. Elkiabálni azért nem kell semmit: csütörtökön nem pihenő, hanem újabb három kiemelt kategóriás emelkedő vár a mezőnyre.

Tour de France, 11. szakasz, Albertville–Col de Gannon (151 km)

1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 4:18:02 óra
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Arkéa Samsic) 59 másodperc hátrány
3. Romain Bardet (francia, DSM) 1:10 perc h.
4. Geraint Thomas (brit, INEOS Grenadiers) 1:38 p h.
(...)
7. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 2:51 p h.

Az összetett állása

1. Vingegaard 41:29:59 óra
2. Bardet 2:16 p h.
3. Pogacar 2:22 p h.
4. Thomas 2:26 p h.
5. Quintana 2:37 p h.

Borítókép: Jonas Vingegaard óriási győzelmet aratott (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.