Kipusztul az emberiség – lecibálták az útról a Tourt megzavaró tüntetőket

A dán Magnus Cort (EF Education–EasyPost) nyerte meg a Tour de France mai, 10. szakaszát, amelyet tüntetők zavartak meg. A szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) megőrizte az összetettben vezetőt megillető sárga trikót, de ez csak tizenegy másodpercen múlt.

Magyar Nemzet
2022. 07. 12. 17:42
null
Illustration picture shows and the neutralization of the race following a demonstration stage ten of the Tour de France cycling race, a 148km race from Morzine les Portes du Soleil to Megeve, France, on Tuesday 12 July 2022. This year's Tour de France takes place from 01 to 24 July 2022. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN - UK OUT (Photo by DAVID STOCKMAN / BELGA MAG / Belga via AFP) Fotó: Belga via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus ott kering a francia kerékpáros-körverseny körül, három versenyző már eddig is kiesett a mezőnyből, ma reggel pedig újabb kettő, az összetettben vezető szlovén Tadej Pogacar a norvég Vergard Stake Laengen után egy másik segítőjét, George Bennettet is elveszítette. Az UAE Team Emirates új-zélandi bringása a csapat belső protokollja szerinti hétfői tesztelésen, a szünnapon akadt fenn, éjjel pedig a tünetek is jelentkeztek nála. Ezt azért fontos hozzátenni, mert a Touron a pozitív teszt idén nem feltétlenül jelenti a versenyző visszaléptetését. Amennyiben a szervezetében a vírusok koncentrációja alacsony, és az illető tünetmentes, egy három orvosból álló bizottság, amelyből az egyik a csapat orvosa, engedélyezheti a rajthoz állását. S egy másik UAE-versenyző, a lengyel Rafal Majka éppen így járt – aki ugyanúgy hegyi segítő, mint Bennett –: bár neki is pozitív lett a tesztje, őt a konzílium engedte rajthoz állni. Pogacar így egyrészt fellélegezhetett, mert különben a hét segítőjéből már csak négy maradt volna, ami a kemény hegyi szakaszok előtt nagyon rossz hír lett volna. Másrészt annak nyilván most ő sem örül, miként a mezőnyből senki sem, ha a lengyel bringás mellette tüsszent egy nagyot…

A pihenőnap után ma Morziné és Megéve között 148,1 kilométeres, hegyi befutós szakasz várt a mezőnyre, s négy hegy: a 807 méter maas Cote de Chevenoz (4. kategória, ide 2,2 kilométeren 2,9 százalékos meredekségű emelkedő vezetett fel), az 1031 méteres Col de Jambaz (3. kategória, 6,7 km, 3,8 százalék), a 661 méteres Cote de Chatillon-sur-Cluses (4. kategória, 4,5 km, 3,9 százalék), a végén pedig az 1382 méteres Montée de l’altiport de Megéve (2. kategória, 19,2 km, 4,1 százalék). 

A végén a közel húsz kilométeres emelkedő a hossza miatt azért nem ígérkezett könnyed tekerésnek.

Nagy létszámú, huszonöt fős szökevénycsoport alakult ki, amely közel hétperces előnyre tette szert a mezőny előtt. Az olasz Alberto Bettiol (EF Education–EasyPost) pedig ettől a társaságtól is ellépett, 36 kilométerrel a vége előtt fél perc volt az előnye az üldözők előtt, a mezőny pedig már hét és fél perc lemaradásban volt, amikor váratlan fejlemény történt. Ugyanazok a környezetvédelem mellett tüntetők zavarták meg a Tour de France-t, azok, akik júniusban a Roland Garrost is. A francia nyílt teniszbajnokságon egy lány a horvát Marin Cilic és a norvég Casper Ruud meccsén beszaladt a pályára, és villámgyorsan odaláncolta magát a hálóhoz. A pólóján ez állt: „We have 1028 days left”, azaz 1028 napunk van hátra. Most hét társa foglalta el a Tour útvonalát, kettőjüknek össze volt kötve a feje, a pólójukról pedig azt olvashattuk le, hogy már csak 989 napunk van hátra. Rózsaszín füstjükkel fokozták a zűrzavart.

Fotó: Europress/AFP/DAVID STOCKMAN

A Tour de France rendezői minden kerékpárost megállítottak. Miután a tüntetőket eltávolították, lerángatták az útról, folytatódott a verseny, az időkülönbségek pedig megmaradtak. Bettiol egyébként, amikor a tüntetőkhöz ért, áttört a sorukon, de nem mehetett tovább.

A főmezőnynek nőtt a lemaradása, így számolnunk kellett azzal, hogy az elöl levők közül a német Lennard Kämna (BORA–hansgrohe) átveheti az összetettben vezetőt megillető sárga trikót Pogacartól, hiszen a szakasz előtt a 21. helyen állva 8:43 perccel volt lemaradva Pogacartól. Említettük, hogy a végén a hosszú emelkedő leküzdése nem lesz egyszerű feladat, és Bettiol itt el is készült az erejével, utolérték, és el is mentek mellette. Háromszáz méterrel a cél előtt még tíz versenyző volt együtt, a végén aztán a dán Magnus Cort (EF Education–EasyPost) sprintelt a legjobban, így ő nyerte meg a szakaszt. Bár az emelkedőn volt olyan pillanat, amikor virtuálisan Kämnára került a sárga trikó, amikor beérkezett a főmezőny, nem lehetett boldog, mert azt rögzíthettük, hogy továbbra is Tadej Pogacar vezet az összetettben, az előnye 11 másodperc Kämna előtt – ez most ennyin múlt.

Tour de France, 10. szakasz, Morzine–Megéve, 148,1 km, hegyi befutó:
1. Magnus Cort (dán, EF Education–EasyPost) 3:18:50 óra
2. Nick Schultz (ausztrál, BikeExchange–Jayco) azonos idővel
3. Luis León Sánchez (spanyol, Bahrain Victorious) 7 másodperc hátrány
...10. Lennard Kämna (német, BORA–hansgrohe) 22 mp h.
...20. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 8:54 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 37:11:28 óra
2. Kämna 11 másodperc hátrány
3. (dán, Jumbo–Visma) 39 mp h.
4. Geraint Thomas (brit, INEOS Grenadies) 1:17 perc hátrány

Szerdán az Albertville és Le col de Granon közötti 152 kilométer megtétele és újabb hegyi befutó vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely összesen 3328 kilométert teker, amíg jövő vasárnap Párizsban a hagyományok szerint célba ér a Champs-Élysées-n. 

 A belga Quick-Step–Alpha Vinyl csapat sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a következő öt évben Soudal–Quick-Stepként szerepel majd, a főszponzor az ugyancsak belga, jelenlegi Lotto–Soudal csapattól érkezik. A Quick-Step azt is bejelentette, hogy nem hosszabbítják meg a brit Mark Cavendish szerződését. A 37 éves sprinterklasszis tavaly a Tour de France-on megszerezte a pontverseny győztesét megillető zöld trikót, négy szakaszt nyert, összességében 34. Tour-szakaszsikerével beérte az örökrangsor élén a belga Eddy Merckxet. A rekorddöntésre idén nincs lehetősége, mert az idei Tourra nem nevezték be, a Quick-Step a 25 éves holland Fabio Jakobsen mellett tette le a voksát. Cavendish a májusi Giro d’Italián kapott lehetőséget, egyetlen sikerét a balatonfüredi mezőnyhajrában aratta. Ha mindhárom Grand Tourt (Giro d’Italia, Tour de France, Vuelta) figyelembe vesszük, ezeken Cavendishnek 53 etapsikere van (Tour: 34, Giro: 16, Vuelta: 3), és az örökrangsorban a harmadik helyen áll Merckx (64) és az olaszok legendás sprintere, Mario Cipollini (57) mögött. Májusban úgy fogalmazott, még két évig folytatná a pályafutását.

Borítókép: Erre a jelenetre senki sem számított a szakasz előtt (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.