Volt, aki inkább betolta a biciklit a kegyetlen emelkedőn

A címvédő Tadej Pogacar már a csütörtöki, harmadik kategóriás emelkedőn záruló szakaszon átvette a sárga trikót az idei Tour de France-on, az első komoly hegyi szakaszon pedig tovább növelte előnyét.

Magyar Nemzet
2022. 07. 08. 17:46
POGACAR, Tadej
Longwy, 2022. július 7. Tadej Pogacar, az UAE-Team Emirates versenyzõje az összetettben vezetõ sárga mezében a pódiumon, miután gyõzött a109. Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny 6., Binche és Longwy közötti 219,9 kilométeres szakaszán 2022. július 7-én. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken rendezték a Tour de France első komoly hegyi szakaszát. A La Planche des Belles Filles-i befutó nevének leírásánál már csak a befutó előtti emelkedő volt nehezebb, a végén húsz százalék feletti meredekséggel.

A hetedik etapon sokáig a szökevénycsoport állt az élen. Sőt, Lennard Kämna (BORA–hansgrohe) még száz méterrel a célvonal előtt is vezetett, mégsem tudott a Giro d’Italia után a Touron is komoly hegyi befutót nyerni.

Ekkor ugyanis utolérte őt (Jumbo–Visma) és a sárga trikós Tadej Pogacar (UAE). Kettejük párharcát a címvédő szlovén nyerte, aki zsinórban a második szakaszát nyerte az idei Touron, és tovább növelte összetett előnyét.

Vingegaard csapattársa, a háromszoros Vuelta-bajnok Primoz Roglic szerdai bukása után most csak néhány másodpercet veszített, de úgy tűnik, mostantól neki kell a dánt segítenie az idei francia körversenyen.

Nairo Quintana (Arkéa Samsic) és Louis Meintjes (Intermarché–Wanty) közel egy perc hátránnyal ért célba, utóbbi ráadásul az emelkedő végét kerékpárját tolva, gyalog tette meg. Természetesen nem ez volt a stratégia, a dél-afrikai kerekes váltója ragadt be, és Meintjes úgy volt vele, hogy a szerelés már több időt venne igénybe, mint a célba futás.

Náluk is rosszabbul járt a titkos esélyesnek tartott Alekszandr Vlaszov (BORA–hansgrohe), aki 1:39 perc hátrány gyűjtött össze az első komoly hegyi szakaszon.

Tour de France, 7. szakasz, Tomblaine–La Planche des Belles Filles (176 km)

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:58:40 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) azonos idővel
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 12 másodperc hátrány

Az összetett állás

1. Pogacar 24:43:14 óra
2. Vingegaard 35 mp h.
3. Geraint Thomas (brit, INEOS Grenadiers) 1:10 perc h.

Borítókép: Tadej Pogacar jó úton halad a harmadik összetett siker felé (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.