Nyakcsigolyatörés a Touron egy figyelmetlen szurkoló miatt! + videó

Még csak a 6. szakaszon van túl a Tour de France, de a francia országúti kerékpáros körversenyen már jó néhány bukást láttunk. A szerdai nap különösen bővelkedett a sérülésekben.

Magyar Nemzet
2022. 07. 07. 13:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 5. szakaszon szerdán a Lille és Arenberg közötti 157 kilométeres etapon tizenegy kockaköves szakasz volt, összesen 19,4 kilométeren, és ez a terep önmagában is rendkívül veszélyes. Ha pedig az út szélén álló szurkolók figyelmetlenek, akkor még nagyobb az esély a bukásra és a súlyos sérülésre. Sajnos ez történt a harmadik szektorban, ahol a nagy sebességgel érkező Daniel Oss összeütközött egy nézővel, a bukás során pedig nyakcsigolya-törést szenvedett. Csapata, a TotalEnergies közlése szerint a 35 éves olasz bringás néhány hétig egyáltalán nem mozoghat. Az éppen Oss mögött tekerő Michael Gogl sem úszta meg komoly sérülések nélkül a balesetet, ugyanis átesett az előtte haladó társán, s olyan szerencsétlenül ért földet, hogy a medence- és a kulcscsontja tört el. Az Alpecin–Fenix osztrák versenyzőjét Belgiumba szállították megoperálni.

Ugyancsak a verseny feladására kényszerült Jack Haig, igaz ő nem a macskaköves részen bukott, hanem egy körforgalomban egy az útra sodródó szénabála okozta a vesztét. A tavalyi Vueltán harmadik helyezett ausztrál versenyzőnek, a Bahrain–Victorious bringásának több helyen eltört a csuklója. 

Ebben a balesetben volt érintett a nagy esélyesek között számon tartott Primoz Roglic is, de a Jumbo–Visma szlovén klasszisa megúszta vállficammal az esést, és saját maga orvosolta a problémát.

Ez a szalmabála okozta a tömegbukást:

– Sajnos nem úsztam meg bukás nélkül, köszönhetően a szalmabálának és a szűk útnak. Nem nagyon értettem, hogy mi történik, csak annyit észleltem, hogy a bringám nekiütközik valaminek. Megsérült a csípőm és kiugrott a vállam – nem ez a legjobb érzés, szinte ordítottam a fájdalomtól, de leültem egy néző székére, visszatettem saját magamnak és folytathattam a szakaszt – nyilatkozta Roglic, aki az elmúlt három évben megnyerte a Vueltát, a spanyol körversenyt, két éve pedig másodikként zárt a Touron honfitársa, a tavaly is győztes Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) mögött. Úgy, hogy az utolsó előtt szakasz, egy egyéni időfutam előtt még ő vezetett.

Roglic az út szélén sokáig bajlódott a kificamodott vállával, emiatt két perc hátrányt szedett össze Pogacarral szemben. Mint hozzátette, egyelőre nem tudja, ezek után mire számíthat magától, de nem gondolja, hogy elvesztette az esélyét a végső győzelemre.

Ma az idei leghosszabb szakaszával folytatódott a Tour de France, Binche és Longwy között 220 kilométert tett meg a mezőny. A szakaszt Pogacar nyerte meg, aki ezzel az összetettben is az élre állt. Az eddigi sárga trikós belga Wout van Aert (Jumbo–Visma) 7:28 perc hátránnyal csak 103. lett, és az összetettben visszaesett az 54. helyre.

Tour de France, 6. szakasz, Binche–Longwy, 220 km
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 4:27:13 óra
2. Michael Matthews (ausztrál, BikeExchange-Jayco) azonos idővel
3. David Gaudu (francia, Groupama-FDJ) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 20:44:44 óra
2. Neilson Powless (amerikai, EF Education–EasyPost) 4 másodperc hátrány
3. (dán, Jumbo–Visma) 31 mp h.

Pénteken a Tomblaine-ből induló 176,5 kilométeres táv megtétele és az idei első hegyi befutó a La Planche des Belles Filles-en vár a 109. Tour de France mezőnyére. A kerékpárosok összesen 3328 kilométert tekernek, amíg július 24-én célba érnek Párizsban a Champs-Élysées-n.

A női Giro d'Italia mai 7. szakaszát Prevalle és Passo del Maniva között 112,9 kilométeren hegyi befutó után a francia Juliette Labous (DSM) nyerte, (SD Worx) 19:03 perc hátránnyal 92. lett. Az összetettben továbbra is a holland Annemiek van Vleuten (Movistar) vezet, aki a mai szakaszon második lett. Vas az összetettben az 53. helyen áll 30:40 perc hátránnyal.

Borítókép: Daniel Oss nagy bukása (Forrás: Twitter/Le Parisien)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.