A Giro új magyar sztorija: Fetter Eriket is láthattuk az élen + videó

A Giro d'Italia negyedik, ámelső olaszországi szakaszán jó volt látni, amikor a szökevények csoportjával meglógó Fetter Erik vezette a mezőnyt, az Etnára a célba aztán a német Lennard Kämna ért be elsőként, az összetettben pedig a spanyol Juan Pedro López vette át a vezetést.

2022. 05. 10. 17:57
105th Giro d'Italia 2022 - Stage 4
1396478330 Fotó: Tim de Waele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A varázslatos hangulatban lezajlott, az utak mentén negyedmillió szurkoló által kísért magyarországi szakaszok után a Giro d’Italia mezőnyét hétfőn a sármelléki repülőtérről három különjárattal átdobták Szicíliába, ahol kedden rögtön kőkemény etappal folytatódott a háromhetes olasz körverseny. Avolából indulva 172 kilométeres úton az Etnára kellett felkapaszkodni; no persze Európa legmagasabb működő vulkánján nem 3357 méterre, a kráter széléhez, de az 1892 méteren kijelölt célba feltekerni is komoly kihívásnak ígérkezett. 

Az utolsó negyven kilométeren végig emelkedőn kellett menni, s egy rövid szakaszon 14 százalékos is volt a meredekség. Erre persze lehetett készülni, nem úgy, mint arra, hogy rögtön a rajt után a városban bukás lesz,  tíz kilométerrel odébb pedig az egyik kísérő motoros nekimegy az utat szegélyező kőfalnak, és beborul a sűrű mezőny közepébe.

Jó néhány versenyző itt is bukott, szerencsére nagyobb sérülés nem történt. Az egyik nagy sztár mégis kiszállt a mezőnyből, a kolumbiai Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) csapata tájékoztatása szerint már napok óta csípősérüléssel bajlódik.

Számunkra azonban az volt a legfontosabb történés, hogy a több támadási kísérlet után összeállt tizennégy fős szökevénycsoportban ott volt Fetter Erik (EOLO–Kometa)! A szökevények előnye tizenegy perc is volt, de a mezőny – benne Valter Attilával (Groupama–FDJ) és Peák Barnabással (Intermarché–Wanty) – ennél több előnyt nem akart adni nekik. A különbség mindenesetre nem csökkent gyorsan, a nyolcas szám jegyében 88 kilométerrel a vége előtt éppen nyolc perc volt. Az élboly szépen összedolgozott, megvolt a váltott vezetés, és jó volt látni, amikor éppen Fetter Erik haladt az élen. 

Még negyven kilométerrel a cél előtt is 6:55 perc volt a szökevények előnye, amikor elkezdett emelkedni az út, s kezdtek felpörögni az események. A mezőny zárkózott, az elöl levők közül pedig Stefano Oldani (Alpecin–Fenix) otthagyta a többieket. Hatan mentek utána, Fetter Erik már nem volt ebben a csoportban. Időközben az összetettben vezető Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix), aki nem a hegyek királya, a főmezőnytől is lemaradt, ezzel eldőlt, hogy a becses rózsaszín trikó valaki másra kerül át a nap végén.

A spanyol Juan Pedro López (Trek–Segafredo) utolérte Oldanit, el is lépett mellette, a tízkilométeres kapu alatt már ő haladt át elsőként. 2,5 kilométerrel a vége előtt azonban a német Lennard Kämna (Bora–Hangsrohe) már ott volt mellette, és ők ketten meccseltek a szakaszgyőzelemért. Az utolsó kanyarban a spanyol hibázott, így Kämna nyerte meg a szakaszt, aki pénteken is próbálkozott Visegrádon, de ott nem járt sikerrel a szökése. López úgy haladt át a célvonalon, hogy közben dühösen csapkodta a kormányát, pedig örömre is bőven van oka, ugyanis az összetettben ő állt az élre, az eredményhirdetésnél ő vehette fel a rózsaszín trikót.

Fetter Erik végül 12:32 perc hátránnyal a 65., a győztestől 13:31 perccel elmaradva a 70. helyen ért célba, Peák Barnabás pedig 22:54 perc hátránnyal 107. lett. De erre se legyintsünk, mert Peák az eddigi rózsaszín trikós Mathieu van der Poellal azonos csoportban tekert be.

A nap magyar hőse, Fetter Erik felemás érzésekkel nyilatkozott:

– Az volt a cél, hogy szökésbe kerüljek, mert valószínűsítettük, hogy a szökés hazaér, és a vége feküdhet nekem. A taktikánk jónak bizonyult, hiszen a mi szökésünkből került ki a győztes, de sajnos én az emelkedő aljában leszakadtam, így nem tudtam harcolni a győzelemért. Az emelkedőn eléggé rosszul éreztem magam, messze voltam a legjobb formámtól, és emiatt kicsit csalódott vagyok, mert ma minimum egy top10-es eredményt is el lehetett volna érni – mondta az EOLO–Kometa versenyzője, majd hozzátette, hogy mivel még sok szakasz van hátra, bízik benne, hogy lesz még a mostanihoz hasonló lehetősége. 

Giro d'Italia, 4. szakasz, Avola–Etna-Nicolosi, 172 km, hegyi befutó:

1. Lennard Kämna (német, BORA–hansgrohe) 4:32:11 óra
2. Juan Pedro López (spanyol, Trek–Segafredo) azonos idővel
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché–Wanty-Gobert Matériaux) 34 másodperc hátrány
...65. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 12:32 perc hátrány
...70. Valter Attila (Groupama–FDJ) 13:31 p h.
...97. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin–Fenix) 22:54 p h.
...107. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty-Gobert Matériaux) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. López 14:17:07 óra
2. Kämna 39 másodperc hátrány
3. Taaramäe 58 mp h.
...61. Valter 13:27 perc hátrány
...64. Fetter 14:33 p h.
...132. Peák 29:13 p h.

Szerdán a Catania és Messina közötti 174 kilométeres etap megtétele vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal – amelynek első három szakaszát rendezték Magyarországon – május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

Borítókép: Fetter Erik a mezőny élén (Fotó: Tim de Waele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.