Lecsapott a koronavírus a Tour de France-ra

A zöld trikós Wout van Aert az idei Tour de France második duplázója, a belga klasszis a negyedik után a nyolcadik szakaszt is megnyerte a francia kerékpáros-körversenyen. A sárga trikós Tadej Pogacar tovább növelte előnyét összetettben.

Magyar Nemzet
2022. 07. 09. 17:55
Wout van Aert Tour de France
CYCLING-SUI-TDF2022-STAGE8 Wout van Aert zöld trikó Fotó: AFP/THOMAS SAMSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dániai szakaszok után a Tour de France idei nyolcadik befutója ismét Franciaországon kívül, a svájci Lausanne-ban várt a mezőnyre. A dimbes-dombos etap végén egy rövid, de meredek, harmadik kategóriás emelkedő várt a mezőnyre.

Két kerekest azonban már a rajt előtt, pozitív koronavírus-teszt miatt elvesztett a Tour: a francia Geoffrey Bouchard (Ag2r Citroën) különösen csalódott volt, hiszen a három Grand Tour közül már csak a hazai viadalán nem nyerte meg soha a hegyi trikót, erre legalább egy évet várnia kell. Vegard Laengen (UAE) személyében pedig a címvédő, sárga trikós Tadej Pogacar veszített fontos segítőt.

A szlovén sztárnak a folytatás sem alakult jól: a szakasz elején belekeveredett egy nagyobb bukásba, de nem esett baja, ezt a szakaszt követő villáminterjúban is megerősítette.

A szakasz nagy részében három szökevény volt elöl, de közülük a legkitartóbb Fred Wrightot (Bahrain Victorious) is befogta a főmezőny az utolsó emelkedő alján.

A viszontagságok nem zavarták meg Pogacart, aki az elmúlt két nap szakaszsikere után a triplázásra hajtott. Ez ugyan nem jött össze a szlovén kerekesnek, de mivel a harmadik helyen célba ért, szerzett négy másodperc időjóváírást, így növelte előnyét összetettben.

A szakaszt a pontverseny éllovasa, a zöld trikós Wout van Aert (Jumbo–Visma) nyerte, aki a negyedik etap után másodszor ünnepelhetett az idei Touron.

– A mai nap nagyszerű lehetőség volt, hogy sok pontot szerezzünk. Örülök, hogy a csapatom elvégezte a feladatát. A legmeredekebb részen nagyon nehéz volt tartani a tempót Pogacarral, a sprint már könnyebb volt – mondta a szakaszsiker után Van Aert, aki korábban szintén viselte idén a sárga trikót is.

Tour de France, 8. szakasz, Dole–Lausanne (186 km)

1. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) 4:13:06 óra
2. Michael Matthews (ausztrál, BikeExhange–Jayco) azonos idővel
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) a. i.

Az összetett élmezőnye

1. Pogacar 28:56:16 óra
2. (dán, Jumbo–Visma) 39 másodperc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, INEOS Grenadiers) 1:14 perc h.

Amerikai siker Olaszországban

A női Giro d’Italia utolsó előtti szakaszát is szombaton rendezték. A viadal legmagasabb emelkedőjét is tartalmazó etapot az amerikai Kristen Faulkner (BikeExchange–Jayco) nyerte. A holland rózsaszín trikós, Annemiek van Vleuten (Movistar) ugyan vesztett néhány másodpercet legközelebbi üldözőjével, az olasz Marta Cavallival (FDJ) szemben, de 1:52 perces előnye így is gyakorlatilag végső győztessé teszi a vasárnapi, szinte teljes sík zárószakasz előtt. Vas Blanka (SD Worx) a 63. helyen ért célba, több mint fél óra hátrányban Faulkner mögött. A magyar kerekes összetettben három pozíciót visszaesve az 53. helyről várja az utolsó versenynapot.

 Borítókép: A zöld trikós Wout van Aert öröme (Fotó: AFP/Thomas Samson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.