Hulk-szerű öröm Michael Johnson rekordjának megdöntése után

Az amerikai sprinterlegenda, Michael Johnson országos csúcsa is megdőlt a 200 méteres síkfutás döntőjében a eugene-i atlétikai világbajnokságon. A győztes Noah Lyles idejénél csak két jamaicai, Usain Bolt és Yohan Blake tudott jobbat valaha.

Magyar Nemzet
2022. 07. 22. 9:57
LYLES, Noah
Eugene, 2022. július 22. Az amerikai Noah Lyles (b3) megnyeri a férfiak 200 méteres sprintversenyének döntõjét az Oregonban zajló eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokságon 2022. július 21-én. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Johnson az 1996-os atlantai olimpián teljesítette 19,32 másodperc alatt a kétszáz métert, s az akkori világcsúcsa sokáig utolérhetetlen volt. Usain Bolt a 2008-as pekingi olimpián döntötte meg a rekordot (19,30), amelyet egy évvel később, a berlini vb-n 19,19-ig faragott le. Ez a jelenleg is élő világcsúcs.

Erre nem jelentett veszélyt, ugyanakkor egyetlen századdal, de megdöntötte Johnson amerikai rekordját: 19,31-es idővel szerezte meg az aranyérmet eugene-i vb-n, s egyúttal megvédte a világbajnoki címét, hiszen a 24 éves Lyles 2019-ben Dohában is a szám győztese volt.

A tokiói olimpián tavaly bronzérmes amerikai megadta a módját az ünneplésnek: a befutó után Hulk-szerűen széttépte magán a mezét és vicsorított.

LYLES, Noah
Noah Lyles öröme a győzelme után Fotó: C. J. Gunther

A mostani fináléban a riválisok nem késztették nagy versenyre, a második helyezett Kenneth Bednarek mintegy háromméteres hátránnyal futott be a célba mögötte. Egyébiránt a száz méterhez hasonlóan kétszázon is színtiszta amerikai dobogó alakult ki, hiszen Lyles mögött két honfitársa, a már említett Bednarek, valamint Erriyon Knighton lett az ezüst-, illetve bronzérmes.

Lyles ideje azért is figyelemre méltó, mert a világ idei legjobbja, egyúttal csak két jamaicai klasszis, Usain Bolt (a már említett rekordjaival) és Yohan Blake (19,26) tudott ennél jobbat valaha.

A nőknél kettős jamaicai győzelem született 200 méteren: Shericka Jackson 21,45 másodperces világbajnoki csúccsal zárt az élen, több mint három tizeddel megelőzve honfitársát, a 100-on aranyérmes Shelly-Ann Fraser-Pryce-t. Jackson ideje ugyancsak szenzációsnak mondható, ennél gyorsabban csak a világcsúcstartó Florence Griffith-Joyner (21,34 mp) futotta le a távot még 1988-ban. A bronzérmet a címvédő brit Dina Asher-Smith szerezte meg.

18. atlétikai világbajnokság, Eugene. 200 méteres síkfutás, férfiak: 1. Noah Lyles (Egyesült Államok) 19,31 másodperc, 2. Kenneth Bednarek (Egyesült Államok) 19,77, 3. Erriyon Knighton (Egyesült Államok) 19,80; nők: 1. Shericka Jackson (Jamaica) 21,45, 2. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica) 21,81, 3. Dina Asher-Smith (Nagy-Britannia) 22,02

Borítókép: Noah Lyles nagy előnnyel nyeri meg a 200 méteres síkfutás világbajnoki döntőjét (Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.