Mi lesz a Liu fivérekkel? – távozik Magyarországról a kínai sikerkovács

A Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) kedd este arról tájékoztatott, hogy tíz év után elköszönt Csang Csing Lina, rövid pályás gyorskorcsolya-válogatottunk vezetőedzője.

Magyar Nemzet
2022. 07. 12. 18:56
Liu Shaolin, Liu Shaoang
Peking 20220214 Téli Olimpia Beijing 2022 Fotó Nemzeti Sport Árvai Károly A képen: Bánhidid Ákos , Csang Csing Lina , Liu Shaoang , Liu Shaolin Sándor Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon komoly veszteség a magyar sportnak, hogy a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatottunkat történelmi sikerekig, mindenekelőtt két olimpiai bajnoki címig vezető 48 éves kínai szakember, Csang Csing Lina tíz esztendő után távozik a nemzeti csapat éléről  és Magyarországról is.

Csang Csing Lina 2012 nyarán érkezett Magyarországra, ekkor lett a válogatott szakmai tanácsadója, a 2014-ben Szocsiban megrendezett téli ötkarikás játékokat követően pedig vezetőedzőként dolgozott. Kiemelkedő szerepe volt hazánk korcsolyasportjának történelmi sikereiben, Magyarország első téli olimpiai aranyérme, illetve a sportág első hazai egyéni olimpiai aranyérme megszerzésében, és számos további történelmi elsőség, világcsúcs elérésében. Érdemeit elismervén 2019-ben a Nemzeti Színházban megrendezett Év sportolója gálán az év edzőjének járó díjjal jutalmazták kollégájával, Bánhidi Ákossal együtt. Az amerikai Shane Tusup, a háromszoros olimpiai bajnok úszó trénere után Csang Csing Lina lett a második külföldi szakember hazánkban, aki munkásságával kiérdemelte az elismerést. A phjongcshangi ötkarikás játékok után a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat) vehette át, a pekingi olimpia után pedig a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.

Mint ismert, 2018-ban férfiváltónk (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba) megszerezte a téli olimpiák első magyar aranyérmét, idén februárban pedig Liu Shaoang 500 méteren a másodikat.

A MOKSZ tájékoztatása szerint a szakvezető hazatér, és szülőhazájában, Kínában tesz eleget az új kihívásoknak. A magyar csapat új szakmai vezetője a világraszóló sikerekből az elmúlt időszakban csapatvezetőként és edzőként részt vállaló Bánhidi Ákos lesz. Továbbra is az edzői stáb tagja marad a dél-koreai Dzse Szu Csun, a női csapat élére pedig Nicholas Gooch brit edző érkezik.

De a nagy kérdés az, mi lesz ezután Liu Shaoanggal és Liu Shaolin Sándorral.

A Magyar Országos Korcsolyázószövetség a korcsolyatársadalom és minden magyar sportszerető ember nevében köszönetét fejezi ki az edzőnőnek a kiemelkedő sporteredményekért és a felejthetetlen élményekért – áll a MOKSZ közleményében.

A MOKSZ kommunikációs vezetője, Oláh Andrea a közlemény mellett jelezte a médiának, hogy kérdés, kérés esetén keressük bátran, bizalommal. Megtettük, és négy kérdést fel is tettünk:

– Milyen új kihívás várja Csang Csing Linát Kínában: utánpótlásvonalon fog dolgozni vagy esetleg a kínai válogatott vezetőedzője lesz?

– Mikor közölte a távozási szándékát a magyar szövetséggel? Már hónapokkal korábban vagy ez egy friss fejlemény?

– A MOKSZ próbálta-e maradásra bírni?

A MOKSZ kommunikációs vezetője minden kérdés után nagy levegőt vett, majd arra kért bennünket, hogy küldjük el írásban is a kérdéseinket.

Nem sokkal éjfél előtt a következő választ kaptuk:

„Köszönjük az érdeklődést, alábbiakban a válaszok: Zhang Jing Lina nem tájékoztatta arról szövetségünket, hogy milyen pozícióban fog dolgozni. Természetesen szövetségünk minden tőle telhetőt megtett, hogy maradásra bírja az edzőnőt, ő azonban hazájában szerette volna folytatni.”

FRISSÍTÉS!!!

Egyik klasszisunk is hazát vált, sok a rejtély a gyorskorcsolyázóknál

Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina újai elváltak:

Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Borítókép: Csang Csing Lina a jövőben már nem dolgozik a magyar sikerekért (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.