Szilágyi Áron Tutanhamon fáraó halotti maszkjában ünnepelhetett + videó

Szilágyi Áron már 2007-ben, 17 évesen világbajnok lett csapatban, azóta egyéniben három olimpiai aranyat szerzett, ennél szinte nincs feljebb kardvívásban, viszont az egyéni vb-arany hiányzott a pályafutásából. Egészen tegnapig, mert a kairói világbajnokságon őt koronázták meg.

2022. 07. 19. 7:16
null
Cairo 15-23 July 2022 Fencing World championships Saber In photo: SZILAGYI Aron HUN Photo: BizziTeam/FIE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntő vége nagyon izgalmas lett, mert hiába vezetett 14-12-re a francia Maxime Pianfetti ellen, a párizsi Sorbonne-on matematikusnak tanuló ellenfele 14-14-re egyenlített, és a mindent eldöntő tus megítélését videózás előzte meg, hogy ki is adta. De fellélegezhettünk, a zsűri háromszoros egyéni olimpiai bajnokunk javára döntött, aki így pályafutása során először egyéni világbajnok lett.

A döntő drámai pillanatai:

Maxime Pianfetti és edzője is ünnepelt az ítélet előtt – de feleslegesen.

Egyiptomban vagyunk, és az eredményhirdetésnél Szilágyi Áron stílszerűen az emberiség történetének egyik legnagyobb kincsét, Tutanhamon fáraó halotti maszkját is megkapta – no persze nem azt, amit a kairói Egyiptomi Múzeumban őriznek, hanem egy „másolatát”, klasszisunk ebben is ünnepelhetett.

Az eredeti amúgy színaranyban így néz ki:

A ceremónia után Szilágyi Áron a Magyar Vívószövetség honlapján a következő nyilatkozatot adta:

– Haragszom kicsit magamra a döntő miatt… Pontosan tudtam, hogy úgy kell odaállnom Pianfettivel szemben, mintha mondjuk a koreai Oh lenne az ellenfél, valamiért még sem voltam eléggé koncentrált. Szerintem már korábban is megadhatták volna a javamra az aranyat jelentő tust, de az utolsót követően biztos voltam abban, hogy nem ítél ismét ellenem a zsűri. A Bazadze elleni elődöntő egészen más meccs volt, mint az Európa-bajnoki. Nem szoktam hozzá, hogy csoportkört kelljen vívnom, felkészületlenül ért a törökországi asszó. (Négy hete az antalyai Eb-n a 32 között kapott ki a grúztól – a szerk.) Most viszont bemelegítettem, készen álltam a meccsre, és nem zavartak meg a grúz szokásos hisztijei sem. Nagyon boldog vagyok, hogy összejött a világbajnoki aranyérem, de arra a kérdésre még nem tudok rögtön válaszolni, hogy ezek után mi az, ami még motivál. Pontosabban igen: most a csapatverseny!

Fotó: Magyar Vívószövetség

A mester, egyben a válogatott edzője, Decsi András a következőket mondta:

– Áront sem kerülte el Kairóban a betegség, ennek ellenére ismét bebizonyította, hogy ő a világ legjobb kardvívója. Akadtak a nap folyamán meleg pillanatok, de ezeket is sikerült kezelnie. A szokásos tudatossággal haladt Áron a verseny során előrébb és előrébb, fantasztikus, hogy ezt a célját is teljesítette.

A magyar válogatott a szállodában így köszöntette klasszisunkat:

Szilágyi Áron a hivatalos közösségi oldalán az éjjel két bejegyzéssel rukkolt ki.

„Sikerült!  Voltak hullámvölgyek a mai napon, sőt néha páratlanul nehéz szituációk is, de igyekeztem mindig visszajönni belőlük. Magamnak hazudtam volna, ha azt mondom, nem annyira fontos ez a világbajnoki aranyérem. Nagyon fontos volt ez a cím és nagyon-nagyon örülök neki, hogy megvan! Elmondhatatlanul hálás vagyok nektek az egész napos szurkolásért! Ti vagytok a legjobbak!” – címezte a követőinek egy képgaléria kíséretében.

Majd az állapotát arra változtatta, hogy „áldottnak érzi magát”, megosztott egy fotót a győzelme pillanatáról, és annyit írt hozzá: „Hazahozom az aranyat… Köszönöm.”

Csak annyit tehetünk hozzá: mi köszönjük!

Borítókép: Szilágyi Áron a vb-arany mellé igazán különleges „trófeát” is kapott (Forrás: Magyar Vívószövetség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.