Drámai végjáték után Szilágyi Áron megszerezte első egyéni vb-aranyát

Szilágyi Áron aranyérmet nyert a kairói vívó-világbajnokság férfikard egyéni versenyében – háromszoros olimpiai bajnokunknak ez az arany még hiányzott a kollekciójából.

Magyar Nemzet
2022. 07. 18. 19:57
2022 World Fencing Championships
epa10078107 Aron Szilagyi of Hungary reacts against Sandro Bazadze of Georgia during men's sabre semi final match at the Fencing World Championships, in Cairo, Egypt, 18 July 2022. EPA/MOHAMED HOSSAM Fotó: MTI/EPA/MOHAMED HOSSAM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról már beszámoltunk, a kairói vívó-világbajnokságon a férfikardozók mai versenyében parádés teljesítménnyel jutott be a legjobb négy közé, háromszoros egyéni olimpiai bajnokunk a 16 között éppen egy másik klasszisunkat, a 2017-es egyéni világbajnok Szatmári Andrást győzte le 15-9-re, a negyeddöntőben pedig az olasz Pietro Torrét 15-8-ra verte. Szilágyi az esti programban az elődöntőben a grúz Sandro Bazadzével csapott össze, akit tavaly a tokiói olimpián a négy között nagy csatában győzött le 15-13-ra, négy hete viszont az antalyai Eb-n a 32 között 15-7-re kikapott tőle. A török városban Bazadze a folytatásban is kiválóan forgatta a pengét, olyannyira, hogy megnyerte az Eb-t, így most a regnáló olimpiai és az Európa-bajnok csapott össze. 

Szilágyi Áron 7-5-ös vezetésénél volt először két tus különbség a felek között, „félidőben” 8-5-nél jött az egyperces szünet, de utána a hatalmas termetű grúz kétszer is hibátlanul védett, majd vágott vissza, így 8-7-re alakult az állás. Újra versenyzőnk pillanatai következtek, egy fejvágás a 10-7-es vezetését jelentette. 10-9-nél aztán megint nagyon izgalmas lett az asszó, de Bazadze nem tudott egyenlíteni. A végjáték pedig egyértelműen olimpiai bajnokunké volt, Szilágyi 15-11-re győzött. Készülhetett első egyéni vb-döntőjére, mégpedig a 25 éves francia Maxime Pianfetti ellen, aki a vb előtt csak a 25. helyen állt a világranglistán, és eddig nemhogy olimpián vagy világbajnokságon, még világkupa-versenyen sem szerzett érmet. Ezen a napon azonban ihletett formában vívott, kivert két csapatban olimpiai bajnok dél-koreait – egyikük a világranglista-vezető Kim Dzsong Hvan volt –, és a tokiói olimpia egyéni ezüstérmesét, az olasz Luigi Samelét is ő búcsúztatta.

Pianfetti  a döntőt is lehengerlően kezdte, 6-3-ra elhúzott, de Szilágyi innen 8-6-ra fordított. A szünet után 10-6-ra lépett meg, majd 12-8-ra és 14-12-re is vezetett, azonban a francia 14-14-re egyenlített, ennél drámaibb nem lehetett volna a befejezés. A végjátékban a zsűri két vitatott esetben is a franciának kedvezett, és az utolsó tus megítélését is videózás előzte meg. Ám utána Szilágyi keze lendülhetett a magasba, ő győzött 15-14-re, és pályafutása során először egyéni világbajnok lett! Pianfetti mutogatott, hogy szerinte ő győzött, de ennek már semmi jelentősége nincs.

– Nyertem 2012 óta három olimpiát, de a világbajnokságok nem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna, egy bronzérmem volt és nyolcas döntős helyezésem. Magamnak hazudtam volna, ha azt mondom, nem annyira fontos ez a világbajnoki aranyérem. Nagyon fontos volt, és nagyon-nagyon örülök neki, hogy megvan! – nyilatkozta még az eredményhirdetés előtt Szilágyi Áron. 

További nyilatkozatok, videók ITT találhatók. 

Borítókép: Szilágyi Áron a nap során végig jól koncentrált (Fotó: MTI/EPA/MOHAMED HOSSAM)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.