Szilágyi Áron egyéni vb-t még nem nyert, de most csak két lépésre van tőle!

A kairói vívó-világbajnokságon a férfikardozóknál háromszoros olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron bejutott a legjobb négy közé, az esti programban a cél pályafutása első egyéni vb-aranya.

Magyar Nemzet
2022. 07. 18. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kairói vívó-világbajnokságon a selejtezők után ma az első éremosztó napon a férfikardozók és a női párbajtőrözők léptek pástra, és a 64-es főtáblán mind a két szakágban ott volt mind a négy versenyzőnk: Szilágyi Áronnak és Szatmári Andrásnak kiemeltként nem kellett vívnia a selejtezőben (előbbi 2., utóbbi 17. volt a világranglistán), Gémesi Csanád és Decsi Tamás pedig túljutott a selejtezőn. A hölgyeknél Kun Anna (5.) megúszta a selejtezőt, Muhari Eszter, Büki Lili és Nagy Kinga pedig felverekedte magát a főtáblára. Itt ma Büki és Nagy a 32 közé már nem tudott bejutni, utóbbi a 2012-es, londoni olimpiai bajnok ukrán Jana Semjakinával szemben szoros asszóban, 15-13-ra maradt alul. Kun és Muhari viszont két győzelemmel a legjobb 16-ba került, s Muhari a csapatban olimpiai és világbajnok, már 42 éves észt Irina Embrichet is legyőzte 13-12-re. Sajnos a legjobb nyolcba már egyik versenyzőnk sem jutott be. Kun 14-9-re kapott ki a 2018-as világbajnok olasz Mara Navarriától, Muharit pedig a dél-koreai Szong Sze Ra, a világranglista harmadik helyezettje győzte le 15-9-re. A végelszámolásnál  Kun Anna a 10., Muhari Eszter a 15., Nagy Kinga a 34., Büki Lili pedig a 38. helyen végzett a 159 fős mezőnyben.

Férfikardban a tokiói olimpiai bronzérmes, négy hete pedig Antalyában Eb-t nyert csapatunkból Decsi és Gémesi egy-egy győzelem után a 32 között szállt ki a versenyből. Gémesi az Eb-címvédő, Tokióban negyedik grúz Sandro Bazadzétől kapott ki (12-15), Decsi pedig a francia Bolade Apithytól (11-15). A háromszoros egyéni olimpiai bajnok Szilágyi és a 2017-ben egyéni vb-aranyat nyert Szatmári két-két győzelemmel nyitott, és azt már előzőleg tudhattuk, hogy a 16 között egymás ellen kell vívniuk. Szilágyi a 32 között megszenvedett a kínai Hszü Jing-ming ellen (15-13), de Szatmárit ellentmondást nem tűrően verte 15-9-re. Az asszó elején 6-1-re elhúzott, s ugyan Szatmári 9-6-ra felzárkózott, ezután újra nőtt a különbség közöttük.

Szilágyi Áron 2007-ben, 17 évesen tagja volt a szentpétervári vb-n győztes csapatunknak (Decsivel együtt), de azóta nem tudott vb-t nyerni, egyéniben pedig egyszer jutott el a vb-dobogóig, 2013-ban Budapesten harmadik lett (csapatban három ezüstöt és három bronzot gyűjtött a világbajnokságokon), míg Szatmári a már említett 2017-es aranya mellett a legutóbbi, 2019-es budapesti vb-n ezüstérmes volt egyéniben. Szilágyinak tehát már régóta fáj a foga az egyéni vb-aranyra, már csak ez hiányzik a gyűjteményéből. (Eb-t egyéniben és csapatban is nyert.) S megtette a következő lépést is feléje, mert a negyeddöntőben szenzációs vívással, 6-0-s kezdés után 15-8-ra lekaszabolta az olasz Pietro Torrét, bejutott az esti programba a legjobb négy közé, így az már biztos, hogy érmes.

Szilágyi idén Budapesten megnyerte Gerevich-Kovács-Kárpáti világkupát, majd a padovai Grand Prix-t, ám az Eb-n a 32 között búcsúzott, és ez úgy is kellemetlen meglepetés volt, hogy a már említett, későbbi győztes Bazadzétól kapott ki, mégpedig 15-7-re. Este éppen vele vív az elődöntőben.  A tokiói olimpián is vele találkozott az elődöntőben, ott nagy csatában győzte le 15-13-ra.

Borítókép: Szilágyi Áron nagy formában van a kairói vb-n (Forrás: Magyar Vívószövetség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.