Utolsó helyezettet ennyire még nem ünnepeltek meg

Fabio Jakobsen nagyot küzdött a Tour de France tizenhetedik szakaszán, tizenöt másodperccel az időlimiten belül ért célba. A holland sprinter megőrizte az esélyét, hogy megnyerje a párizsi befutót.

Magyar Nemzet
2022. 07. 20. 20:30
Fabio Jakobsen
Fabio Jakobsen Tour de France Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a legtöbben Jonas Vingegaard és Tadej Pogacar sárga trikóért zajló csatájára figyeltek a Tour de France tizenhetedik szakaszán, a Quick-Step Alpha Vinyl csapatnak egészen más volt a célja.

A belga sor az első két szakaszt megnyerte a Tour de France-on, hegyimenője azonban nincs. A csapatot a holland sprinter, Fabio Jakobsen köré építették, aki a második etapon győzelemmel hálálta meg a bizalmat.

A hegyek között azonban Jakobsen egészen másért küzd: a jogért, hogy folytathassa a versenyt.

A sprintereknek a három nagy körverseny közül a Tour de France-on éri meg leginkább, hogy valahogy átvészeljék a hegyi szakaszokat, ugyanis a párizsi befutó az egész év legnagyobb presztízsű sprintszakasza, csak elvétve fordul elő, hogy a Champs-Élysées-n célba ér a szökés.

Lazsálásról azonban nem lehet szó: a francia körverseny valamennyi szakaszán a győztes tempójából, valamint az adott etap jellegzetességeiből kiindulva megállapítják a limitidőt. Aki ez után ér célba, az nem folytathatja a versenyt.

Az idei Touron már ketten jártak így: Marc Soler (UAE) mellett Jakobsen felvezetőembere, Michael Mörköv.

A tizenhetedik szakaszon Jakobsen egyedül maradt az úton. Tom Steels sportigazgató elmondta, a meredek utolsó emelkedőn már nem segíthettek rajta a csapattársai, csak azzal, hogy a célból szurkoltak neki, hogy folytathassa a versenyt, hiszen a hátralévő négy szakaszból kettő is a sprintereknek kedvez. Jakobsen pedig sikerrel járt.

A győztes Tadej Pogacar után 36:48 perccel, a 143 célba ért kerekes közül utolsóként, de tizenöt másodperccel a limitidőn belül ért célba.

Nyilatkozni már nem volt ereje, de ekkora ünneplést utolsó helyezett talán még soha, semmilyen sportágban nem kapott.

Borítókép: Fabio Jakobsen teljesen kihajtotta magát (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.