Átkeltek a rettegett hídon, gazdát cserélt a sárga trikó a Touron

Holland szakaszsikert hozott a szombat a Tour de France-on: Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) nyerte a francia kerékpáros-körverseny második etapját Dániában. Az összetettben a belga Wout van Aert (Jumbo–Visma) vette át a vezetést honfitársától, Yves Lampaert-tól (Quick-Step Alpha Vinyl).

Magyar Nemzet
2022. 07. 02. 18:14
CYCLING-DEN-TDF2022-STAGE2 Fotó: Europress/AFP/THOMAS SAMSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azután, hogy pénteken nagy meglepetésre a belga Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl) nyerte meg a 109. Tour de France első szakaszát, a 13,2 kilométeres koppenhágai egyéni időfutamot, szombaton Dániában a Roskilde és Nyborg között 202 kilométeres, gyakorlatilag teljesen sík szakasszal folytatódott az ország határain túlról induló háromhetes francia kerékpáros-körverseny. Májusban a Giro d’Italia Magyarországon kezdődött meg három szakasszal, most pedig  Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója az M4 Sportnak Koppenhágában nyilatkozva egy lehetséges magyarországi rajtot illetően megemlítette: látta az olasz körverseny első szakaszairól készült felvételeket, tetszett neki Budapest és a versenyt figyelemmel kísérő nagy tömeg. Prudhomme megjegyezte, hogy Franciaországban és a környező országokban nagyon sok helyen szeretnék vendégül látni a Tour mezőnyét, erre azonban mi még nem jelentkeztünk be. „De soha nem szabad azt mondani, hogy soha” – utalt a sportvezető arra, nem tartja kizártnak, hogy a francia körverseny egyszer Magyarországról induljon el.

A Tour de France mai híre lett az is, hogy a Bahrain Victorious csapatnál hat országban razziázott a rendőrség, s egy szlovéniai ingatlanban 412 darab barna és 67 fehér kapszulát találtak, de egyelőre nem tudják, azok milyen anyagokat tartalmaznak. Belgiumban, Olaszországban és Lengyelországban is lefoglaltak különböző szereket, valamint számítógépeket, mobiltelefonokat és egyéb elektronikus eszközöket. A csapat szerint ugyanakkor nálunk minden a legnagyobb rendben van, nem doppingolnak a versenyzőik.

A mai második szakasz három negyedik kategóriás emelkedőt tartalmazott, amelyeket hegynek még véletlenül se nevezzünk, mert a legmagasabb is mindössze 83 méterrel van a tengerszint felett. Aki a „tetőre” elsőként ért fel, egy pontot kapott a hegyi pontversenyben, s mivel a dánok nagy örömére az első és a második emelkedőre is Magnus Cort Nielsen (EF Education–EasyPost) kapaszkodott fel elsőként, ezzel eldőlt, hogy vasárnap ő viselheti a pöttyös trikót. 

A szakasz elején négyen elléptek a mezőnytől, az emelkedőkön azonban Cortnak csak a norvég Sven Erik Byströmöt (Intermarché–Wantyt) kellett lehajráznia. A hazai bringás végül mindhárom pontot megszerezte, és látványosan ünnepelt. Amúgy már a rajt előtt elárulta a médiának, hogy ő bizony ma meg akarja szerezni a hegyi pontversenyben vezetőt megillető pöttyös trikót. Cort ezzel teljesítette is a napi tervét. 

Byström sokáig a mezőny előtt tekert, de 31 kilométerrel a vége előtt őt is utolérték. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a nap során az út mentén egészen elképesztő volt a hangulat, íme néhány fotó bizonyítékként:

A szakasz különleges kihívást tartogatott, ugyanis a végén át kellett tekerni a Seeland és Fionie szigetet összekötő, 18 kilométer hosszú Nagy Belt-hídon, ahol komoly oldalszél várta a mezőnyt.

A rettegett hídnak már az elején nagy bukást láthattunk – de előtte is voltak esések –, amibe a sárga trikós Lampaert is belekeveredett, bő húsz másodperces hátrányt összeszedve. Az összetettben vezető belga azonban gyorsan felzárkózott, miként a többi leszakadó is, mert az élboly nem diktált nagy tempót. A híd után még négy kilométer volt a célig, a csapatok pedig a sprintbefutóra készültek. 2,3 kilométerrel a vége előtt aztán minden eddiginél nagyobb tömegbukás történt, és a kordonok között elzáródott az útvonal. Az előző két Tourt megnyerő szlovén Tadej Pogacar (UEA Team Emirates) sem tudott továbbmenni. 

Ám a szabály az, hogy ha a céltól három kilométeren belül történik a bukás, akkor a pórul járt versenyzők nem kapnak időkülönbséget. A végén a szakaszt nagy sprint után a holland Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) nyerte meg, akinek Lampaert volt az egyik felvezetője, neki most ez volt a feladata. A sárga trikóját elveszítette, mert a másodikként célba ért honfitársa, Wout van Aert (Jumbo–Visma), aki pénteken is második volt, öt másodperccel mögötte, most hat másodperc időjóváírást kapott. Így az összetettben Van Aert vezet egy másodperc előnnyel.

Tour de France, 2. szakasz, Roskilde–Nyborg, 202 km:
1. Fabio Jakobsen (holland, Quick-Step Alpha Vinyl) 4:34:34 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) azonos idővel
3. Mads Pedersen (dán, Trek–Segafredo) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Van Aert 4:49:50 óra
2. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 1 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 8 mp h.

Vasárnap az utolsó dániai etap, a Vejle és Sönderborg közötti 182 kilométer megtétele vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely hétfőn költözik át Franciaországba. A 22 csapat 176 kerékpárosa 3328 kilométert tesz meg, amíg július 24-én célba ér Párizsban a Champs-Élysées-n.

a 32. a női Girón Szombaton a holland Marianne Vos (Jumbo–Visma) nyerte a női Giro d’Italia harmadik szakaszát, Szardínián a Cala Gonone és Olbia közötti 113,4 kilométeres etapot. Vas Kata Blanka, az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúti mezőnyversenyben világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes bringása hat másodperc hátránnyal az 54. helyen zárta a szakaszt, az összetettben pedig 39 másodperces lemaradással a 32. helyen áll.

Borítókép: A Tour de France második szakaszát Fabio Jakobsen nyerte (Fotó: Europress/AFP/Thomas Samson)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.