Senki sem számított arra, ami a Tour de France-on történt + videó

A belga Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl) nyerte meg a Tour de France mai első szakaszát, a koppenhágai egyéni időfutamot, de a címvédő, a francia kerékpáros körversenyen sorrendben harmadik győzelmére törő szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) is jól kezedett, harmadik lett.

Magyar Nemzet
2022. 07. 01. 19:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koppenhágában a szemerkélő, majd időnként még jobban belekezdő eső sem tántorította el azokat, akik a 109. Tour de France első szakaszára voltak kíváncsiak. A háromhetes francia kerékpáros körverseny idén Dániából indul, és ma délután egy 13,2 kilométeres egyéni időfutammal kezdődött meg. Az útvonal mentén a kordonok mögött sok helyen több sorban álltak a szurkolók; a hatalmas érdeklődéshez nyilván hozzájárult, hogy a 22 csapat 176 versenyzője között tíz dán van. Köztük (Jumbo–Visma), aki tavaly nem kis meglepetésre másodikként zárt a Touron a szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) mögött.

Az eső és a sok kanyarral megtűzdelt vizes, csúszós pálya komoly kihívás volt a versenyzők számára, akiknek át kellett gondolniuk, érdemes-e kockáztatniuk rögtön az első szakaszon. Az elsők között, nyolcadikként indított svájci Stefan Bissegger (EF Education–EasyPost) úgy gondolta, hogy igen, mert időfutammenőként szép eredményt érhet el, ám ráfizetett a rizikózásra, mert kétszer is elesett. Másodjára egy az útra festett dán zászlón csúszott meg – a felfestés és az eső kombinációja különösen veszélyes szituációkat eredményezett. S hogy Bissegger igazán rosszul járjon, előbb az egyik, majd a másik oldalát horzsolta le, ma este nem fog könnyen elaludni…

A tizenkettedikként rajtolt holland Mathieu van der Poel (Alpecin–Deceuninck), aki májusban a Magyarországról indult Giro d’Italián megnyerte a nyitó, Budapest–Visegrád-szakaszt, most is jó formában van, 15:30 perces idejével az élre állt. Az elmúlt két Tour de France-t megnyert Pogacar legnagyobb kihívójának számító, ugyancsak szlovén Primoz Roglic (Jumbo–Visma) 15:33 perc alatt teljesítette a távot, majd Vingegaard egy másodperccel megelőzte. Az időfutamban világbajnoki címvédő olasz Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), aki előzetesen a legnagyobb esélyesnek számított, 15:28 percnél állította meg az órát a célban, azonban nem sokáig örülhetett annak, hogy átvette a vezetést, mert a belga Wout van Aert (Jumbo–Visma) 15:22-vel lepipálta. Pogacar 15:24-gyel jött be, és ez előrevetítette, hogy azok közül, akik az összetett győzelemre törnek, ő zárja legelőrébb az első szakaszt.

Van Aert hihette, hogy a szombati másodikat ő kezdi majd az összetettben élen állót megillető ikonikus sárga trikóban, azonban  jött a belga Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl), akinek 15:17 perc elég volt a célba éréshez. Erre senki sem számított!

 S bár még jó néhányan hátravoltak, és az eső is elállt, az élcsoportban nem történt változás, a Tour de France első szakaszát pedig így Yves Lampaert nyerte meg. Ami nagy meglepetés, és a nap hőse meg is könnyezte élete első szakaszgyőzelmét a francia körversenyen.

– El sem hiszem, hogy én lettem az első. Én csak egy belga farmer fia vagyok, és most győztem le a világ legjobb versenyzőit a legnagyobb versenyen... Az  volt a célom, hogy bekerüljek az első tízbe, a győzelemről nem is álmodtam... – vallotta be a 31 éves versenyző, aki előtte így izgult, hogy ő marad-e az élen:


 Tour de France, 1. szakasz, Koppenhága, 13,2 km, egyéni időfutam:
1. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 15:17 perc
2. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) 5 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 7 mp h.
4. Filippo Ganna (olasz, INEOS Grenadiers) 10 mp h.
5. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin–Deceuninck) 13 mp h.

A 109. Tour de France mezőnye 3328 kilométert tesz meg, amíg július 24-én célba ér Párizsban a Champs-Élysées-n.

Borítókép: Yves Lampaert nem is álmodott arról, hogy ő nyeri meg a Tour de France első szakaszát (Forrás: Twitter/Quick–Step Alpha Vinyl Team)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.