479 keserű pirula: bajban lehet a kerékpáros csapat

Újabb részletek derültek ki a kerékpáros Bahrain Victorious csapat ellen zajló nyomozásról. Szlovéniában 479 ismeretlen összetételű pirulát és egy mobiltelefont foglaltak le.

2022. 07. 02. 9:25
Team presentation ahead of the Tour de France in Copenhagen Bahrain Victorious
COPENHAGEN, DENMARK - JUNE 29: Bahrain Victorious riders attend the teams' presentation two days ahead of the first stage of the 109th edition of the Tour de France cycling race in Copenhagen, Denmark on June 29, 2022. Sergei Gapon / Anadolu Agency (Photo by SERGEI GAPON / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP/Sergei Gapon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kerékpársport már korántsem annyira hangos a doppingbotrányoktól, mint az ezredforduló környékén, sokan még mindig a problémás sportágak között tartják számon. Ezen a sztereotípián nem segít a Bahrain Victorious csapatot érintő, egyre szélesebb körű nyomozás.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős uniós ügynökség (Eurojust) pénteki közlése alapján a doppingolással gyanúsított csapat ellen folyó nyomozás során hat országban tizennégy helyszínt kutattak át, és három embert hallgattak ki. A nyomozás még májusban kezdődött, a marseille-i ügyészség vezetésével.

A bahreini csapatot már a tavalyi Touron is gyanúsnak tartották a hatóságok, ám az akkori razzia óta egyetlen személyt sem szankcionáltak az együttesből.

Az Eurojust közleménye alapján ugyanakkor egy szlovéniai ingatlanban egy mobiltelefon mellett 412 barna és 67 fehér kapszulát foglaltak le, melyeknek összetétele egyelőre ismeretlen.

Bahrain Victorious kerékpár Tour de France
Árgus szemekkel figyelik a bahreini csapatot. Fotó: Getty Images

A Bahrain Victorious keretében négy szlovén versenyző található, közülük a két ismertebb, az egyaránt Grand Tour-szakaszgyőztes Matej Mohoric és Jan Tratnik részt vesz a pénteken elrajtolt Tour de France-on. Mindketten cáfolták, hogy átkutatták volna a házukat.

A bahreini csapat faramuci módon a razziát akár jó előjelnek is tekintheti, hiszen a tavalyi razziát követő napon, éppen Mohoric révén szakaszgyőzelmet ünnepelhettek a Touron. A szlovén kerekes a célvonalnál nem is felejtett el üzenni a doppinggal vádaskodóknak.

A gesztus szépséghibája volt, hogy a kerékpársporton belül azt azonnal Lance Armstronghoz társították, aki később örökös eltiltást kapott a pályafutása során végzett szisztematikus doppingolás miatt.

A Bahrain Victorious közleményében jelezte, hogy elege van a Tour de France környékére időzített razziákból.

Egy év sikertelen kutatás után úgy döntöttek, hogy napokkal a legfontosabb kerékpárverseny előtt nyitják újra a nyomozást, ami egyértelműen kétségeket vet fel a nyomozás szándékait illetően: úgy érezzük, az időzítés célja, hogy ártson a csapat nemzetközi hírnevének.

A csapat mindig transzparensen együttműködött az illetékes szervezetekkel, és ezt teszi a jövőben is, bízva a nyomozók függetlenségében és a csapatokkal szemben egyenlő bánásmódban – zárult a közlemény.

A Bahrain Victorious versenyzőjét, az ausztrál Jack Haiget viszont nem zaklatta fel túlságosan a kutakodás.

– Vannak sokkal rosszabb dolgok annál, mint hogy az embert reggel fél hatkor felverik álmából. A dán hatóságok tiszteletteljesen végezték a munkájukat, talán ha egy órát vettek el az életemből. Engedjük, hogy végezzék a munkájukat, nincs miért aggódnunk – fogalmazott Haig.

Azt még nem tudjuk, hogy a lefoglalt 479 pirula változtat-e ezen.

Borítókép: A koppenhágai csapatbemutatón a Bahrain Victorioust is ünnepelve köszöntötték (Fotó: Anadolu Agency via AFP/Sergei Gapon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.